Terrorsiktet usbeker (39) skulle utvises fra Sverige

Den usbekiske mannen (39) som mistenkes å stå bak lastebilangrepet i Stockholm, hadde et utvisningsvedtak mot seg.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mannen søkte om opphold i Sverige i 2014. Søknaden ble imidlertid avvist og mannen ble besluttet utvist, opplyste svensk politi på en pressekonferanse søndag.

I desember fikk mannen en frist på fire uker til å forlate landet frivillig. Da han fortsatt ikke hadde forlatt landet i februar, ble han etterlyst. På det tidspunktet var det 3000 andre tilfeller i Stockholm-distriktet alene som skulle tvangsutvises.

Politiet bekreftet også at mannen har vist sympati med IS.

– Vi vet at han har vist sympati for ekstreme organisasjoner, deriblant IS, sier kommandosjef Jonas Hysing ifølge Aftonbladet.

Siden angrepet fredag ettermiddag har mistanken mot 39-åringen blitt styrket.

– Bevisene er styrket og etterforskningen går veldig bra, sier Jan Evensson i svensk politi.

VG spesial: Lastebilens 180 sekunder lange dødsferd

Identiteter bekreftet

Politiet opplyste videre at identiteten til de fire som ble drept, nå er bekreftet. Blant de fire er to svenske statsborgere, en britisk statsborger og en person fra Belgia. Ofrenes pårørende og de respektive lands ambassader er varslet.

Det britiske offeret er Chris Bevington (41), bekrefter britisk UD. Belgieren er en kvinne, mens en av de to svenske ofrene er en elleve år gammel jente som var på vei hjem fra skolen.

SORG I STOCKHOLM: Mange har lagt ut blomster og skrevet hilsener etter angrepet i den svenske hovedstaden fredag. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Ny mistenkt

Rett før politiet kom til pressekonferansen meldte svenske Expressen at ytterligere én person er mistenkt for terrorangrepet.

Vedkommende har fått oppnevnt en offentlig forsvarer. Avisen viser til rettsdokumenter som sier vedkommende ble pågrepet klokken 09.45 søndag morgen.

Ifølge Aftonbladet er mistenkt for «terrorbrytelser gjennom drap». Det ble først meldt at personen var mistenkt for forbytelser mot rikets sikkerhet.

Politiet sier at «knappe fem» personer sitter i varetekt, men ikke alle er mistenkt for å ha gjort noe straffbart.

Vitne: Her døde det første offeret

De opplyser også at det er gjennomført 500 avhør siden angrepet og at de har mottatt en rekke tips i saken.

– Vi har et syttitalls digitale beviser, mest film og foto, samt mengder av tips som er kommet inn, som vi fortsetter å bearbeide, sa Jan Evensson i svensk politi.

Han sier også at politiet fortsetter jakten på eventuelle andre gjerningsmenn eller personer som har tilknytning til den 39-årige siktede.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder