ERKEFIENDER: Arkivfoto av president Recep Tayyip Erdogan og mannen tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppforsøket, predikant Fethullah Gülen. Foto: AFP PHOTO/ZAMAN DAILY Selahattin Sevi/Thierry Charlier

Tyrkia raser mot påstander om kuppforsøket

ISTANBUL (VG) Tyrkia raser mot en lekket EU-rapport som angivelig hevder at statsfienden Fethullah Gülen ikke var direkte involvert i kuppforsøket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En hemmeligstemplet rapport fra EUs etterretningsorgan Intcen skal fastslå at en planlagt utrenskning av den tyrkiske hæren fremprovoserte det mislykkede kuppforsøket 15. juli i fjor, der minst 270 personer mistet livet.

Rapporten ble lekket til den britiske storavisen The Times før helgen, og er siden blitt gjengitt av en lang rekke medier verden rundt.

I Tyrkia er saken omtrent ikke blitt omtalt, men like fullt har det tyrkiske utenriksministeriet reagert kraftig, og har sendt VG en uttalelse om at landet krever svar fra EU om saken.

– Dersom EUs etterretningsorgan har laget en slik rapport, så beviser det at EU handler ondsinnet, heter det i uttalelsen.

Utenriksministeriet legger til at det også kan være at saken er spredd for å få EU til å kritisere Tyrkia, på et sensitivt tidspunkt der man forsøker å bedre det betente forholdet partene imellom.

Opplysningen om at en utrenskning var planlagt allerede før kuppforsøket samsvarer delvis med informasjon tyrkiske myndigheter selv har bekreftet: En årlig revisjon av offisersstillinger i hæren skulle gjennomføres mot slutten av juli, og her var det planlagt store utskiftninger.

Les også: Tyrkia: Nå kommer tilståelsene

Påstanden som får tyrkiske myndigheter til å se rødt, er at den islamske predikanten Fethullah Gülen ikke var direkte involvert i kuppforsøket. Tyrkia er sikre på at Gülen styrte sine tilhengere fra sitt eksil i USA, noe han selv nekter for.

President Recep Tayyip Erdogan samarbeidet tidligere med Gülen, men det tok slutt i 2013, og Tyrkia omtaler nå Gülen som «farligere enn Osama bin Laden».

Men ifølge lekkasjene konkluderer den hemmelige rapporten med at kuppoffiserene var en broket forsamling, bestående delvis av tilhengere av Gülen, men også av sekulære kemalister og andre som var kritiske til Erdogans AKP-parti.

Disse offiserene skal ha følt seg presset til kuppforsøket fordi de så at utrenskningene ville komme, men de ble ikke ledet direkte av Gülen, hevdes det ifølge lekkasjene.

– Det er usannsynlig at Gülen hadde kapasitet og evne til å gjennomføre slike steg. Gülenist-bevegelsen er lite sammenhengende og atskilt fra de sekulære fraksjonene i hæren, står det blant annet ifølge lekkasjen.

Bakgrunn: Dette vil Tyrkia vi skal vite om kuppforsøket

Til dette svarer det tyrkiske utenriksministeriet slik i uttalelsen VG har fått tilsendt (her omtales Gülen-bevegelsen ved betegnelsen FETO, som står for Fethullahist Terrorist Organization):

– Det er blitt bevist at FETO sto bak kuppforsøket 15. juli. Vi har gitt informasjon på hvert nivå om hvilken trussel denne terrororganisasjonen skaper for vår nasjonale trygghet, stabilitet og samhold.

Påstandene i den lekkede rapporten går blant annet ut på at gülenistene siden 2014 allerede var blitt utrensket fra en rekke maktposisjoner, etter konflikten som oppsto mellom Erdogan og Gülen året i forveien.

Les også: «Operasjon slegge» og «Ergenekon» – historien om Tyrkias falske komplotter

Over 100.000 personer er blitt fjernet fra sine jobber i etterkant av kuppforsøket, og 30.000 arrestert. Tyrkiske myndigheter forlenget nylig unntakstilstanden i landet, og gjorde det da klart at utrenskningene vil fortsette.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder