NYE REGLER: Etihad Airways, det nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater forbereder en landing på flyplassen i Abu Dhabi, som er en av flyplassene som angivelig blir rammet av de nye reglene. Foto: Kamran Jebreili AP

AP: USA forbyr elektroniske gjenstander på fly

USA innfører et midlertidig forbud for passasjerer fra flere muslimske og afrikanske land mot å ha med elektroniske gjenstander i håndbagasjen, melder AFP.

  • Hilde Sandvær
  • Nora Evensmo Hvistendahl
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mandag kveld meldte flere amerikanske medier om planene med å forby passasjerer fra en rekke land å ta med nettbrett og bærbare datamaskiner i håndbagasjen på flyreiser til USA.

Tirsdag morgen ble planene offisielt bekreftet av høytstående tjenestemenn i Trump-administrasjonen, melder AFP.

Ifølge nyhetsbyrået trer forbudet i kraft tirsdag, og innebærer at passasjerer må sjekke inn elektronisk utstyr som er større enn en mobiltelefon før de går om bord på flyet. Dette gjelder dermed bærbare datamaskiner, nettbrett og store kameraer.

Ubestemt tid

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal forbudet være innført på ubestemt tid og omfatter direkteavganger fra 10 internasjonale flyplasser. Ifølge AP er disse Kairo i Egypt, Amman i Jordan, Kuwait City i Kuwait, Casablanca i Morocco, Doha i Qatar, Riyadh og Jeddah i Saudi Arabia, Istanbul i Turkey, og Abu Dhabi og Dubai i De forente arabiske emirater.

Les også: Trådløse hodetelefoner eksploderte under flytur

Hensikten ifølge nyhetsbyrået skal være å styrke sikkerheten.

Ekspert: – Det vil være store ulemper

I en uttalelse fra flyselskapet Royal Jordanian Airlines og det offisielle nyhetsbyrået i Saudi Arabia er mobiltelefoner og medisinsk utstyr ikke omfattet av forbudet. Men alt annet elektronisk utstyr må pakkes i innsjekket bagasje.

Les også: FBI etterforsker bånd mellom Trump-kampanjen og Russland

En talsmann i sikkerhetsdepartementet har sagt til AP at han ikke ønsker å kommentere saken.

En ekspert på flysikkerhet nyhetsbyrået AP har snakket med sier:

– Det vil være store ulemper ved å måtte legge elektronikk i den innsjekkede bagasjen, sier Jeffery Price, professor ved Metropolitan State University i Denver.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder