SVAK NEDGANG: Alle franske coronatall peker rett vei, men sakte. Her er en pasient innlagt på intensivavdelingen med coronaviruset i Occitaine in Muret, nær Toulouse i Sør-Frankrike. Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Franske helsemyndigheter: − Toppen av den andre bølgen er nådd

For første gang siden begynnelsen av den andre smittebølgen ser franske helsemyndigheter lys i horisonten. Samtidig venter de at dødstallet vil overstige 50 000 i løpet av året.

 • Jens Friberg

– Selv om tallene er på et høyt nivå, viser observasjonene at den epidemiske toppen av den andre bølgen er nådd, skriver franske helsemyndigheter i en uttalelse som fulgte den ukentlige oppdateringen på situasjonen i landet, der de oppdaterte på på perioden fra 9. til 15. november, altså forrige uke.

Der skriver de at antall nye smittetilfeller, sykehusinnleggelser og nye intensivopptak alle opplever nedgang, en måned etter portforbud i de fleste store byene og tre uker etter den store nedstengningen av landet.

Det er imidlertid mye som gjenstår, advarte Daniel Lévy-Brühl, epidemolog og sjef for luftveisinfeksjonsenheten i det franske motstykket til Folkehelsesinstituttet, på en pressekonferanse fredag.

les også

To uker inn i ny «lockdown»: Intensivavdelingene er fylt til randen

– Det er i realiteten tre topper vi må overvåke: Smittetoppen, sykehustoppen og intensivtoppen, og åpenbart er ikke disse toppene synkronisert. De er forskjøvet i dit, sa han på en pressekonferanse fredag, skriver Le Monde.

Antall smittede har gått kraftig ned den siste uken. Forrige uke ble 183 000 bekreftet smittet i landet, mot 305 000 uken før. Franske helsemyndigheter ser nedgangen i sammenheng med de kraftige restriksjonene i landet, men advarer mot å ta seieren på forskudd.

– Det er fortsatt viktig å beholde forebyggende tiltak, skriver myndighetene i sin uttalelse.

Forsinkelse i fallet

Den franske avisen Le Monde skriver videre at fallet i antall sykehusinnlaget henger etter fallet i antall smittede som følge av inkubasjonstiden i kroppen. Det betyr at fransk sykehus fortsatt er svært belastet, og i går var det omtrent 32 300 mennesker innlagt med covid-19.

Av disse var nesten 4 700 lagt inn på intensivavdeling.

Hvor mange vaksiner er i den siste og avgjørende testfasen? Sjekk VGs talloversikt

– Selv om antallet pasienter har falt siden 17. november, er det for tidlig å konkludere med at sykehustoppen definitivt er nådd, understreker Lévy-Brühl.

Det er også store regionale forskjeller i Frankrike. Mens de på øyen Korsika opplever en nedgang på 38 prosent den siste uken, opplever Grand Est-regionen, som grenser til Belgia, Luxembourg, Tyskland og Sveits, en økning på ni prosent.

– I byer som har opplevd portforbud, og også høytider, har det vært en gunstig utvikling av epidemien. Reduksjon i kontakt mellom mennesker vil uansett, uavhengig av måte, redusere smittetallene, sier professor i folkehelse og epidemiologi ved Universitetet i Versailles Saint-Quenting-en-Yvelines, Mahmoud Zureik, til Le Monde.

På den annen side

Andre franske epidemiologer spår en fortsatt nedgang i antallet nye tilfeller, men retter likevel en advarende pekefinger.

– På kort sikt vil den langsomme nedgangen fortsette. På den annen side vil hele problemet de neste dagene være det å kontrollere situasjonen av viruset etter første desember, sier Mircea Sofonea, epidemiolog og spesialist på smittsomme sykdommer ved Universitetet i Montpellier til Le Parisien.

Hun er særlig bekymret for den sakte nedadgående trenden i reproduksjonshastigheten, det såkalte R-tallet, som nå ligger på rundt 0,8 til 0,9. Dette tilsvarer rundt fem tusen nye tilfeller hver dag i den franske befolkningen.

– Vi kan forvente en stor nedgang i sykehusinnleggelser i midten av desember, men en økning hvis vi leker med ilden og hever restriksjonene de kommende ukene, fortsette Sofonea, som mener franske myndigheter brukte for lang tid på å iverksette tiltak da økningen begynte i juli og august.

Les også

 1. FHI går imot forslag om at noen områder skal få vaksinen først

  Når vaksinen kommer til Norge, skal folk i områdene med mest smitte få den først? FHI tar til orde for en jevn fordeling.
 2. FHI anbefaler at overvektige registrerer seg i vaksinekøen

  Sykelig overvekt gjør at man er i risikosonen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Frankrike

Flere artikler

 1. Tyrkia innfører røykeforbud mot pandemien

 2. Ny smitteboom i USA: – Ikke kommet noe som tilsier at den skal bremse

 3. India har registrert over seks millioner coronasmittede

 4. De nye innreisereglene: 550 personer bortvist på grensen forrige uke

 5. Flere innlagt enn i midten av mai

Fra andre aviser

 1. Slik vil resten av Europa feire koronajul. I Norge kommer rådene denne uken.

  Aftenposten
 2. Smitten eksploderer i Europa: - Kontinentet er i ferd med å miste kontrollen

  Aftenposten
 3. Ny smittebølge gir ytterligere innstramminger i Europa

  Fædrelandsvennen
 4. Den andre koronabølgen har rammet Europa hardt. Nå peker pilene riktig vei.

  Aftenposten
 5. Forventer at Oslo følger helsemyndighetenes råd

  Aftenposten
 6. FHIs ukesrapport: 79 prosent flere koronatilfeller forrige uke

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no