SKOLERUIN: Pårørende leter etter overlevende i ruinene av skoler i hele det jordskelvrammede området. Denne skoleruinen ligger i Muzaffarabad, hovedstaden i pakistansk Kashmir. Foto: AP

Jordskjelvet i Pakistan: Mirakelgutt reddet

(VG Nett) En seks år gammel gutt er reddet levende fra ruinene, mer enn to døgn etter jordskjelvet i Pakistan.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

En og annen historie om mirakuløse funn av overlevende gjør at redningsmannskapene ennå ikke mister alt håp, men situasjonen er katastrofal i de rammede områdene både i Pakistan, Afghanistan og India.

Minst 20.000 mennesker er bekreftet omkommet og mange millioner er blitt hjemløse etter det voldsomme skjelvet lørdag morgen.

Bønn om hjelp
Pakistans president Pervez Musharraf ba mandag morgen om bred internasjonal hjelp til det rammede området i de pakistanske delene av Kashmir.

Telt, lastehelikoptre og økonomisk støtte til overlevende er de viktigste behovene, sa Musharraf.

-Vi har folk til å gjøre jobben, men vi trenger økonomisk hjelp, fastslo Musharraf.

ØDELEGGELSER: Pakistanske redningsarbeidere håper å finne overlevende i en sammenrast bygning i Muzaffarabad i pakistansk Kashmir. Foto: REUTERS

I de indiske delene av Kashmir, der minst 650 omkom i skjelvet som målte 7,6 på Richters skala, klager folk på at det tar for lang tid å få hjelpen frem. Det har også vært tilløp til demonstrasjoner for å protestere mot myndighetenes manglende støtte.

I de kjølige nettene i landsbyene i fjellene strever folk for å holde varmen utendørs - noen fordi husene er ødelagt, andre fordi de ikke tør sove inne av frykt for nye etterskjelv. Behovet for mat, rent vann og trygge, varme overnattingssteder er stort.

India har over 500.000 soldater i Kashmir for å sørge for at den muslimske befolkningens ønske om selvstendighet ikke blir oppfylt. Nå bistår soldatene med utlevering av telt og distribusjon av mat og medisiner, men behovet er større enn de klarer å oppfylle.

Ifølge en kilde nyhetsbyrået AP har snakket med, får soldater som ble skadet i skjelvet raskere og bedre hjelp enn sivile. 54 soldater omkom da en bunker raste sammen lørdag morgen.

HJEMLØSE: Millioner av mennesker er hjemløse etter lørdagens kraftige jordskjelv i Pakistan og India. Grusomme syn omgir de hjemløse. Foto: AP

Indiske myndigheter får også kritikk for at de ikke slipper hjelpen inn raskt nok, fordi de først vil ha et overblikk over hvem som trenger de mest.

- Det er et klassisk dilemma. Skal du la folk og hjelp strømme inn, selv om du kanskje ikke når de som trenger det mest, eller skal du vente til du har oversikt over de mest trengende, sier John Tulloch i den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

- Hvor lenge har vi noe å spise, spør Mukhtar Ahmad (28) som mistet sin tre måneder gamle sønn i skjelvet..

-Vi er akkurat ferdig med innhøstingen, men nå er den begravd, sier Mukhtar Ahmad i Jabla i indisk Kashmir til AP. Sammen med naboene lager han mat av det de klarer å grave frem fra ruinene.

Faresone

Områdene som er rammet i grenseområdene som strekker seg inn i India, Pakistan og Afghanistan, er et av de stedene i verden som er mest utsatt for jordskjelv. Jordplatene fra det indiske kontinentet smalt inn i Asia bare ti kilometer under jordoverflaten. Det gir voldsomme utslag i byer og landsbyer i store områder.

Jordskjelvet lørdag hadde episenter et stykke utenfor Pakistans hovedstad, Islamabad, men fordi det var så grunt, fikk det voldsomme følger i tre land.

- Grunne skjelv er farlige fordi de er så nær bygningene på overflaten, sier seismologen Harley Benz ved USAs jordskjelvinstitutt (USGS) i Colorado til AP.

Skjelvet lørdag var bare såvidt kraftigere enn et skjelv i Peru i september. Men ettersom skjelvet i Peru, som slo til 11 kilometer under overflaten, hadde episenter i et lite befolket område, ble det relativt små skade og få omkomne.

Kraftig smell

Tsunamien 2. juledag i fjor ble utløst av et jordskjelv på hele 9,0 på Richters skala. Det hadde episenter 30 kilometer under havbunnen, men den voldsomme kraften utløste flodbølger som drepte de fleste av de rundt 176.000 som ble ofre for en av vår tids verste naturkatastrofer.

Skjelvet lørdag ble utløst da nesten 2000 kilometer lange jordplater "kolliderte".

- Det var den samme type kollisjon som formet Himalaya, sier Benz.

Totalt bor 50 millioner mennesker i de mest utsatte områdene i Pakistan, India og Afghanistan.

I 1935 døde 50.000 mennesker i et jordskjelv som gikk hardest utover Quetta i India. I 1974 omkom 5800 i et skjelv som hadde episenter når de samme stedene som ble rammet lørdag.

Les også

 1. Brøt alle regler

  ISLAMABAD (VG) Byggherren fikk bare lov til å bygge ti etasjer med luksusleiligheter. Han bygde tolv.
 2. 121 etterskjelv i Pakistan

  (VG Nett) Pakistan rammes fremdeles av hyppige etterskjelv etter lørdagens kraftige jordskjelv.
 3. Jordskjelvet i Pakistan: Kan ha rammet bin Ladens gjemmested

  (VG Nett) Jordskjelvet i Asia rammet regionen der Osama bin Laden trolig gjemmer seg.
 4. - Jeg trodde jeg var død

  (VG Nett) Flere hundre studenter fryktes omkommet etter at tre skoler kollapset som følge av jordskjelvet i en og samme…
 5. Norge beredt til å gi mer penger

  Regjeringen vurderer nå å øke hjelpen til jordskjelvofrene i Asia etter hvert som tallet på døde stiger.
 6. Norsk fjellklatrer savnet

  (VG Nett) Det er den norske kvinnen Raheela Gul som er savnet i Pakistan. Hun er en kjent fjellklatrer i Pakistan.
 7. - Pakistans største katastrofe noensinne

  Over 18.000 mennesker er bekreftet omkommet og rundt 41.000 skadd i Pakistan i jordskjelvet som rammet deler av Sør-Asia…
 8. Reddet etter 24 timer i ruinene

  (VG Nett) Over 24 timer etter jordskjelvet i Pakistan, reddet redningsarbeidere ut to personer fra en sammenrast bygning…
 9. Dødstallene stiger i stor hastighet

  (VG Nett) Dødstallene etter jordskjelvkatastrofen i Pakistan har steget fra 3000 til 30.000 siden lørdag kveld.
 10. Livstegn fra sammenrast bygning

  (VG Nett) Norske myndigheter har fortsatt ikke fått livstegn fra den savnede norsk-pakistanske kvinnen, men det er…
 11. Eksperter advarer mot flere skjelv ved Himalaya

  Eksperter har i lang tid advart mot jordskjelvet som rammet Kashmir lørdag. Etter alt å dømme kommer det flere.
 12. Røde Kors-sjef reiser til Kashmir

  (VG Nett) Utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen i Norges Røde Kors er blitt bedt om å lede hjelpearbeidet etter…
 13. «Det var som i helvete»

  (VG Nett) Det var som i helvete. Slik beskriver et av de pakistanske jordskjelvofrene den forferdelige katastrofen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder