DYR BØLGE: Denne bølgen kan føre til sviktende turistinntekter på flere milliarder kroner, ifølge thailandske myndigheter. Bildet er tatt like ved Krabi i Thailand. Foto: Eirik Kaaby

Prøvde febrilsk å advare

(VG Nett) Amerikanske tjenestemenn forsøkte febrilsk å advare de asiatiske landene, men hadde ingen kontakter i den delen av verden.

  • Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Men det var ikke noe offisielt varslingssystem i regionen, fordi slike katastrofer bare skjer omtrent hvert 700. år.

- Vi har ingen kontakter i adresseboka i den delen av verden, sier Charles McCreary, sjef for det amerikanske byrået NOAA på Hawaii der de følger de med på hav- og atmosfærebevegelser i Stillehavet.

- Vi prøvde å gjøre det vi kunne, sier McCreery til Reuters.

Noen øyeblikk etter at skjelvet ble oppdaget var han og hans kolleger på telefon til Australia. Deretter til den amerikanske marinen og USAs ambassader.

Men de klarte ikke å nå de tusenvis av innbyggerne som er blitt hardest rammet, inkludert India, Thailand og Sri Lanka.

- Vi klarte ikke å nå dem fordi de ikke har noe tsunami-varslingssystem eller tidevannsvarsler, forklarer han.

Jordskjelvet utenfor den indonesiske øya Sumatra målte hele 9,0 på Riechters skala. Bølgene som ble skapt har krevd over 15000 liv i Thailand, Sri Lanka, India, Bangladesh, Malaysia, Maldivene, Burma, Indonesia og til og med Somalia.

Sendte beskjed til Australia

- Vi sendte faktisk ut en bulletin om skjelvet men den gikk bare ut til stillehavslandene...som abonnerer.. og det vil ha inkludert Australia og Indonesia, sier McCreery.

På grunn av mangel på overvåkningsmekanismer, hadde ikke de amerikanske tjenestemennene tilgang til statlig- eller vitenskapelig informasjon fra områdene der bølgene slo til. De satte derfor sin lit til mer generell informasjon, skriver Reuters.

Et varslingssenter, slik som det de har i Stillehavsregionen kunne ha reddet tusenvis av liv, mener Waverly Person fra U.S Geological Survey (USGS). Han følger med på seismisk aktivitet i hele verden.

- Mange liv kunne vært reddet om Sri Lanka og India hadde hatt et varslingssystem på plass, sier han.

Varslingssystemene er designet for å varsle nasjoner om de potensielle dødsbølgene mellom tre og fjorten timer før de slår til.

Person sier at fordi tsunamier i det Indiske hav er ekstremt sjeldne, har mennesker i området aldri blitt lært opp til å rømme inn i landet når de føler risting etter jordskjelv.

Klarte ikke beregne retningen

Forskere sier de seismiske apparatene registrerte søndagens enorme jordskjelv, men uten bølgesensorer i regionene var det ingen mulighet for å beregne retningen tsunamiene (flodbølger) ville ta.

En enslig bølgestasjon sør for jordskjelvets episenter registrerte tsunami-aktivitet på mindre enn 60 cm på vei sørover mot Australia, sier forskerne.

Men bølgene traff også Thailands sørlige halvøy, Phuket der nærmere 1000 er omkommet.

Selv om Thailand hører til det internasjonale tsunami-nettverket, har ikke Thailands vestkyst systemets bølgesensorer montert på bøyer i havet, ifølge Reuters.

965 kilometer

Forskere sier jordskjelvet hadde en linje på tilsammen 965 kilometer, nordover og sørover fra Sumatra-kysten.

- Det er en enorm brist, sier McCreery.

- Det er mulig havbunnen ble deformert langs hele denne bristen, og det er det som har skapt tsunamiene, legger han til.

Vil varsle

- Amerikanske tjenestemenn prøver nå å hjelpe folk i regionen med å sette opp en form for et varslingssystem, vi syns det er fælt at vi ikke kunne gjøre mer, sier McCreery.

- Det tok en og en halv time fra jordskjelvet til bølgen nådde Sri Lanka og en time til vestkysten av Thailand og Malaysia, sier han.

- Du må gå innover i landet i 15 minutter for å komme til et sikkert område, legger han til.

PENANG: Et utsnitt fra en video viser hvordan bølgene slo inn over sørlige deler av Asia søndag. Her fra et hotell i Penang, Malaysia. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder