TV-SENDING: En meteorolog leser opp varselen på Thai TV. Men varselen ble senere avblåst. Foto: AP

Tsunami-varsel avblåst

(VG Nett) Thailanske myndigheter har avblåst tsunami-varselet de sendte ut som følge av et kraftig jordskjelv på de indiske Nicobar-øyene.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Jordskjelvet som rammet Nicobar-øyene målte hele 7,2 på Riechters skala. Myndighetene på de indiske Andaman- og Nicobar-øyene mente det ikke var noen fare for noen tsunamibølge etter det krafige jordskjelvet.

- Vi har fått meldinger fra alle bebodde øyer gjennom politi på stedet, og det har ikke vært noen skadde eller ødeleggelser, sa guvernøren på øyene, Ram Kapse, ifølge AFP. Dermed er det ikke slått noen tsunamialarm, presiserte han.

Thailanske myndigheter gikk imidlertid ut med et tsunamivarsel til seks forskjellige kyststrøk i Thailand inkludert det populære feriemålet Phuket.

Men omtrent en time senere avblåste de varslene.

Også US Geological Survey advarte lokale myndigheter mot faren for at det kunne føre til en tsunamibølge.

Plodprasop Surasawadi, sjef for the National Disaster Warning Centre sa, ifølge Sky News, at «Det er en mulighet for en tsunami . Og hvis det skjer så vil den ramme Phuket, Phang Nga, Krabi, Ranong, Satun og Trang-provinsene

- Vi har bedt myndighetene om å sende ut en advarsel og be folk om å forberede seg på å evakuere og følge kriseplanene vi har klare for dette området, sa han.

Pårørendesenter klart

Pårørendesenteret i Phuket ble åpnet og gjort klart for å huse de som måtte trenge det.

På thailandsk TV gikk varslene kontinuerlig etter klokken 19 norsk tid. Ifølge Knut Erik Pedersen, som tar over som leder for pårørendesenteret 1. september, ble flere hoteller i Phuket evakuert.

Han sa meldingene på thailandsk TV var veldig sprikende.

- Det kommer meldinger om at noen skal ha sett vannet trekke seg tilbake, og det kommer meldinger om at en tsunami ville truffet for 30 minutter siden hvis det skulle skje, sa han til VG Nett.

Det kraftige jordskjelvet kunne kjennes både på Nicobar og Andaman-øyene.

I hovedstaden Port Blair, løp hundrevis av folk i panikk ut av hjemmene sine og mot åpne plasser, ifølge Sky News.

Rundt 3000 mennesker mistet livet da tsunamien i desember ødela mange av småøyene i det indiske hav.

Over 200.000 mennesker mistet livet etter at en tsnumai ble utløst av et jordskjelv på havbunnen utenfor øya Sumatra i Indonesia 26. desember i fjor.

Skjelvet målte 8,9 på Richters skala og gikk hardest ut over Indonesia. Også Sri Lanka, India, Thailand, Malaysia og Somalia ble hardt rammet.

84 nordmenn døde i tsunamien, det siste norske offeret ble identifisert så sent som i forrige uke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder