Spionsiktelsen: Skulle betale norsk agent for opplysninger om russisk marine

Spionsiktede Frode Berg anklages for å ha betalt en navngitt russisk statsborger som fungerte som agent for den norske etterretningstjenesten.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over to år gammel

Det fremkommer av den russiske etterforskningen mot nordmannen. Ifølge russiske myndigheter skal den pensjonerte, norske grenseinspektøren ha betalt en russisk statsborger 3000 Euro for opplysninger han skal ha skaffet om den russiske nordflåten, på oppdrag fra norsk etterretningstjeneste.

les også

Frode Berg varetektsfengsles i tre nye måneder: - Jeg føler meg veldig misbrukt

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, har tidligere antydet at nordmannen kan ha blitt lurt til å delta i en norsk etterretningsoperasjon. Nå kan VG for første gang bringe detaljerte opplysninger om den russiske etterforskningen, som bekrefter at Berg anklages for å ha begått spionasje på vegne av den norske etterretningstjenesten.

Sendt med post

Pågripelsen av Frode Berg har blitt satt i sammenheng med arrestasjonen av Aleksej Zjitnuk, som ble pågrepet noen dager før Berg ankom Moskva, men opplysningene VG har fått tilgang til viser at det er en annen navngitt russer som pekes ut som mannen som skal ha overlevert de hemmeligstemplede opplysningene til norsk etterretningstjeneste.

les også

Frode Berg har snakket med familien: – Det var en følelsesladet samtale

VG er kjent med at russiske myndigheter mener at Berg skal ha formidlet informasjon om hvor de hemmelige opplysningene om russernes marineaktivitet i nordområdene skulle sendes. Etter det VG kjenner til mener etterforskerne at opplysningene er sendt med post fra Moskva til adresser som disponeres av norsk etterretningstjeneste.

Generalstaben i det russiske forsvaret har konkludert med at opplysningene de mener den russiske mannen har overlevert til norske myndigheter, skader Russlands sikkerhet.

les også

Biskop vil besøke Berg i Moskva

– Pågått lenge

Frode Bergs norske advokat mener VGs opplysninger viser at den russiske etterforskningen har pågått lenge før nordmannen ble pågrepet i Moskva 5. desember i fjor.

– Det bekrefter inntrykket av at de russiske anklagene retter seg mot Norge, og at Frode Berg, også etter deres syn, har spilt en perifer rolle i det de beskriver som en norsk etterretningsoperasjon, sier Risnes.

– Det er viktig å merke seg at Berg ikke er anklaget for å ha formidlet gradert informasjon, men for å ha fungert som en ren pengekurer. Det vil selvsagt måtte få konsekvenser for straffeutmålingen, dersom han blir dømt, sier han.

Frode Berg ble i forrige uke varetektsfengslet i tre nye måneder, frem til 5. mai. Da VG møtte nordmannen i byretten i Moskva, der han var plassert i et bur midt i rettslokalet, fastholdt han at han er uskyldig. 62-åringen har innrømmet at han hadde med seg et pengebeløp til Moskva som skulle postlegges i Russland. Konvoluttene var adressert til en kvinne i Moskva ved navn «Natalia».

Han har imidlertid avvist alle anklager om at han skal ha kjent til, eller deltatt i, noen etterretningsoperasjon.

Mer om

 1. Etterretning
 2. Russland

Flere artikler

 1. Tidligere spionsjef om Berg: Kan ha blitt brukt i norsk operasjon

 2. Utenriksministeren taus om spionanklager

 3. Frode Bergs advokat: – Tydelig at russerne ønsker en rask avklaring

 4. Frode Bergs forsvarer: – Rettssaken starter 2. april

 5. Forsvarer: Frode Berg følte seg presset til å delta i etterretningsoperasjon

Fra andre aviser

 1. Frode Bergs forsvarer holder åpent at han kan ha blitt lurt av norsk etterretning

  Aftenposten
 2. Frode Bergs forsvarere vurderer nye bevis

  Aftenposten
 3. Solberg fikk spørsmålet igjen og igjen. Men hun nektet å utdype Frode Bergs rolle.

  Aftenposten
 4. Få oversikt: Dette er spionsaken i Moskva

  Aftenposten
 5. Frode Bergs russiske advokat: Mener nordmenn lurte 62-åringen i spionfelle

  Aftenposten
 6. NRK: Russisk sikkerhetstjeneste er ferdig med etterforskningen av spionsiktede Frode Berg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no