VIL HA PUIGDEMONT: Tirsdag marsjerte katalanere igjennom Barcelonas gater på ny. Foto: PAU BARRENA / AFP

Fullt kaos i Catalonia: – Et politisk spill av en annen verden

Kun ett navn stod på nominasjonsliten da regionregjeringen skulle velge sin nye president: Avsatte og opprørstiltalte Carles Puigdemont. Det vil ikke Spania akseptere. Samtidig gir en SMS-utveksling tvetydige signaler.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

– Løsningen er helt åpenbar - man må finne en ny kandidat. Dette er et politisk spill av en annen verden, mener Spania-forsker Markus Buck ved Universitetet i Bergen (UiB).

Katalanere har igjen tatt til gatene Barcelona. Etter flere måneder med politisk kaos er de politiske splittelsene i regionen igjen satt på spissen.

Etter at Catalonia erklærte løsrivelse fra Spania i oktober avsatte den spanske regjeringen de folkevalgte og tok kontroll over regionen fra statlig hold i påvente av nyvalg. Da det var nytt valg i desember vant uavhengighetspartiene på ny, med knapp margin.

Tirsdag skulle de velge regionpresident. Den katalanske regjeringen insisterer på å utnevne Carles Puigdemont som «skype-president» fra Belgia, der han sitter tiltalt for oppvigleri, underslag og opprør. Den spanske regjeringen står fast på at dette er umulig, og truer med rettslige skritt.

les også

Kommentar: Ingen reelle vinnere i Catalonia

Tvetydige signaler etter lekkede SMS-er

Det katalanske parlamentet utsatte tirsdag ledervalget på ubestemt tid. Utad hevder koalisjonen i samlet front at de ønsker Puigdemont som sin kandidat.

Mange katalanere for uavhengighet støtter Puigdemont. Rundt 200 ordførere og busslaster med demonstranter har tidligere reist til Brussel for å motsette seg siktelsene mot ham som de mener er politisk motiverte, etter at han arrangerte folkeavstemningen for selvstendighet som anses som et grunnlovsbrudd.

Torsdag ble det imidlertid lekket en SMS-utveksling som sådde tvil om regionregjeringen vil stå så hardt på Puigdemonts kandidatur som det har sett ut til.

– Moncloa-strategien vinner, skriver Puigdemont i en SMS som har blitt lekket.

Moncloa er en betegnelse som ofte brukes når man snakker om den spanske regjeringen.

les også

Spansk dommer avviser krav om å pågripe Puigdemont i Danmark

– Han skriver at regjeringen i Madrid har vunnet - de sitter med hendene i kors og venter på at uavhengighetspartiene skal slite seg ut, sier Buck.

Senere har Puigdemont gått ut på Twitter og bekreftet at disse meldingene ble skrevet, men hevder at han likevel står på sitt som kandidat, selv om han «er menneskelig, og tviler også til tider».

VARETEKTSFENGSLET: Gule sløyfer har blitt festet på setene til de katalanske lederne som ikke har kunnet møte i parlamentet fordi de sitter varetektsfengslet etter Catalonias uavhengighetserklæring Foto: LLUIS GENE / AFP

Har ikke noe fungerende styre

I mellomtiden har ikke Catalonia noe fungerende politisk styre.

– Det er uholdbart. Catalonia begynner å få problemer når det gjelder betaling for sosiale tjenester, fordi det finnes ingen regjering som kan vedta saker, sier Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo ved Universitet i Oslo (UiO).

les også

Derfor er det stor uro i Catalonia

Utnevnes det ikke en ny regjering innen en frist på to måneder fra man har samlet seg for å stemme over en president, blir det utlyst nyvalg. Fordi Puigdemont aldri ble stemt over, men avgjørelsen ble utsatt, er det uenighet om når klokken begynner å tikke - men marginene var små i det forrige valget, og uavhengighetspartiene har mye å tape om de vil beholde flertallet.

– Uansett er det er umulig å velge Puigdemont. Han har spilt en stor rolle i prosessen som ledet opp til uavhengighetserklæringen, og han har ikke akseptert å bli i Catalonia og bli satt i varetekt, men rømt til Belgia. De må realitetsorientere seg.

les også

Kommentar: En hyllest til Catalonia

Ingen andre klare kandidater

Oriol Junqueras, leder for sentrum-venstre-partiet Esquerra Republicana (ERC), kunne vært et sannsynlig andrevalg. Men han har ikke kunnet møte i parlamentet fordi han sitter varetektsfengslet i Spania for sin rolle i uavhengighetserklæringen.

– De bør finne en samlende kandidat som ikke sitter i varetekt. ERC ønsker seg ikke nyvalg, så de kan nok være mer fleksible med å finne en ny kandidat, men utad sier alle samlet at kandidaten er Puigdemont, sier Izquierdo.

les også

Kommentar: Derfor bør Catalonia bli uavhengig

Buck er enig, og er optimistisk til at det kan ha startet en prosess internt i uavhengighetskoalisjonen om å finne et lederalternativ.

– Dette er seigpining. Meldingen fra Puigdemont tyder på at det ikke er tvil om at noen på uavhengighetssiden har følere ute for å finne en løsning uten ham, selv om partiene offisielt står samlet utad.

RETTSLIGE SKRITT: Statsminister Mariano Rajoy er klar på at Puigdemont ikke kan velges, og truer med rettslige skritt. Finner ikke katalanerne en annen kandidat kan de måtte utlyse enda et valg. Foto: JUAN MEDINA / Reuters

– Rajoy vil demonstrere styrke

Spanias statsminister Mariano Rajoy har advart om at Spania vil ta rettslige skritt om ikke uavhengighetskoalisjonen klarer å samle seg om noen andre enn Puigdemont. Samtidig mener Izquierdo at statsministeren har gjort sitt for å stikke kjepper i hjulene for prosessen.

– Prosessen ville være enklere om Junqeras fikk permisjon fra varetekt for å forhandle frem en kandidat i parlamentet. De trenger fleksibilitet og tid, og han er erfaren. Når han ikke får møte, bruker Rajoy rettsapparatet for å bremse prosessen, og det er heller ikke riktig, sier han og utdyper.

– De som sitter i varetekt, har ikke fått noen rettskraftig dom, og har dessuten akseptert at de vil bli i Spania og møte i retten. De burde få møte i parlamentet.

les også

Katalanerne til valg med tårer i øynene

Izquierdo mener Rajoy stålsetter seg for det nasjonale valget i Spania, der tilhengere av hans parti mener man må slå hardt ned på det som skjer i Catalonia.

– Han kan ikke vise tegn til å myke opp, da kan han miste stemmer.

Mer om

 1. Catalonia
 2. Spania
 3. Mariano Rajoy

Flere artikler

 1. Dramatisk valgdag i Catalonia: Dette kan skje

 2. Uavhengighetspartiene vant valg i Catalonia

 3. Puigdemont vil forhandle med Spania

 4. Fullstendig fastlåst i Catalonia

 5. Spansk dommer avviser krav om å pågripe Puigdemont i Danmark

Fra andre aviser

 1. Opprørerne vant igjen i Spania. Her er det som skjer nå.

  Aftenposten
 2. Han kaller spanjoler for snuskete og griske. Nå vil Catalonias president forhandle med Madrid.

  Aftenposten
 3. Venter nye sammenstøt i Catalonia. Politikerne har mistet kontrollen, hevder professor.

  Aftenposten
 4. Han rømte til Brussel etter et mislykket forsøk på løsrivelse fra Spania. Nå vil Carles Puigdemont styre Catalonia via Skype.

  Aftenposten
 5. Vil ikke godta «skype-statsminister» i Catalonia

  Aftenposten
 6. Valgprognoser: Separatister i Catalonia ligger an til rent flertall

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder