KLAR FOR AVREISE: 18 år gamle Rahaf Mohammed al-Qunun på flyplassen i Bangkok i Thailand fredag kveld, like før avreise til Canada. Foto: Handout / Reuters

Saudiarabiske Rahaf har fått asyl i Canada

Den saudiarabiske asylsøkeren Rahaf Mohammed al-Qunun (18), som har flyktet fra familien i hjemlandet, drar til Canada natt til lørdag norsk tid.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det bekrefter Canadas statsminister Justin Trudeau fredag.

– Canada har vært utvetydig på at vi jobber for menneskerett og kvinners rettigheter over hele verden. Da FN anmodet oss om å innvilge asyl for al-Qunun, godtok vi det.

Rahaf Mohammed al-Qunun reiser fra Bangkok i Thailand til Seoul i Sør-Korea klokken 23.15 lokal tid fredag, og derfra videre til Canada, sa sjef Surachate Hakpark i immigrasjonspolitiet i Thailand til Reuters tidligere fredag.

På Twitter skal hun ha lagt ut et bilde av seg selv og skrevet at hun er glad, ifølge Sky News.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi takker både myndighetene i Thailand og Canada for at saken har fått en lykkelig slutt.

– Al-Qunun har fanget verdens oppmerksomhet de siste dagene, og ga et innblikk i den utrygge situasjonen for millioner av flyktninger verden over, sier Grandi i en uttalelse.

FLYKTET: Rahaf Mohammed al-Qunun r(t.h.) sammen med en FN-representant på flyplassen Bangkok tidligere fredag. Foto: Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN

Stanset i Bangkok

18-åringen ble stanset på Savarnabhumi flyplass i Bangkok forrige lørdag, da hun forsøkte å flykte fra familien sin i Saudi-Arabia, som hun mener har mishandlet henne.

Ifølge al-Qunun tok saudiarabiske og kuwaitiske tjenestemenn passet og reisedokumentene hennes med makt, og thailandske myndigheter truet med å sende henne hjem. Hun hevdet at familien da kom til å drepe henne, noe de selv har benektet.

Tirsdag skal broren og faren ha kommet til Bangkok, men ifølge thailandsk politi nektet 18-åringen å møte dem, skriver Sky News.

SNAKKET TIL PRESSEN: Sjef for Thailands immigrasjonspoliti Surachate Hakparn fortalte i går pressen på flyplassen i Bangkok at al-Qunun skulle reise til Canada. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Tvitret om situasjonen

Gjennom å skrive om situasjonen sin på Twitter klarte 18-åringen å tvinge fram en helomvending. Mens emneknaggen #SaveRahaf gikk sin seiersgang over hele verden, ble hun overlevert til FNs høykommissær for flyktninger, som onsdag ga henne status som flyktning.

Twitter-kontoen hennes er nå stengt. Årsaken skal ifølge venner at hun har mottatt flere drapstrusler.

BLE STANSET: Rahaf Mohammed al-Qunun skrev på Twitter tidligere denne uken at hun var sperret inne på et hotellrom på flyplassen i Bangkok. Foto: Twitter / Rahaf Mohammed al-Qunun

– Veldig typisk

Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International i Norge, mener historien om 18-åringen er veldig typisk.

– Det er en veldig typisk historie om kvinner som prøver å flykte fra familier som mishandler dem fysisk og psykisk, men også kvinner som blir hundre prosent kontrollert av familiene sine, sa hun tidligere denne uken.

les også

Saudiarabisk tenåring frykter for sitt liv: – Historien er veldig typisk

Ifølge Ting kan ikke kvinner i Saudi-Arabia gjøre noe uten tillatelse fra en mannlig verge.

Vergen er enten ektemannen, eller en slektning, som en far eller en bror.

al-Qunun har sagt at hennes mannlige verge hadde anmeldt henne for å reise fra hjemlandet uten hans tillatelse. Hun hevdet at familien kom til å drepe henne hvis hun ble sendt hjem, noe de selv har benektet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder