FRAM MED LABBEN: Dronning Margrethe av Danmark håndhilser på daværende stortingspresident Olemic Thommessen i 2014 Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Alle nye dansker må håndhilse

For å bli dansk, må du håndhilse. Det krever en ny lov. Vil du ikke det, kan du glemme dansk statsborgerskap.

Utlendinger må heretter delta i en seremoni hvor de skal håndhilse på ordføreren eller varaordføreren i kommunen hvor de er bosatt.

les også

Muslimsk par nektes statsborgerskap i Sveits for å ha nektet å håndhilse

Den danske regjeringen mener håndhilsing er en viktig del av dansk kultur og verdier, og at de som nekter ikke kan få dansk statsborgerskap, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Likestilling

– Hvis du ikke håndhilser, forstår du ikke hva det betyr å være dansk, for i Danmark har vi likestilling og det er noe generasjonene før oss har kjempet for å oppnå, sier Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg, som ledet den aller første seremonien.

les også

Nektet å håndhilse under intervju – får erstatning

Reuters har snakket med afghansk-fødte Sakandar Khan (30) som var blant de ni første danskene som håndhilste på ministeren. Khan, som flyktet fra Afghanistan med familien i 2011, har ingen problemer med å håndhilse på en kvinne.

– Dette er en stor ting for meg. Jeg er begeistret, sier den tidligere praktiserende muslimen, kledd i skjorte og slips, med et stort smil.

les også

Nå er nikab forbudt i Danmark: – Jeg kommer aldri til å ta den av

Men ikke alle er like glade for den nye ordningen.

– Hvis du kan bli avvist på grunn av et håndtrykk, kan vi ha gått for langt, mener Thomas Andresen, ordfører i byen Åbenrå, til DR (Danmarks Radio.)

les også

Abid Raja om integrering av muslimer: Må erkjenne at vi har et problem

Danmark har, skriver Reuters, mottatt færre migranter enn sine naboland siden flyktning- og migrantbølgen i 2015, og handlet raskere for å endre lover som skal gjøre landet mindre attraktivt for utlendinger.

Den første august i fjor ble det innført forbud mot nikab og burka i Danmark.

Landet var på det tidspunktet det fjerde europeiske landet etter Frankrike, Belgia og Østerrike, som forbyr all bruk av nikab og burka på offentlig plass.

les også

Danmarks regjering vil doble straffen for visse typer kriminalitet i såkalte gettoer

Forbudet, som ble vedtatt i mai med et solid flertall i det danske Folketinget, gjelder all tildekking av ansiktet. Blir du dømt én gang, får du 1000 danske kroner i bot. Blir du tatt fire ganger, stiger boten til 10.000 kroner.

Innvandring forventes å komme høyt opp på agendaen i forkant av det danske valget som holdes senere i år, skriver Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder