FENGSLET: Eman al Nafjan og Loujain al-Hathloul er blant de arresterte kvinnene som skal ha blitt utsatt for tortur. Foto: Amnesty International

Skrekkrapport: Tortur og seksuell trakassering mot fengslede kvinneaktivister

Bak murene i Dhahban-fengselet i Saudi-Arabia er kvinneaktivistene pisket, kledd nakne og trakassert seksuelt. Én av de hovedmistenkte i Khashoggi-drapet har ledet avhørene.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

«Jeg gjør hva jeg vil med deg, og etterpå løser jeg deg opp og skyller deg ned i do».

Slik skal en av kvinneaktivistene som sitter fengslet ha blitt truet av Saud al-Qahtani - rådgiveren til den saudiske kronsprinsen Mohammed bin Salman, og en antatt hovedmann bak det grufulle drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

les også

Tidligere offiser om Saudi-Arabia: Vesten lar seg lure

Menneskerettighetsaktivisten Yahya Assiri som leder organisasjonen ALQST har fått ut en rekke detaljer om hvordan flere av de fengslede aktivistene mishandles i fengsel.

Les den rystende rapporten her

BRØT KJØREFORBUD: I dette arkivbildet fra 2014 kjører aktivisten Aziza al-Yousef bil i Saudi-Arabia. Nå er hun fengslet, og skal ha blitt torturert. Det er siden blitt tillatt for kvinner å kjøre bil. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

«Hvem skal hjelpe deg nå?»

Funnene samsvarer med en rapport fra Amnesty International som tidligere har slått alarm om forholdene i fengselet der kvinnene holdes. De nye detaljene gir et inntrykk av systematiske forsøk på å bryte ned fangene. Minst fem kvinner skal ha blitt torturert:

 • Minst én av kvinnene er blitt utsatt for fysisk, seksuell mishandling av kvinnelige vakter, ved å bli slått og berørt på intime og sensitive kroppsdeler.
 • Én av de fengslede ble avbildet naken og fikk så bildene lagt frem under avhør. Under avhør er kvinnene blitt fornedret, mens vaktene har sagt: «Hvem skal hjelpe deg nå?».
 • To av kvinnene ble slått under føttene og utsatt for elektriske sjokk, slik at de fremdels lider av ukontrollert skjelving. To av fangene ble beordret til å kysse, og da de nektet ble de pisket.

KJENT AKTIVIST: Aktivisten Samar Badawi skal også ha blitt utsatt for tortur i fengsel. Her under en konferanse i Washington i 2012, sammen med daværende førstedame i USA Michelle Obama og tidligere førstedame Hillary Clinton. Foto: Gary Cameron / X00044

– Stemplet som forrædere

Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International i Norge, forklarer at avhopperen Yahya Assiri anses som en meget troverdig kilde.

– Han har tidligere kommet med rapporter som har vist seg sannferdige. Han har et godt kildenettverk. Detaljene han legger frem er i tråd med det Amnesty tidligere er blitt varslet om, sier Tin til VG.

les også

VG i Saudi-Arabia: – Det verste av alle land å være kvinne i

Pluss content

Hun kjenner forholdene i Saudi-Arabia godt, og har skrevet boken «Saudi-Arabia – Sverdet og stemmene». Tin mener detaljrikdommen i den nye rapporten viser at kvinnene er desperate, fordi det er så stor risiko å fortelle om det de er blitt utsatt for.

– Dette er et rop om hjelp. Samtidig viser det hvor langt regimet er villige til å gå for å bygge en terrortiltale mot kvinnene, som fremstilles som forrædere, sier Tin.

OMSTRIDT: Kronprins Mohammed bin Salman ønsker å fremstå som en reformator. Men slik anses han ikke lenger. Her under et besøk i Egypt i november 2018. Foto: BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace

Ber Norge gripe inn

At kronprinsens rådgiver Saud al-Qahtani skal være observert under torturen viser at ordrene om bruk av tortur kommer fra øverste hold, mener Tin. Hun påpeker at detaljene nå blir kjent etter at verden har fordømt Saudi-Arabia for Khashoggi-drapet.

les også

Kommentar fra innsiden: Tre dager som kvinne i Saudi-Arabia

– Regimet føler seg trygge nok til å fortsette sine overgrep. Etter de siste månedene, kan ingen lenger si at man trodde det ble innført reformer i Saudi-Arabia. Norge og andre vestlige land må ta en tøffere holdning mot kongedømmet.

Tin mener det blir slått så hardt ned på aktivistene for å sende befolkningen i Saudi-Arabia en klar beskjed om at eneveldet består:

– Min tolkning er at man vil vise at reformer kun gis på regimets premisser, og ikke er noe man kan kjempe for.

Les også

 1. Kvinner i Saudi-Arabia varsles om skilsmisse med sms

  En ny regel som søndag trådte i kraft i Saudi-Arabia, krever at kvinner skal varsles på sms dersom deres ektemenn har…
 2. Saudiarabisk tenåring frykter for sitt liv

  Den saudiarabiske 18-åringen som er sperret inne på flyplassen i Bangkok risikerer fengselsstraff for ulydighet.

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Amnesty International
 3. Tortur

Flere artikler

 1. Vil dra til Saudi-Arabia for å hjelpe fengslede kvinner

 2. Amnesty om kvinnefanger: For tidlig å juble

 3. Raser mot Saudi-Arabia: – Grotesk, motbydelig og uhyggelig

 4. Saudi-Arabia: Da moren ble løslatt, ble sønnen fengslet

 5. Saudi-Arabia endrer reiseregler for kvinner

Fra andre aviser

 1. Amnesty: Kvinner fikk retten til å kjøre – så ble de fengslet og torturert

  Bergens Tidende
 2. Kvinnene ville bare kjøre bil. De som kjempet for retten til å kjøre, ble kastet i fengsel og torturert.

  Aftenposten
 3. Her kjører Aziza (60) bil i Saudi-Arabia. Nå må professoren svare for forbrytelsen i retten.

  Aftenposten
 4. Saudiarabiske kvinneaktivister løslatt

  Aftenposten
 5. FN-ekspert kaller Khashoggi-dom en hån

  Fædrelandsvennen
 6. Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no