SIGNAL FRA SAUDI: Bildet er sendt ut av Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå, SPA. Kronprins Mohammed bin Salman (til høyre), møter Salah Khashoggi, sønnen til den drepte journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Saudi Press Agency via AP

Saudi-Arabias kronprins møtte Khashoggis familie

Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman har tatt imot familien til den drepte journalisten Jamal Khashoggi i palasset i Riyadh, melder det statlige nyhetsbyrået SPA.

 • Aslaug Tangvald-Pedersen

Artikkelen er over ett år gammel

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har vært under press etter drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. I går kondolerte han Khashoggis familie. I dag sendte det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået ut et bilde som viser kronprinsen håndhilsende på avdødes sønn, Salah.

De to saudiarabiske lederne møtte Khashoggis bror Sahel og sønnen Salah ved det kongelige palasset i den saudiarabiske hovedstaden, melder SPA. Ifølge en uttalelse gjengitt av det statlige byrået byrået uttrykte Salah og Sahel takknemlighet overfor kongen og kronprinsen.

les også

Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltagelse

Journalist og kritiker av prins Mohammed, Jamal Khashoggi (59), ble sist sett da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, for å få annullert sitt tidligere ekteskap og dermed kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz. Han kom aldri ut igjen.

les også

Journalistdrap-mysteriet: Derfor ble Khashoggi et mål for saudiske myndigheter

Pluss content

Etter først å ha nektet for journalistens forsvinning i atten dager, innrømmet saudiarabiske myndigheter i helgen at Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet. De hevder han døde under en slåsskamp. Det er en forklaring verdenssamfunnet ikke har satt sin lit til.

Anonyme tyrkiske tjenestemenn har tidligere sagt at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble torturert og deretter drept og partert etter å ha gått inn på konsulatet. Kroppsdeler tilhørende den drepte journalisten Jamal Khashoggi skal ha blitt funnet i den saudiarabiske konsulens hage i Istanbul, sier to kilder til Sky News. Dette blir imidlertid avkreftet fra andre kilder.

ØNSKER DEM UTLEVERT: Foran partifellene i nasjonalforsamlingen brukte president Recep Tayyip Erdogan tid på å fortelle om det han kaller et politisk drap på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: KAYHAN OZER / TURKISH PRESIDENT OFFICE

Landets utenriksminister har erkjent at Khashoggi ble drept, men den saudiarabiske regjeringen benekter at ledelsen i Saudi-Arabia var involvert i det som skjedde. Etterretningstopp ble likevel sparket etter Khashoggi-drapet.

les også

Full forvirring om Khashoggi-funn

Til retten i Istanbul

I dag opplyste Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, at han vil stille Khashoggi-mistenkte for retten i Istanbul. Han ba om at atten personer, som de knytter til drapet, utleveres til Istanbul for å bli dømt der.

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å oppgi navnene på alle som var involvert i planleggingen av dette drapet, uansett rang, fra topp til bunn, sa den tyrkiske presidenten.

Han fikk svar på anmodningen.

les også

Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

– Grep er tatt fra kongerikets side for å avdekke sannheten og stille til ansvar alle hvis inkompetanse eller umiddelbare ansvar ligger bak drapet, uansett hvem de måtte være, heter det i en uttalelse publisert av det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Uttalelsen er den første fra saudiarabiske myndigheter etter Tyrkias president Recep Tayyips Erdogans redegjørelse.

les også

Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

At det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia skal godta å utlevere medlemmer av landets sikkerhetstjenester til Tyrkia, regnes som svært lite sannsynlig.

Norske reaksjoner

– Norge krever at det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudiarabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, sier Ine Eriksen Søreide i en uttalelse til NTB.

MÅ STILLES TIL ANSVAR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalte seg om saken etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale sa at drapet etter alt å dømme var planlagt. -Drapet er dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt, sa hun. Foto: Tore Kristiansen / VG

Hun kaller drapet dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Eventuelle videre konsekvenser er det imidlertid for tidlig å si noe om, ifølge utenriksministeren.

– Vi har i den forbindelse tett kontakt med EU og andre nærstående.

les også

Khashoggi-drapet: Uenighet om norsk reaksjon mot Saudi-Arabia

Tysklands statsminister Angela Merkel varslet søndag full stans i våpeneksporten til Saudi-Arabia, og opposisjonen i Storbritannia krever at statsminister Theresa May gjør det samme.

I Sverige raser debatten om hvorvidt landet skal stanse sin våpeneksport til Saudi-Arabia.

I Danmark har utenriksminister Anders Samuelsen innkalt Saudi-Arabias ambassadør for å få flere svar etter at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan slo fast at drapet på Khashoggi var brutalt og planlagt lang tid i forveien.

Les også

 1. CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

  Samme dag som journalisten Jamal Khashoggi ble drept, er en saudiarabisk agent fanget opp på overvåkningskamera…
 2. Khashoggi hardt ut mot mektig kronprins rett før sin død

  Rett før han døde, kritiserte Jamal Khashoggi Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med…
 3. Etterretningstopp sparket etter Khashoggi-drapet

  Ahmed al-Asiri er tett knyttet til kronprins Mohammed bin Salman. Nå har han fått sparken.
 4. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

  USAs president Donald Trump sier Saudi-Arabias påstand om at journalisten Jamal Khashoggi ble drept etter en slåsskamp…

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Istanbul
 3. Drap
 4. Recep Tayyip Erdogan
 5. Tyrkia

Flere artikler

 1. Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

 2. Al Jazeera: «Jeg blir kvalt» skal ha vært Khashoggis siste ord

 3. CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

 4. CNN-kilder: Saudi-Arabia planlegger å innrømme journalistdrap

 5. Washington Post: Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker er drept

Fra andre aviser

 1. Sky: – Khashoggis levninger funnet i Istanbul

  Bergens Tidende
 2. Erdogan: Khashoggi-drapet var planlagt

  Fædrelandsvennen
 3. Erdogan om Khashoggi-drapet. – Vi må få vite hvem som beordret drapet.

  Aftenposten
 4. Erdogan lover detaljer om Khashoggis skjebne

  Bergens Tidende
 5. Erdogan vil stille Khashoggi-mistenkte for retten i Istanbul

  Fædrelandsvennen
 6. Her hilser Saudi-Arabias kronprins på Khashoggis sønn

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder