FENGSLET: 17-åringen Ahed Tamimi skal på søndag løslates fra et israelsk fengsel. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Det palestinske tenåringssymbolet Ahed løslates – faren jubler

ISTANBUL (VG) – Jeg er så glad, jeg har savnet henne, sier faren til den palestinske tenåringsjenta Ahed Tamimi til VG. Hun ble et forbilde blant sine egne for å ha slått israelske soldater.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ahed Tamimi løslates på søndag, opplyser en talsmann for det israelske fengselsvesenet. Den 17 år gamle jenta ble et symbol på palestinsk motstandskamp da hun i desember 2017 dengte løs på israelske soldater inne på sin egen gårdsplass på Vestbredden mens det hele ble filmet og havnet på YouTube.

Israelske myndigheter svarte med å varetektsfengsle henne i åtte måneder. Moren Nariman ble også fengslet, tiltalt for å ha oppmuntret til vold og spredt den mye omtalte videoen på sosiale medier. Begge slippes ut søndag, 20 dager før straffens utløp.

Faren jubler

– Jeg er så glad for at de skal løslates. Jeg har ventet veldig lenge, og jeg har savnet datteren min og kona mi, sier Bassem Tamimi til VG på telefon fra den lille landsbyen Nabi Saleh, nord på den israelskokkuperte Vestbredden.

les også

Ahed (16) slo til en israelsk soldat: – Min datter er et symbol for sin generasjon palestinere

Gjennom de åtte månedene de har sittet fengslet, har Bassem kun fått besøke dem én gang; gjennom et glassvindu i mars. Resten av kontakten har måttet gå via advokaten, sier han.

BEKYMRET: VG møtte Ahed Tamimis pappa Bassem (t.h.) og hennes onkel Murad i januar på Vestbredden. Foto: Harald Berg Sævereid/VG

– Ahed har fullført eksamen fra fengsel, og hvis hun består, vil hun søke seg videre til et universitet. Hun vil studere jus eller politikk, forteller faren til det unge, palestinske frigjøringsidolet.

Men det er ett skår i gleden for familien Tamimi: Sønnen til Bassem, Waed (20), har sittet fengslet siden mai, tiltalt for terrorhandlinger og voldelig opprør. Rettssaken mot ham starter 5. august.

– Vi håper på å kunne samle hele familien, sier Bassem til VG.

les også

Israel letter på Gaza-restriksjoner

Beskyldt for å være agent

Israelske politikere beskyldte Tamimi for å være en palestinsk PR-agent, en agitator som bevisst lar seg filme mens hun provoserer israelske soldater. Tiltalen var omfattende, og kunne ha ført til flere års fengsel.

– Hvorfor ble datteren, sønnen og kona di fengslet, mener du?

– Alt dette handler om okkupasjonen og Israels politikk. Israel vil ikke at vi palestinere skal være i live og kjempe vår sak. Men vi vil fortsette vår kamp, svarer Bassem.

les også

To ungdommer drept i israelsk luftangrep

IKONISK: Bildet viser et veggmaleri av Ahed Tamimi på en del av separasjonsmuren i Betlehem på Vestbredden. Foto: Foto: Nasser Nasser / AP / NTB scanpix

Dramatikken rundt Ahed startet 15. desember 2017. En kaptein og en sersjant fra IDF, de israelske militære styrkene, tok seg inn på gårdsplassen til Tamimi-familien. Der slo, dyttet og sparket Ahed, som da var 16 år, den israelske soldaten.

– Min datter er et symbol for sin generasjon palestinere. Jeg er stolt over det hun gjorde, sa faren i januar da VG besøkte familien.

Israels praksis med å fengsle mindreårige som Ahed har i en årrekke høstet skarp kritikk internasjonalt, også fra norske myndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder