Nye sammenstøt i Frankrike: 1400 pågrepet og 140 skadet

PARIS (VG) Enorme politistyrker har tydd til tåregass og massepågripelser etter flere sammenstøt med de «gule vestene» lørdag formiddag.

 • Ingri Bergo
 • Ingvild Silseth

Artikkelen er over ett år gammel

Direktesendte TV-bilder fra områder viser flere demonstranter som kaster stein mot politiet og utfører hærverk. Over 700 var pågrepet lørdag morgen, skrev France 24, som siterer viseinnenriksminister Laurent Nunez.

Det har vært flere sammenstøt, og politiet bruker tåregass, gummikledde kuler og vannkanoner for å få kontroll på de over 31.000 demonstrantene. På samme tid forrige helg var det cirka 5000 flere.

Søndag morgen opplyser innenriksminister Christophe Castaner at hele 1400 personer er pågrepet etter det siste døgnets protester. 140 personer skal være skadet, hvorav 120 er sivile og 20 er politifolk, skriver France24. Ifølge kanalen har rundt 125.000 mennesker deltatt i demonstrasjonene det siste døgnet.

Eiffeltårnet og andre severdigheter i byen holder stengt, og butikker og restauranter i den populære paradegaten Champs-Élysées har blitt rådet til det samme.

VG er lørdag ved Triumfbuen, som allerede fra morgenen av var omringet av politibiler. Det er mange pansrede militære kjøretøy i området, og svart røyk kan sees over byen.

Det pågår også demonstrasjoner i nabolandet Belgia, hvor minst 70 personer skal ha blitt pågrepet ved togstasjoner og EU-institusjoner nær Brussel. Også i Amsterdam har det vært demonstrasjoner.

VG har snakket med en gjeng demonstranter i Paris. De kommer fra ulike deler av landet, og har reist hele veien til den franske hovedstaden for å demonstrere.

– Politiet har tatt fra oss alt vi hadde av beskyttelse. Jeg hadde med meg en sykkelhjem, bare for å beskytte hodet, men den tok de fra meg. Vi er veldig spente på hva som kommer til å skje. Vi er her for å demonstrere fredelig, men vi vet at det kommer andre som ikke har samme intensjoner, sa en demonstrant fra byen Strasbourg i morges.

– Fredelige

En annen demonstrant, 40 år gamle Sebastian fra Normandie, sier til VG at han er i Paris for å demonstrere sin avsky til president Emmanuel Macrons, samt at mange ikke har nok penger til å kjøpe det de trenger.

Han og flere demonstranter samlet seg lørdag morgen ved Triumfbuen, hvor de ønsket å danne en sirkel for å symbolisere at de ikke er imot politiet.

– Det vil være et symbol på at vi er mange, men at vi er fredelige, sa Sebastian rundt klokken 09.30.

Ikke lenge etter kom de første meldingene om sammenstøt med politiet.

Sympatiserer med demonstrantene

Allerede ved 09.00-tiden hadde fransk politi anholdt nærmere 300 personer, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Da VG snakket med to politibetjenter kort tid etter, var situasjonen forholdsvis rolig.

– Jeg har ingenting imot de gule vestene og de som vil demonstrere fredelig. Vi sympatiserer med dem. Men jeg har ingenting til overs for dem som kommer for å ødelegge. Sist ødela de Triumfbuen og andre franske stoltheter som ikke engang nazistene våget å røre, sa en av dem.

– Når vi får ordre om å skyte (gummikledde kuler, journ.anm.), så skyter vi. Vi stiller ikke spørsmål.

Regjeringen har i forkant av helgen sagt at den frykter omfattende vold. Hittil har fire mennesker mistet livet i forbindelse med protestene, og flere hundre er skadd.

Bare i Paris er det satt inn 8.000 politifolk – i resten av landet skal ti ganger så mange forsøke å hindre vold og vandalisering.

Folkelig støtte

Protestbølgen som har blitt ledet an av de såkalte «gule vestene» – etter refleksvesten alle er pålagt å ha i bilen – er blitt til noe større.

les også

Venter nye voldsomme demonstrasjoner: – Macron blir angrepet fra alle kanter

Macrons regjering har bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, men helomvendingen kan ha kommet for sent.

Det handler ikke lenger bare om dyrere bensin og diesel. Demonstrasjonen er blitt en langt bredere protestbevegelse mot Macrons styre. Presidenten, som beskyldes for å drive «en regjering for de rike», får støtte fra snaut en firedel av befolkningen.

72 prosent sier de støtter de «gule vestene», skriver NTB.

Bakgrunn: Demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

MANGE DEMONSTRASJONER: Presset mot president Emmanuel Macron øker i Frankrike. Foto: Michel Euler / AP

«Black Block»

Massebevegelsen tiltrekker seg imidlertid også andre elementer:

«Black Block» er en gruppe tilhørende ytre venstre som utnytter demonstrasjoner for å angripe politiet, banker og andre symboler på den kapitalistiske staten som de vil velte.

«Black Block», som kjennetegnes ved at medlemmene kles i helsvart, finnes i flere land. Marco Steli (45), en «gul vest»-demonstrant fra Saint-Denis, en av de fattige utkantbyene til Paris, sier til VG at han har hørt det skulle komme «Black Block»-demonstranter fra Tyskland, Belgia og Nederland til dagens demonstrasjon.

Demonstrantene var i Paris forrige lørdag, og flere store TV-kanaler har tidligere denne uken meldt at de trolig kommer tilbake i dag.

Politiet bekrefter overfor VG at de forventer Black Block-demonstranter i hovedstaden utover ettermiddagen.

– Til de som kommer for å ødelegge og sloss, vil jeg si at vi kommer til å være ubarmhjertige. Jeg kan forstå sinnet, men jeg aksepterer ikke vold og kommer alltid til å nedkjempe hat, sa Frankrikes statsminister Édouard Philippe onsdag.

Trump-utspill

Donald Trump knytter protestene til Parisavtalen, som han trakk USA fra i 2017.

– Parisavtalen fungerer ikke så veldig bra for Paris, protester og opptøyer over hele Frankrike, skriver presidenten på Twitter.

– Folk vil ikke betale store pengesummer, mye av det til land fra den tredje verden (som regjeres på tvilsomt vis), for å kanskje beskytte miljøet. De roper «vi vil ha Trump!». Elsker Frankrike, skriver han videre.

Les også

 1. Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

  President Emmanuel Macron holder hastemøte etter lørdagens protester, som var de verste i landet på flere år.
 2. Macron snur etter protester: Dropper økt drivstoffavgift

  Frankrikes president Emmanuel Macron har etter store protester de siste ukene besluttet å droppe den planlagte økningen…

Mer om

 1. Emmanuel Macron
 2. Frankrike
 3. Vold
 4. Politiet
 5. Paris
 6. Belgia
 7. Amsterdam

Flere artikler

 1. 85 arrestert i nye Paris-demonstrasjoner

 2. Opptøyene i Frankrike: Derfor tok Ayrton (25) på seg gul vest

 3. Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

 4. De gule vestene krever svar fra Macron: – Begeret er fortsatt fullt

 5. 230 arrestert etter kraftige opptøyer i Paris

Fra andre aviser

 1. Macron fordømmer demonstranters voldsbruk

  Bergens Tidende
 2. Macron vurderer strengere sikkerhetstiltak etter gateuro

  Bergens Tidende
 3. Forslag om dyrere bensin og diesel utløste raseri. Bilbranner og tåregass på Champs-Élysées i Paris.

  Aftenposten
 4. Mer enn 700 arrestert i Paris: Demonstranter tatt med hammere og køller, politiet brukte tåregass og skjold

  Aftenposten
 5. 135 skadd i nye protester i Frankrike

  Bergens Tidende
 6. Paris ruster seg for ny uro – flere pågrepet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder