ISOLERT: Fengselet på Alcatraz lå perfekt til for å forhindre rømning. Svært få lyktes med å komme seg unna, men flere druknet i forsøket.
ISOLERT: Fengselet på Alcatraz lå perfekt til for å forhindre rømning. Svært få lyktes med å komme seg unna, men flere druknet i forsøket. Foto: Eric Risberg / AP

Helikoptere, tunneler, falske bomber og peanøttsmør - her er noen av verdens mest utspekulerte rømninger fra fengsel

UTENRIKS

Gangsteren Rédoine Faïd 46) har skapt overskrifter verden over med sin fengselsflukt med helikopter i helgen. Han er imidlertid ikke den eneste som har kommet seg til frihet på spektakulært vis. Her er noen av verdens mest utrolige rømninger under bakken, i lufta og til sjøs.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 03.07.18 20:53

Det pågår en enorm menneskejakt i Frankrike. Målet er Redoine Faïd (46) som rømte fra fengsel med helikopter på søndag.

Det er ikke første gang Faïd rømmer på spektakulært vis. I 2013 unnslapp han et annet fengsel. Da tok han fire vakter som gisler med pistol, og sprengte seg gjennom flere porter med plastiske eksplosiver gjemt i en eske papirlommetørkler.

Les mer her: Væpnet ran, politidrap og spektakulær flukt

Faïd er selv en svoren fan av gangster-filmer, og er åpen om at han har latt seg inspisere av blant annet den amerikanske regissøren Michael Mann.

Muligens har han også plukket opp noen tips fra de andre rømlingene på denne listen.

Flukten fra Alcatraz

I juni 1962 iverksatte tre bankranere det som kanskje har blitt verdens mest omtalte fengselsflukt.

Frank Lee Morris og brødrene John og Clarence Anglin jobbet møysommelig i seks måneder med å grave rundt luftekanalene på cellene sine, som var plassert ved siden av hverandre. De brukte sagblader, skjeer og en improvisert drill laget av motoren fra en støvsuger, ifølge FBI. For å kamuflere støyen spilte Morris, den angivelige hjernen bak det hele, på trekkspillet sitt.

Da luftekanalene var blitt brede nok fikk de tilgang på en vedlikeholdssjakt, og kom seg rundt i fengselet. Her begynte neste steg.

Der klarte de å sy flere titalls regnjakker de hadde tusket til seg, om til en oppblåsbar flåte, og forseglet sømmene med varmen fra damp som gikk i rør. For å kamuflere fraværet fra cellene lagde de dukkehoder i pappmasjé og ekte hår. En av rømlingene fulgte med på vaktene med et hjemmelaget periskop.

Fengselet på fangeøya Alcatraz er omtalt som datidens sikreste fengsel, og av 14 rømningsforsøk var alle enten mislykkede, eller så kostet de de innsatte livet.

Det eneste unntaket er de tre bankranerne.

Dem har ingen sett sporet av siden de forsvant i den hjemmelagde flåten en natt i juni 1962. Flere gjenstander fra flukten dukket opp i dagene etterpå, men ingenting det finnes ingen håndfaste bevis for endelig å kunne fastslå om de overlevde det kalde vannet og de sterke strømmene i bukta utenfor San Francisco, eller om de omkom

FBI lukket saken nyttårsaften 1979. U.S. Marshall Service har imidlertid fortsatt en åpen etterforskning - 56 år senere.

Narkobaronen

Joaquín «El Chapo» Guzmán ble i sin tid omtalt av amerikanske myndigheter som «den mektigste narkosmugleren i verden» og «den mest hensynsløse, farlige og fryktede mannen på kloden». Som leder for det beryktede Sinoloa-kartellet i Mexico, knyttes han til hundrevis av drap og brutale voldshandlinger.

Han rakk å rømme fra fengsel to ganger i løpet av sin kriminelle karriere. Den første flukten i 2001 - før han befestet sin posisjon - må regnes som oppvarming. Den gang lot han seg «bare» smugle ut av fengselet i en haug med skittentøy.

Da han igjen ble pågrepet hadde han vært på frifot i 13 år, og gradvis fått overtaket i narkokrigen som herjet Mexico.

Han ble plassert i Altiplano-fengselet - landets aller sikreste. I mexicansk media ble det omtalt som umulig å rømme fra.

Opptil én meter tykke murer, stengt luftrom, jammere som stopper mobilkommunikasjon og soldater i pansrede kjøretøy skulle gjøre fengselet sikkert mot angrep utenfra, og ikke minst rømningsforsøk innenfra.

Derfor må det ha kommet som en overraskelse da vaktene skulle undersøke hvor deres mest profilerte fange var blitt av. Han var borte mistenkelig lenge fra overvåkningskameraene i cellens eneste blindsone: Dusjen.

Da vaktene sjekket fant de en åpning som målte 50 ganger 50 centimeter og en stige som ledet ti meter ned i bakken. Den halvannen kilometer lange tunnelen som ledet «El Chapo» til frihet sier noe om hvilke ressurser narkobaronen hadde til rådighet.

Tunnelen var omtrent 1,7 meter høy, forsterket med skikkelige materialer, og skal ha båret preg av kvalitetsarbeid. Den var ventilert og belyst. Langs tunnelen var det til og med lagt skinneganger, der en spesialtilpasset motorsykkel kunne kjøre materialer og dumpe jord fra utgravningen.

Rømningen var ekstremt ydmykende for mexicanske myndigheter, men denne gangen ble friheten kortvarig.

Etter å ha latt seg intervjue av skuespiller og regissør Sean Penn inne i den mexicanske jungelen, ble Guzmán pågrepet på nytt av myndighetene - seks måneder etter flukten. Nå er han utlevert til USA, og sitter fengslet i New York, siktet for narkosmugling, hvitvasking, drap og kidnapping.

De dødsdømte

En mindre kjent, men likevel oppsiktsvekkende, sak er rømningen fra dødscellene fra Mecklenburg-fengselet i den amerikanske delstaten Virginia.

Hele seks drapsmenn rømte herfra i 1984, i håp om å unnslippe den elektriske stolen. De fikk tilnavnet «The Mecklenburg Six».

De unnslapp det den gang toppmoderne fengselet med godt skuespill og enkle midler, skriver New York Daily News.

De seks skal ha studert vaktene i månedsvis, for å kartlegge rutinene deres. En kveld sent i mai greide de å overmanne fangevokterne på avdelingen. Deretter iførte de seg uniformer og opprørsutstyr - inkludert hjelmer som skjulte hvem de egentlig var. For å unnslippe la de avdelingens TV på en båre, dekket den med et teppe, og stormet ut. De overbeviste alle om at de var vakter som hadde funnet en bombe på avdelingen. For å gjøre bløffen mer troverdig skal de ha sprutet på «bomben» med brannslokningsapparater.

De seks fikk buksert båren inn i en av fengselets varebiler og kjørte ut av portene i frihet.

Det tok en halvtime før fengselet forsto at seks av delstatens farligste var på frifot. Men selv om rømningsplanen gikk knirkefritt tok det ikke lang tid før de var fanget igjen.

Særlig de notoriske Briley-brødrene, James og Linwood, spredde frykt. De var kjent som særdeles brutale lystmordere med minst elleve ofre til sammen. De var også lengst på frifot, men ble pågrepet etter tre uker og en omfattende menneskejakt.

Alle seks ble etterhvert henrettet som planlagt.

Helikopter-rømlingen

Det er ikke bare Rédoine Faïd som har unnsluppet franske fengsler med helikopter. Det er heller ikke utenkelig at Pascal Payet kan ha tjent som inspirasjon for helgens vågale flukt.

Han har status som en av Frankrikes mest bevoktede fanger, etter å ha rømt fra fengsel med helikopter ikke bare én, men tre ganger.

Payet er dømt til 30 års fengsel for drap under et ran i 1997. De spektakulære rømningene fant sted i henholdsvis 2001, 2003 og 2007.

Da han rømte sist kapret flere medsammensvorne et helikopter på flyplassen i Cannes. Deretter tvang de piloten til å lande på taket av fengselet i Grasse, der Payet satt.

Med seg hadde de våpen og utstyr som de brukte til å trenge seg helt inn på cellen der Payet satt i isolasjon.

Fengselet uttalte den gang at operasjonen var svært profesjonell.

– Det var gjort ekstremt raskt og varte bare i fem minutter, sa en talsperson i 2007.

Vaktene i fengselet turte ikke åpne ild, i frykt for treffe gisselet.

Til avisen Nice-Matin har piloten uttalt at kidnapperne hans beklaget overfor ham flere ganger, etter at han hadde fløyet dem fire mil unna fengselet.

Payet ble pågrepet senere samme år i en forstad til Barcelona. Han er idømt tilleggstraff for rømningen, og det skal ikke være offentlig hvor han soner til enhver tid - formodentlig for å unngå et fjerde rømningsforsøk.

«Den greske Robin Hood»

Vassilis Palaiokostas når riktignok ikke opp til Pascal Payet (han har bare rømt fra fengsel i helikopter to ganger), men til gjengjeld er han fortsatt på frifot.

Palaiokostas har en kriminell løpebane som strekker seg over tre tiår, og er mest kjent for bankran og kidnappinger av rike næringslivsledere.

Ifølge BBC eksisterer det to versjoner av Palaiokostas. Greske myndigheter omtaler ham på den ene siden som en livsfarlig terrorist. Hos Europol er han ettersøkt for blant annet terrorisme og drap, og det er utlovet en dusør på én million euro for informasjon som fører til at han fanges.

På den annen side har Palaiokostas ry på seg for å være en folkehelt. Han omtales som «Den greske Robin Hood», og det ryktes at han har gitt mesteparten av utbyttet fra bankranene og løsepengene til fattige familier. Selv hevder han at han aldri har skadet noen i forbrytelsene sine.

Palaiokostas’ to rømninger er nærmest identiske. Både i 2006 og 2009 rømte han fra samme fengsel, og i begge tilfeller hadde medsammensvorne på utsiden chartret et helikopter og tatt piloten som gissel.

I det første tilfellet skal vaktene ha trodd det dreide seg om et besøk fra fengselsinspektøren, og Palaiokostas unnslapp uten dramatikk.

I det andre tilfellet oppsto en skuddveksling mellom fangevokterne og en kvinnelig kumpan, som åpnet ild med et automatvåpen mens Palaiokostas klatret opp i helikopteret med en taustige sluppet ned i luftegården. Ingen av vaktene ble truffet, og helikopteret ble senere funnet i en forstad i Athen, med piloten bastet og bundet ombord.

«Den greske Robin Hood» har vært på frifot siden.

Tolv rømte ved hjelp av peanøttsmør

Det er mange måter å rømme på. I august i fjor brukte tolv amerikanske fanger peanøttsmør til å lure en fangevokter til å slippe dem fri.

De tolv forbryterne dekket til tallene på utgangsdøra med peanøttsmør, og greide å overbevise en en ung og uerfaren vakt om at dette var døra til en av cellene. Han satt og fulgte med på overvåkningskameraet, og da han åpnet den fjernstyrte døra for å slippe fangen inn, stormet de ut, kastet tepper over piggtrådgjerdet og løp i alle retninger.

De tolv satt i fengsel for ulike forbrytelser, - alt fra narkolovbrudd til drapsforsøk. Elleve av dem ble pågrepet innen få timer.

– Folk rømmer av og til. Vi har noen onde folk her nede, og de pønsker ut planer hele tiden for å lure oss og de ansatte i fengselet. Du må være på vakt. Denne gangen tabbet vi oss ut, sa den lokale sheriffen i en pressekonferanse, ifølge CBS.

Kun 24 år gamle Brady Kilpatrick fikk nyte friheten i noen særlig grad. Han satt inne for besittelse av cannabis, og ble tatt av myndighetene noen dager etter rømningen av det som beskrives som en intensiv politiinnsats.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om