FLERE VARSLER: Oxfam skal ha fått flere varsler om overgrep og seksuelt misbruk siden 2011. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / X03701

Hjelpeorganisasjon: Tusenvis har trukket donasjonene sine etter prostitusjonsskandale

Oxfam er i hardt vær etter at det ble avslørt at bistandsarbeidere hadde kjøpt sex av prostituerte på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Nå opplyser de at 26 nye tilfeller av upassende seksuell oppførsel skal granskes.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det kom frem under en høring i det britiske parlamentet tirsdag formiddag. Organisasjonen har blitt kritisert for å ikke ta varslene på alvor. De skal ha visst om den upassende oppførselen til ansatte på Haiti i 2011, men det nådde ikke dagens lys før i januar i år da The Times UK avslørte skandalen.

les også

Hjelpeorganisasjon i prostitusjonsskandale: Skal ha truet medarbeider til å tie

Oxfam opplyser at de har mottatt 26 nye varsler siden skandalen brøt løs for 11 dager siden. 16 av disse skal ha skjedd under internasjonale operasjoner.

Winnie Byanyima, Oxfams internasjonale leder, sa under høringen at tilfellene er et tydelig misbruk av makt.

– Jeg er skamfull. Jeg har brukt hele livet mitt på å prøve å stå opp for kvinners rettigheter og kjempe for mennesker som lever i fattigdom. Dette er smertefullt for meg. Noen avskyelige menn som kom inn i vår organisasjon og misbrukte tilliten til det britiske folket (...), sier Byanyima ifølge The Guardian.

I en rapport fra 2011 som ble offentliggjort på mandag, kom det også fram at Oxfam-ansatte skal ha truet kolleger til å tie om sexkjøpene.

les også

Filmstjernen Minnie Driver trekker seg fra Oxfam

7000 personer har i løpet av de ti siste dagene trukket seg som faste givere i organisasjonen. En undersøkelse i regi av The Guardian viser at 52 prosent av organisasjonens givere krysser av for at det er «mindre sannsynlig» at de vil donere etter skandalen.

I tillegg har flere av organisasjonens frontpersoner, som blant andre filmstjernen Minnie Driver, uttalt at de ikke vil ha noe mer med Oxfam å gjøre.

LA SEG FLAT: Under høringen i det britiske parlamentet på tirsdag la CEO i Oxfam, Mark Goldring, seg flat på tross av at han tidligere har uttalt at han synes kritikken er overdreven. Foto: HO / PRU

Beklaget seg

For første gang kom Oxfams sjef Mark Goldring med en offentlig beklagelse.

– Jeg beklager for skaden Oxfam har påført menneskene på Haiti, men også til bistandssektoren, sier han.

Bare for noen dager siden var han ikke like beklagende. Da synes han reaksjonene var overdrevne sett på bakgrunn av hva organisasjonen har gjort.

– Intensiteten og raseriet i angrepene får deg til å lure, hva har vi gjort? Drepte vi babyer i sprinkelsengene deres, spurte Goldring retorisk i et avisintervju ifølge NTB.

Tirsdag beklaget han seg for uttalelsen og fortalte at den kom etter seks søvnløse og stressende netter hvor han hadde bekymret seg for skandalen.

Flere innad i organisasjonen har stått fram og sagt at de har blitt motarbeidet da de har uttrykt en ønske om å ta opp bekymringsmeldinger. Goldring forteller også under høringen at nå, etter at organisasjonen er åpne om ukulturen, håper «at folk skal stå fram».

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder