STØTTER: Donald Trump støtter Brett Kavanaugh etter anklage om seksuell overgrep ved å skrive på Twitter at han syns Kavanaugh er en fin mann. Foto: Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN

#WhyIDidntReport: Overgrepsofre reagerer på Trump-angrep

Hundrevis av mennesker har delt sine opplevelser om seksuelle overgrep – og hvorfor de ikke anmeldte dem – etter Donald Trumps Twitter-angrep mot kvinnen som har anklaget høyesterettsdommer-kandidat Brett Kavanaugh for overgrep.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den amerikanske presidenten tok parti med sin høyesterettsdommer-kandidat Brett Kavanaugh (53), da han ble anklaget for seksuelt overgrep av den amerikanske psykologiprofessoren Christine Blasey Ford (51).

Ford, som i dag er universitetsprofessor i California, anklager Kavanaugh for å ha forsøkt å voldta henne på en fest for over 30 år siden. Hun hevder Kavanaugh og en venn, begge ravende fulle, dro henne inn på et soverom.

Hun snakket aldri om episoden før hun var i terapi sammen med ektemannen i 2012. I juli i år, etter at Trump utpekte Kavanaugh som sin kandidat, sendte hun et brev om saken til senator Dianne Feinstein, som sitter i justiskomiteen.

les også

Kavanaugh-anklager vil ikke forklare seg før FBI har etterforsket saken

#WhyIDidntReport

Donald Trump viste sin støtte til Kavanaugh på Twitter. Det er i etterkant av dette at det har kommet strømmet inn med reaksjoner på sosiale medier.

«Jeg er ikke i tvil om at, hvis overgrepet var så ille som Ford sier det var, burde en anmeldelse ha blitt levert inn umiddelbart hos det lokale politiet, enten av henne eller hennes kjære foreldre», skriver Trump på Twitter, og legger til at han ønsker at professoren rapporterer om dato, tid og sted for hendelsen.

I senere Twitter-meldinger omtalte Trump Kavanaugh som «en flott mann, med plettfritt renommé», som er «under angrep av venstreradikale politikere som ikke ønsker å vite svarene, de ønsker bare å ødelegge og forsinke. Fakta betyr ikke noe. Jeg har det slik med dem hver eneste dag i Washington», skrev Trump.

«De radikale venstreadvokatene ønsker at FBI engasjerer seg NÅ. Hvorfor ringte ikke noen til FBI for 36 år siden?» fortsatte presidenten.

les også

Overgreps-anklaget høyesteretts-kandidat kan stemmes over mandag

Hundrevis av mennesker har svart presidenten på hvorfor slike hendelser kan være vanskelig å rapportere inn med engang. Flere har delt sine opplevelser med seksuelle overgrep ved å bruke hashtag #WhyIDidntReport.

«Riverdale»-skuespilleren Lili Reinhart (22) er blant dem som åpner opp om sin historie på Twitter.

Hun forteller sine to millioner følgere at hun ikke klarte å melde inn det som skjedde med henne, fordi hun var redd for å miste jobben eller bli sett på som en «drama queen».

Saken fortsetter under twittermeldingene.

Kan stemmes over

Brett Kavanaugh avviser anklagene fra Christine Blasey Ford, og kaller dem grunnløse.

les også

Kavanaugh-anklager vil ikke forklare seg før FBI har etterforsket saken

Justiskomiteen i Senatet i USA ønsket å stemme over Kavanaughs plass i høyesteretten allerede mandag om ikke psykologiprofessor Ford aksepterte å stille til en høring uten forhåndsbetingelser. Ford har blant annet ønsket å ha med seg vitner i høringen. Hun krever å få komme med sitt vitnemål etter Kavanaugh, og vil at bare senatorene i komiteen skal stille spørsmål.

les også

«Foxy Knoxy» i eksklusivt VG-intervju: Lever på hemmelig adresse

Pluss content

Like før fristen utløp, ba Fords advokat Debra Kratz om å utsette fristen én dag for å vurdere betingelsene. Det ble akseptert, og natt til lørdag norsk tid er Kavanaugh og Ford enige om å vitne torsdag, melder Reuters.

Fords advokat diskuterer vilkårene for høringen med Senatkomiteen lørdag.

les også

Trump med nye angrep på sin egen justisminister

Fords advokat fortsetter lørdag forhandlingene med Senatets justiskomité om vilkårene for høringen.

Skjebnetungt for høyesterett

Dersom Kavanaugh blir godkjent som ny dommer i høyesterett, vil USAs øverste domstol for første gang på mange år få et klart konservativt flertall. Dette flertallet vil trolig vil vare ved i flere tiår, ettersom høyesterettsdommere sitter på livstid, skriver NTB.

les også

Rosenstein avviser at han ville fjerne Trump

Siden dette vil få betydning for en rekke kontroversielle saker, som abort, valgkampfinansiering og våpenlover, har republikanerne ansett utnevnelsen av Kavanaugh som oppfyllelsen av et valgløfte til republikanske velgere og dermed en vinnersak foran mellomvalget i november, ifølge nyhetsbyrået.

Etter at Ford sto fram med sin anklage, frykter republikanerne at Kavanaugh i stedet blir en tapssak, særlig blant kvinner som allerede er i ferd med å forlate republikanerne i store skarer, ifølge meningsmålingene. Det skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder