UNDER PRESS: Ungarns statsminister Victor Orban kritiseres for sin anti-innvandrings og anti-opposisjonspolitikk. Selv hevder han at Ungarn forsvarer hele Europa mot trusler utenfra. Foto: Scanpix

EU-parlamentet stemte for aktivering av «atombomben» – Ungarn kan miste stemmeretten i unionen

PARIS (VG) EU-parlamentet har vedtatt aktivering av EU-traktatens artikkel 7 mot Ungarn. Dette kan i siste instans føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeidet, og aktivering av artikkelen er starten på en straffeprosedyre. Artikkelen har aldri tidligere blitt tatt i bruk.

Bakgrunnen for avstemningen er Ungarns lover, som vil stoppe både innvandrere og opposisjonen.

Ifølge nyhetsbyrået AP mener EU-parlamentet at Ungarn er en trussel for europeiske verdier og demokrati.

Ungarns statsminister Viktor Orbán raste mot forslaget, da han møtte de folkevalgte i EU-parlamentet til debatt tirsdag. Han kalte forslaget en fornærmelse mot hele det ungarske folk.

– Dere fordømmer ikke bare en regjering, men et land og en nasjon. Dere fordømmer Ungarn, sa han.

Klart flertall mot Orban

Avstemningen ble gjort av medlemmene i Europaparlamentets konservative fløy, og dreide seg om Orbans nasjonalkonservative parti Fidesz fortsatt skulle få lov til å være en del av det gode selskap.

Det kontroversielle forslaget ble vedtatt med 448 mot 198 stemmer. Det var nok til å vippe det over kravet om to tredels flertall, skriver NTB.

Heksejakt på Soros

Orban og hans regjering beskyldes for å ha brutt EUs retningslinjer når de har innført lover for å hindre meningsmotstandere å få innflytelse i Ungarn.

Særlig faller regjeringens heksejakt på opposisjons-filantropen og milliardæren George Soros i dårlig smak hos andre konservative europeere.

Ifølge AP har Orban i flere år avfeid internasjonal kritikk rettet mot Ungarns valgsystem, ytringsfrihet, rettsvesen, asyl- og flyktningepolitikk.

Knusende rapport

Debatten som i dag gikk blant parlamentarikerne i Strasbourg, kommer etter at et nederlandsk medlem fra den grønne partigruppen, Judith Sargentini, i sommer leverte en rapport der hun beskrev rettsvernet i Ungarn i svært bekymrede ordelag.

Ungarn bryter med EUs retningslinjer på områdene ytringsfrihet, minoriteters rettigheter, situasjonen for innvandrere og flyktninger, skriver den nederlandske politikeren i rapporten.

Særlig reageres det på forholdene som ikke-statlige organisasjoner (NGO’er) nå opplever. Amnesty og Helsingforskomiteen er blant organisasjonene som frykter konsekvensene av Ungarns nye lover.

– Dagens avstemning i Europaparlamentet er av historisk betydning. Med dette gjør de det klinkende klart at president Viktor Orbans politikk er i strid med EUs grunnverdier, som respekt for den enkeltes verdighet, likhet, demokrati, menneskerettigheter og de grunnleggende rettsstatsprinsipper, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge, til VG.

INNVANDRINGSSKEPSIS: Under det ungarske valget i vår hang Orbans parti opp fotomanipulerte plakater der opposisjonen fremstilles holdende på en tang for å klippe over gjerdet som stenger flyktninger ute av landet. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder