Stoltenberg: Russland må stoppe sine dataangrep

BRUSSEL (VG) Flere dataangrep mot europeiske mål har har kostet enorme summer, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg. Nå krever NATOs forsvarsministere at Russland stopper disse cyberangrepene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Russland må slutte med sin uforsvarlige opptreden, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i NATO torsdag.

Både i Storbritannia og i Nederland har myndighetene torsdag avslørt cyberangrep, og de legger begge ansvaret på Russland.

Nederlandske myndigheter opplyste torsdag at de utviste fire russere i april, på mistanke om cybersabotasje.

Russerne ble knyttet til et cyberangrep mot OPCW i Haag, den internasjonale organisasjonen mot spredning av kjemiske våpen, som fikk Nobels fredspris i 2013.

Cyber-alarmen har også gått i London, hvor britiske myndigheter holder Russlands militære etterretning ansvarlig for fire høyprofilerte cyberangrep.

– Dette var et forsøk på å blande seg bort i organisasjonens viktige arbeid med å hindre spredning av kjemiske våpen. Det er bra å se at NATO-land som Nederland og Storbritannia har evne til å avsløre og hindre slike angrep, sier Stoltenberg til norsk presse torsdag.

Mattis: Ikke overrasket

Også amerikanerne reagerer:

– Jeg er ikke overrasket over at en organisasjon som OPCW blir angrepet, sa USAs forsvarsminister Jim Mattis etter at NATOs forsvarsministere hadde fått en grundig orientering fra Nederland og Storbritannia om cyberangrepene.

– Bruken av kjemiske våpen er blitt en del av Moskvas uansvarlige opptreden. Først Salisbury, og nå dette, sa Mattis med henvisning til angrepet mot den russiske avhopperen Sergei Skripal i Storbritannia tidligere i år.

– Russland viser forakt for menneskeliv og for internasjonale avtaler, la han til.

les også

Historien om Sergej Skripal: Spionen som ble forgiftet

Pluss content

Fiendtlig operasjon

– En fiendtlig cyberoperasjon, sier Stoltenberg om angrepet mot OPCW, sier Stoltenberg.

– Russland må holde opp med sin hensynsløse opptreden, som bruk av våpen mot naboer, angivelig innblanding i lands valgprosesser, og store kampanjer for å spre desinformasjon, legger NATO-sjefen til.

les også

Russland skylder på NATO-Jens
for mangel på samarbeid

Angrep WADA

Ifølge BBC er det fire angrep som Storbritannia knytter direkte til GRU, blant annet et dataangrep mot den internasjonale antidoping-organisasjonen WADA.

Ifølge Jeremy Hunt, den britiske utenriksministeren, vil Storbritannia vise fram og svare på det de mener er russiske forsøk på å underminere internasjonal stabilitet.

les også

To russiske agenter kobles til både dopingskandalen og Skripal-saken

Avverget angrep

Jens Stoltenberg sier at det viktigste signalet er at medlemslandene og NATO avslørte og stoppet angrepet.

– Vi besvarer cyberangrep hver dag, sa han på spørsmål om NATOs respons på dagens nyheter.

– At NATO-land avverget disse angrepene, viser at vi blir stadig bedre til å reagere og svare på angrepene. Så styrker vi vårt cyberforsvar og knytter sammen NATO-landenes nasjonale cybersikkerhet med NATO.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder