President Donald Trumps valg av ny høyesterettsdommer, 53 år gamle Brett Kavanaugh (bildet), anklages for å ha begått overgrep mot en 15 år gammel jente som 17-åring. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Kavanaugh-anklager vil ikke forklare seg før FBI har etterforsket saken

Mens Donald Trump ikke ser noen grunn til at FBI skal granske hans høyesterettsdommer-kandiadat, Brett Kavanaugh, sier anklageren nå at hun ikke vil forklare seg før saken er etterforsket.

  • NTB
  • VG
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Justiskomiteen i Senatet begynte i forrige uke utspørringen av 53 år gamle Kavanaugh, for å undersøke om han er skikket til jobben som høyesterettsdommer på livstid.

I helgen sto psykologiprofessoren Christine Blasey Ford (51) fram og anklaget ham for seksuelt overgrep, angivelig begått på en fest i Maryland da hun var 15 år gammel.

les også

Trump om New York Times-kronikken: De burde publisere navnet på forfatteren

Kavanaugh var da 17 år og forsøkte ifølge Ford å kle av henne. Han skal også ha holdt henne for munnen slik at hun ikke skulle skrike.

Ifølge Ford var han full og så voldsom at hun fryktet for sitt eget liv.

Grunnløs anklage

Kavanaugh kaller anklagen grunnløs, og president Donald Trump rykket tirsdag ut til hans forsvar og sa at det ikke er grunn til å starte etterforskning i saken.

les også

Kavanaugh avviser overgrepsanklage

– Jeg syns ikke at FBI bør involveres, ettersom de ikke ønsker å bli involvert, sa Trump, som fastholder at Kavanaugh er en fremragende mann og den rette for jobben.

Ifølge Trump er Kavanaugh mer enn villig til å svare på anklagene, noe han også får anledning til når både han og Christine Blasey Ford under ed skal avgi forklaring i justiskomiteen i Senatet.

Natt til onsdag norsk tid, melder CNN at Fords advokat i et brev til lederen av justiskomiteen i Senatet sier at Ford ikke ønsker å forklare seg for Senatet før FBI har etterforsket saken.

les også

Kvinne står fram med overgrepsanklage mot Trumps høyesterettskandidat

Advokat Lisa Banks sier til CNN at Ford vil snakke med komiteen, men ikke på mandag.

«Å be henne stå foran justiskomiteen på nasjonal TV i løpet av fire-fem dager er ikke en rettferdig prosess. Om de bryr seg om å gjøre det rette og å ta dette på alvor, så vil de gjøre det rette og etterforske dette grundig. Da vil hun samarbeide med dem i etterforskningen og også dele historien sin med komiteen, sa Banks tirsdag kveld.

Ingen føderal forbrytelse

FBI opplyste mandag at de var kjent med anklagene mot Kavanaugh, men at de ikke har gjort noe med saken ettersom det ikke synes å være snakk om «en potensiell føderal forbrytelse».

les også

Drama om Trump-nominert: Kaos og arrestasjoner

– FBIs rolle i slike saker er å skaffe til veie informasjon til bruk for beslutningstagerne, heter det i en kunngjøring.

FBI har gjennomført en grundig bakgrunnssjekk av Kavanaugh, men det har først og fremst vært for å finne ut om han «kan utgjøre en risiko for USAs nasjonale sikkerhet», heter det videre.

Også demokratene vil utsette høringen. Alle ti i komiteen underskrev tirsdag et brev til FBI-direktør Christopher Wray og Det hvite hus-rådgiver Don McGahn der de argumenterer for at FBI bør gjennomføre en etterforskning før en høring.

«Comiteen burde ha en fullstendig rapport før en høring finner sted, og vi ber om at dere gjør de nødvendige tiltak for at vi får FBIs rapport før vi går videre.» skrev senatorene ifølge CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder