KRISE: Storbritannias statsminister Theresa May innkaller til hastemøte om Syria. Foto: Frank Augstein /AP

May kaller inn til krisemøte om Syria

Storbritannias statsminister Theresa May har kalt inn regjeringen til et hastemøte for å diskutere en eventuell reaksjon på det påståtte kjemiske angrepet i Syria.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

The Telegraph: Britiske ubåter sendes mot Syria

May har bestemt seg for å innkalle sitt nærmeste team til London «for å diskutere responsen på hendelsene i Syria», sier en talsperson for regjeringen til AFP.

I forkant av meldingene om møtet, skrev avisen Daily Telegraph at britiske ubåter har fått ordre om å flytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria - og slik kan Russland svare

Opprustningen skjer slik at Storbritannia kan være klar til å delta i et angrep mot det syriske militæret, et angrep som ifølge avisen kan bli innledet allerede natt til torsdag.

Ifølge kilder BBC har snakket med er May klar til å bidra i et eventuelt angrep i Syria uten godkjenning fra Parlamentet.

Labour-leder Jeremy Corbyn sa onsdag at Parlamentet må få si sin mening om saken først.

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

Onsdag kveld siterer BBC «godt plasserte kilder» i regjeringen som mener May anser behovet for en reaksjon som presserende. Hun beskriver det påståtte kjemiske angrepet som skal ha krevd minst 40 menneskeliv i Douma utenfor Damaskus, som avskyelig.

Statsministeren er tilsynelatende motvillig til å be sin allierte USA, som har truet med å angripe Syria, om å vente med en militærreaksjon til hun har fått konsultert Parlamentet, ifølge kildene.

FN-generalsekretær advarer

FN-sjef António Guterres opplyser at han i løpet av onsdagen ringte FN-ambassadørene til alle de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd.

I samtalene gjentok han sin «dype bekymring» over at rådet ikke har klart å bli enige om en felles respons på det påståtte kjemiske angrepet i Syria i helgen.

– Jeg understrekte behovet for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll. La oss ikke glemme innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

De faste medlemslandene er USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, og alle disse har vetorett. Da Sikkerhetsrådet behandlet situasjonen i Syria tidligere i uken, stanset USA og Russland hverandres forslag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder