DISKUTERTE SYRIA: Statsminister Theresa May innkalte regjeringen til et hastemøte torsdag for å diskutere landets svar på det antatte kjemiske angrepet i Syria. Foto: JONAS EKSTROMMER / TT NEWS AGENCY

Storbritannia: Situasjonen i Syria krever handling

Mens den britiske regjeringen har kommet fram til at situasjonen i Syria krever handling, har president Donald Trump fremdeles ikke kunngjort hvordan USA skal reagerer på det påståtte kjemiske angrepet i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Her er den siste utviklingen i Syria-krisen torsdag kveld:

  • Alt tyder på at det syriske regimet står bak det antatte kjemiske angrepet i Syria, hevder den britiske Regjeringen. Statsminister Theresa May opplyser at Storbritannia vil fortsette samarbeidet med sine allierte, USA og Frankrike, for å koordinere en internasjonal respons, melder Sky News.
  • USA skal ha sikret blodprøver fra ofrene for det antatte gassangrepet i Douma, ifølge anonyme myndighetspersoner, melder NBC News. I disse skal man ha funnet spor av både klorgass og en ikke navngitt nervegift. Kildene sier imidlertid at resultatene ikke er hundre prosent bekreftet, men at de likevel er sikre på funnene.
  • Trump sier at en beslutning i forbindelse med Syria vil komme «ganske snart». Han skal diskutere situasjonen med Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May torsdag kveld, melder AFP.
  • Russland skal ha bestemt seg for å flytte sine fartøy fra den russiske marinebasen ved byen Tartus vest i Syria for å beskytte dem mot et mulig vestlig angrep. Samtidig sier Russlands ambassadør til FN at landets prioritet i Syria er å unngå en krig med USA.

Trump varsler snarlig beslutning – Russland flytter marinefartøy

Samtidig som den amerikanske presidenten, Donald Trump, varsler at en Syria-beslutning tas «snart», sier Russland at de vil trekke marinefartøyer bort fra en syrisk base – for å beskytte fartøyene fra et mulig amerikansk luftangrep.

Opplysningen kommer fra lederen av forsvarskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen og ble torsdag viderebrakt av det russiske nyhetsbyrået Interfax, skriver NTB.

Samme dag sa en talsmann for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, at direktelinjen mellom USA og Russland fortsatt er aktiv. Han advarte samtidig USA og amerikanernes allierte mot enhver handling som kan destabilisere situasjonen i Syria.

Torsdag kveld sier også den russiske ambassadøren til FN, Vassily Nebenzia, at landets prioritet i Syria er å unngå en konflikt med USA, men at han ikke utelukker konflikt, melder nyhetsbyrået AFP.

les også

Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

Trump tar en avgjørelse

President Donald Trump sier på sin side at han vil møte sine rådgivere for å drøfte situasjonen i Syria, i tillegg til møtet han skal ha med Storbritannia og Frankrike.

– Vi skal ha et møte om Syria i dag. Så får vi se hva som skjer, sa Trump under et møte med flere guvernører og kongressrepresentanter i Det hvite hus torsdag.

Tidligere samme dag skrev han på Twitter at han aldri har sagt når Syria vil bli angrepet. Onsdag truet han med at raketter «vil komme» til landet.

Russland: «aksepterer ikke løgnaktige påstander»

Talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, presiserer at Russland har ingen interesse av å la situasjonen i Syria eskalere, samtidig som hun anklager Frankrike, USA og deres allierte for løgn.

Den franske presidenten Emmanuel Macron hevdet også, like før Zakharovas uttalelse, at Frankrike har bevis for at regimet i Syria står bak det påståtte kjemiske angrepet på sivile i byen Douma natt til lørdag.

les også

Macron: – Har bevis på bruk av kjemiske våpen i Syria

Han ga også et løfte om å ta en avgjørelse om hvorvidt Frankrike skal gripe inn i Syria eller ikke.

Som en del av ordkrigen, svarer Zakharova at USA, Frankrike og deres allierte bør tenke godt gjennom hvilke konsekvenser truslene deres kan føre med seg, melder Reuters.

Hun hevder i tillegg at truslene fra Frankrike og USA bryter med FN-reglene.

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

Tyskland vil ikke angripe Syria

Mens ordkrigen mellom Russland og USA fortsetter, har Tysklands Angela Merkel gjort det klart at et eventuelt vestlig angrep på syriske regjeringsstyrker vil skje uten tysk deltagelse.

Dette skjer mens britiske ubåter skal ha fått ordre om å forflytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot stillinger tilhørende det syriske regimet, skriver Daily Telegraph.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria – og slik kan Russland svare

Samtidig opplyser Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari at to grupper med eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal være på vei til Syria for å granske påstandene om kjemisk angrep.

– De to gruppene ankommer Syria hver for seg på torsdag og fredag, sier Jaafari torsdag.

Granskingsarbeidet skal ifølge Reuters starte 14 april.

Syria og alliansepartner Russland har hele tiden nektet for at de står bak et kjemisk angrep på sivile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder