Trump: – Vi slutter med «krigsspillet» med Sør-Korea

SINGAPORE (VG) USAs president Donald Trump sier Kim Jong-un starter nedrustningen med en gang han kommer hjem, og at fremtiden er lys.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mens nordkoreas leder Kim Jong-un straks reiste hjem etter møtet med USAs president Donald Trump, ble sistnevnte igjen i Singapore for å gi sine kommentarer til pressen.

– Det er ingen grenser for hva Nord-Korea kan oppnå når de gir opp atomvåpen. Kim har en enestående mulighet, innledet presidenten pressekonferansen med.

les også

Ekspert: Tror ikke Kim vil gi opp atomvåpnene

Slutter med krigsøvelsen

I en felles erklæring de to statslederne undertegnet tirsdag heter det at Nord-Korea forplikter seg til å jobbe for full atomnedrustning på Korea-halvøya, samtidig forpliktet USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier.

Under pressekonferansen fikk Trump spørsmål om hva det innebærer.

– Vi reduserer ikke tilstedeværelsen, men vi slutter med krigsspillet med Sør-Korea. Det oppleves veldig provoserende.

– Dessuten er den øvelsen utrolig kostbar.

Håper på fred

Han sa at det nå er mulig å håpe at det blir en endelig fred på Korea-halvøya.

– En blodig konflikt har preget det koreanske halvøya. Nå er det håp om at den kan avsluttes. Gårsdagens konflikt trenger ikke være morgendagens krig.

Han sier at møtet var «møtet var ærlig, direkte og produktivt» og at de begge er forberedt på å starte et nytt kapittel.

Trump framholder at han vet at Kim starter nedrustningen så snart han kommer hjem. Sanksjonene mot diktaturet blir foreløpig liggende.

Videre omtaler han Kim som en veldig smart forhandler.

Trump understreker at han er klar til både å besøke Pyongyang og invitere Kim til Det hvite hus "når tiden er moden".

– Men vi er ikke der ennå, sier han.

Foto: Roar hagen

Teksten i erklæringen nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse, skriver NTB.

I dokumentet heter det også at nye relasjoner mellom USA og DPRK (Nord-Korea) skal etableres.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og en høytstående tjenestemann fra Nord-Korea skal holde oppfølgende samtaler, så snart som mulig, står det i erklæringen.

Fire punkter

Flere internasjonale medier har publisert innholdet i avtalen, som inkluderer fire hovedpunkter:

1. USA og Nord-Korea forplikter seg til å etablere nye relasjoner mellom landene, i samsvar med de to landenes befolknings ønsker om fred og velstand.

2. USA og Nord-Korea vil gjennom felles innsats bygge et varig og stabilt fredsregime på den koranske halvøy.

3. I en bekreftelse av Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018 vil Nord-Korea forplikte seg til å jobbe mot fullstendig nedrustning av atomvåpen på den koreanske halvøy.

4. USA og Nord-Korea forplikter seg til å lete etter levninger fra krigsfanger og drepte etter Koreakrigen, inkludert hjemsendelse av de som allerede er identifisert.

Tidsrammen for erklæringen er ikke kjent, men på spørsmål om det svarte Trump:

– Vi starter den prosessen veldig raskt, veldig, veldig raskt. Absolutt, skriver CNN.

les også

Forsker om Kims atomprogram: En suksess

Trump: Skal møtes flere ganger

Kim Jong-un slår fast at dokumentet er historisk.

– I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim. Han lovet at verden vil se en «stor forandring», skriver NTB.

Hans amerikanske motpart, Donald Trump, skrøt også av avtalen.

– Begge sider kommer til å bli imponert over resultatet, sa han under seremonien der dokumentet ble underskrevet.

Før de to gikk hvert til sitt, understreket Trump at de hadde utviklet et spesielt bånd og at de kommer til å møtes mange ganger.

VISTE FREM AVTALEN: Donald Trump holder opp erklæringen som både han og Kim Jong-un undertegnet tirsdag. Foto: SAUL LOEB / AFP

Fem timer langt møte

Kim Jong-un og Donald Trump møttes for første gang like etter klokken 03 norsk tid natt til tirsdag. Toppmøtet besto av en privat samtale mellom statslederne og en lunsj med flere diplomater og rådgivere til stedet. Etter nærmere fem timer ble møtet avsluttet etter at dokumentet var undertegnet.

les også

Trump og Kim undertegnet dokument: – Verden vil se en stor forandring

Skryt fra Kina

Kinas utenriksminister Wang Yi skryter av det historiske møtet mellom Trump og Kim, melder NTB.

– Bare det at de to lederne kan sitte sammen og ha likeverdige samtaler er viktig og betydningsfullt, sier utenriksministeren.

Og fortsetter:

– Det avgjørende atomspørsmålet på halvøya er et sikkerhetsspørsmål. Den viktigste og vanskeligste delen av dette sikkerhetsspørsmålet er at USA og Nord-Korea setter seg ned og finner en løsning gjennom gjensidige samtaler.

Toneskifte i vår

Siden våren 2017, omtrent samtidig som Trump ble tatt i ed som president, har Nord-Korea trappet opp atomtestene sine. 28. juli kunngjorde de at de kunne nå hele det amerikanske fastlandet med rakettene sine.

Deretter fulgte en periode med trusler om ild og vrede fra begge sider, før retorikken fikk en vennligere tone i perioden rundt vinter-OL i Sør-Korea i februar 2018.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Nord-Korea har forpliktet seg til full atomnedrustning. Det presise er at landet har forpliktet seg til å arbeide for at Korea-halvøya skal være atomvåpenfri.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder