JUBEL: Gledesutbrudd i det de innledende tellingene i Dublin viser at irene har stemt et rungende ja til å skrote landets strenge abortlover. Foto: CLODAGH KILCOYNE / X03756

Irlands abortavstemning: Nei-siden erkjenner nederlag – ja-siden jubler

Ja-siden i folkeavstemningen om Irlands abortlover jubler etter at de første tallene begynner å komme inn. Nei-siden har erkjent nederlag i abortkampen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den irske statsministeren, Leo Varadkar, kaller resultatene «en stille revolusjonen».

– Vi har sett en kulminering av en stille revolusjon i Irland de siste 20 årene. Folket har talt. De har behov for moderne lovgivning i et moderne land, sier han til Irish Times. Statsministeren planlegger at den nye loven vil tre i kraft ved årsskiftet.

Viser klart flertall

Valgresultatet i folkeavstemningen kommer i ettermiddag, men tellingen er i gang og de første resultatene viser klart flertall for forslaget om trekke tilbake det 8. grunnlovstillegget, som forbyr abort i de fleste tilfeller.

les også

Valgdagsmåling i Irland: Abortlov er trolig historie

De første tellingene bekrefter gårsdagens valgdagsmålingen, skriver Irish Times.

Ifølge målingen er 68 prosent for å fjerne abortforbudet. Ja-siden med statsminister Leo Varadkar i spissen vil gå inn for en ny lov om fri abort fram til tolvte uke av svangerskapet, slik det er i Norge.

Nei-siden i kampen om Irlands strenge abortlover erkjenner i formiddag nederlag. Det er talsmann i Save the 8th, John McGuirk, som sier dette, ifølge Sky News.

McGuirk kaller resultatet en «tragedie av historiske proporsjoner», og sa til irsk TV lørdag at mange irer nå ikke vil kjenne igjen landet sitt.

– Det er ingen mulighet for at lovendringen ikke går igjennom, sier John McGuirk, talsperson for en av Irlands største grupper mot abort, Save The 8th. Navnet på gruppen refererer til et grunnlovstillegg fra 1983 som forbyr abort i Irland.

Grunnlovstillegg som sidestiller gravide og fostres rett til liv skal fjernes. Dette tillegget gjør det i praksis ulovlig å ta abort i nesten alle tilfeller. Selv ikke der man er svært ung eller har blitt utsatt for overgrep får man innvilget abort.

les også

Irene til urnene om abortforbud: – Handler om menneskerettigheter

STERKE FØLELSER: Irland har siden 1983 hatt en av verdens strengeste abortlover. Det har vært sterke følelser på begge sider av saken i oppløpet til gårsdagens folkeavstemning. Her reagerer ja-siden i tellelokalene i Dublin i dag. Foto: CLODAGH KILCOYNE / X03756

Strengt

Loven som likestiller kvinner og fostres liv ble innført i 1983. Den forbyr abort med mindre det er en «reell og substansiell» risiko for at kvinnens liv er i fare.

I 2013 ble det vedtatt en ny lov som tillot abort kun dersom kvinnens liv var i fare. I tillegg stadfestet den retten til abort om det var risiko for at kvinnen ville ta sitt eget liv, noe det tidligere var uklart om kunne brukes som en gyldig abortgrunn.

POLITISK REKLAME: På et forstørret ultralydbilde står teksten «Jeg er 22 dager gammel og hjertet mitt slår allerede» i Irland. Foto: Nina E. Rangoy

les også

Legene ba Emma (37) bære et dødssykt barn ut svangerskapet

Irland er versting

Irland er blant verstingene på abortlovgiving, mener menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, som i en fersk rapport har gjennomgått lover og straffer mot abort over hele kloden.

Irland havner på organisasjonens svarteliste sammen med flere afrikanske, asiatiske og latinamerikanske land, som Indonesia, Guinea-Bissau og Kongo.

I henhold til irsk lov er abort forbudt, og både kvinnen og den som utfører inngrepet, risikerer opptil 14 års fengsel dersom loven brytes.

Det er imidlertid tillatt å reise utenlands for å gjennomføre et inngrep, noe som i praksis leder til at 10 kvinner hver eneste dag drar ut av Irland, fordi de av ulike grunner ikke vil fullføre svangerskapet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder