FEIRET SEIER: Nicolás Maduro erklærte seier i gårsdagens internasjonalt kritiserte presidentvalg, hvor det kom flere anklager om valgfusk. Foto: AP

Maduro gjenvalgt som president i Venezuela

Resultatet ble som ventet: Venezuelas president Nicolás Maduro er gjenvalgt til en ny periode med 68 prosent av stemmene i et valg preget av lavt oppmøte og anklager om valgfusk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En kilde i valgkommisjonen sier til Reuters at oppmøtet var på 32,3 prosent. Valgkommisjonens offisielle tall viser 46,1 prosent, som uansett er nær en halvering av deltakelsen i parlamentsvalget i 2015, da oppmøtet var 80 prosent.

Samtidig nekter Maduros hovedutfordrer, omdiskuterte Henri Falcón, å anerkjenne valget som han mener er fullt av uregelmessigheter.

I Twitter-meldingen skriver han at «Vi er tvunget til å anmelde regelbrudd. Denne prosessen har ikke vært riktig og vi anerkjenner den ikke og vi krever at det holdes nyvalg».

Ifølge Falcón skal partiapparatet hans ha mottatt 142.000 meldinger om uregelmessigheter.

les også

Venezuela: Meylibe (30) bruker mobilen som lys under operasjoner

Valget har blitt fordømt

Venezuela gikk til presidentvalg på søndag samtidig som befolkningen rammes av verdens høyeste hyperinflasjon, sult og alvorlig medisinmangel. Valget har blitt fordømt og betegnet som illegitimt av nær en samlet latinamerikansk region, USA, EU og FN.

De mangelfulle rammene for valget var mange: De mest populære opposisjonspartiene var hindret fra å stille, de mest populære opposisjonspolitikerne i fengsel eller husarrest, internasjonale observatører var ikke tilstede og selskapet som designet valgsystemet i landet trakk seg ut i forkant fordi de ikke kunne gå god for prosessen lenger.

les også

Lilian Tintoris ektemann er politisk fange i Venezuela: – Vi lever med konstante trusler

Store deler av opposisjonen har boikottet valget. Hovedutfordrerne til Maduro var Henri Falcón, en tidligere alliert av Hugo Chávez, som i forkant av valget slet med å få befolkningen til å stemme på ham, og Javier Bertucci, en evangelisk prest.

Både Falcón og Bertucci har mottatt omfattende kritikk av opposisjonskoalisjonen for å delta i valget. Opposisjonen mener at kandidatene har legitimert valgprosessen til Maduro. Selv har de understreket muligheten av å beseire den sittende presidenten, ettersom sistnevnte kun har litt over 20 prosent oppslutning i befolkningen.

Anklager om valgfusk

Etter å ha avgitt stemmene sine søndag, var begge imidlertid ute og hevdet valgfusk. Flere såkalte «røde stasjoner» ble plassert i umiddelbar nærhet av stemmelokalene. Ved disse stasjonene sjekket myndighetene stemmegivernes såkalte elektroniske «fedrelandskort», og hvilke stønader stemmegiverne mottar av myndighetene.

les også

Venezuelas oljesektor kollapser. Endy (38): – Jeg prøver bare å holde meg i live

Kritikere av Maduros sosialistregime mener disse er utplassert for å presse statsansatte og andre som mottar offentlige stønader til å stemme på den sittende regjeringen.

Under presidentkampanjen sin lovet Maduro at velgere som viste sine «fedrelandskort» ved stemmelokalene ville få en «svært bra pris», ifølge Reuters.

STEMMEPRESS: Ved slike boder utenfor stemmelokalene sjekket myndighetspersoner de såkalte «fedrelandskortene» til stemmegivere. Foto: Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN

– Å kjøpe stemmer, og å leke med folks verdighet, kan ikke fortsette. Jeg har fått hundrevis av klager som går ut på at ansatte i sosialistpartiet skanner velgernes identitetspapirer nær valglokalene, og at de har lovet dem premier hvis de stemmer på Maduro, sa Falcón mens han avga stemme i den nordvestlige byen Barquisimeto.

TIDLIGERE CHAVEZ-VENN: Henri Falcón. Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Én venezuelansk journalist har snakket med velgere som har mottatt mindre penger enn de ble lovet for å stemme i valget. Dayimar Ayala Altuve hevder at velgere ble lovet 10 millioner bólivares (rundt 110 kroner på svartebørsen), men har endt med å få 1,5 millioner bólivares (rundt 16 kroner på svartebørsen).

Mange hadde fulgt opposisjonens oppfordring om å boikotte valget, ifølge flere medier. Bilder på sosiale medier viste tomme gater og manglende køer ved stemmelokaler i flere byer i landet. Andre bilder viste kolonner av busser som skal ha transportert statsansatte til stemmelokalene. Selv i nabolag som 23 de Enero i hovedstaden Caracas, som har vært en bastion for Chávez-støtte, var det ingen køer ved valgsentrene, ifølge Bloomberg.

– Vil ikke bli ydmyket for en pose mat

VG har snakket med en rekke venezuelanere fra rundt i landet som boikottet søndagens valg.

– Alt av politikk i dette landet er en felle. Mennesker skal kunne velge sine folkevalgte fritt, og det er ikke tilfelle i Venezuela. Det har vært helt dødt i gatene i dag, og det er nesten ikke køer ved stemmelokalene, sier Jennifer Suárez (31) fra Maracaibo til VG.

STEMMER IKKE: Jennifer Suárez fra Maracaibo boikotter valget. FOTO: PRIVAT

Alirio Villasmil fra delstaten Zulia jobber i det nasjonaliserte og kriserammede oljeselskapet PDVSA.

– Landet har ikke stemt fordi Venezuela er i ruiner. Jeg stemte ikke fordi denne regjeringen har ødelagt oljeindustrien. De har truet meg seks ganger denne uken med å stemme, så vi får se hva som skjer de neste dagene. Men jeg ville ikke bli ydmyket lenger for en pose med mat, sier han til VG.

BOIKOTTET: Alirio Villasmil FOTO: PRIVAT

Ingeniør Nieves Ribullen fra Falcón stemte heller ikke.

– De har gjort PDVSA til en ruin. Jeg kjenner ingen som gikk og stemte i dag. I 2001 tjente jeg mellom 1000 og 1300 dollar i måneden, nå tjener jeg 6 dollar i måneden. Jeg har måttet selge alt jeg har, fordi jeg ikke har nok penger til å kjøpe mat. Dette er en regjering som sier de jobber for arbeidernes rettigheter, men truer deg hvis du ikke adlyder, sier Ribullen til VG.

Stemte gjorde heller ikke Jean Carlos Morales fra Maracaibo.

– Jeg tror de vanskeligste tidene fortsatt er foran oss. Jeg tror det kommer full hungersnød, enda større fattigdom, større spredning av sykdommer og en fullstendig kollaps av tjenester, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder