SELVSIKKER: Det er ikke sikkert Silvio Berlusconi er like overlegen om noen timer. Da kan hans politiske fremtid være avgjort. Foto: AFP

SELVSIKKER: Det er ikke sikkert Silvio Berlusconi er like overlegen om noen timer. Da kan hans politiske fremtid være avgjort. Foto: AFP

Letta vant etter Berlusconis helomvending

ROMA (VG) Silvio Berlusconi (77) ble forlatt av sine partivenner og gjorde stikk motsatt av det han sa på forhånd. Dermed fortsetter statsminister Enrique Lettas regjering i Italia.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statsminister Enrico Letta ba onsdag den italienske nasjonalforsamlingen om å gi ham tillit til å fortsette eller ei.

Ettersom Italia fortsatt balanserer på kanten av det økonomiske stupet var det knyttet enorm usikkerhet til konsekvensene hvis regjeringen ble felt.

På forhånd hadde tidligere statsminister Silvio Berlusconi varslet at han ville felle regjeringen.

Etter langvarige møter i går kveld ble det imidlertid klart at stadig flere av Berlusconis partifeller i Frihetens Folk (PdL) ville gå mot partiets leder og støtte et videre liv for den skjøre regjeringen, som PdL selv er en del av.

Da det onsdag formiddag ble klart at det var mange nok utbrytere fra Silvio Berlusconis parti til å sikre støtte for regjeringens videre liv, gjorde Berlusconi helomvending og gikk på talerstolen i senatet.

Ga støtte

- Italia trenger en regjering som kan skape strukturelle og institusjonelle reformer som landet trenger for å modernisere seg. Vi har bestemt, ikke uten strid, å stemme for tillit, sa Berlusconi.

Dermed ga ha regjeringen støtte i visshet om at han ikke hadde maktet å felle den. Dermed stemte 235 i favør av Lettas regjering, mens 70 stemte mot.

Berlusconis rasling med sablene kommer etter en momsøkning han satte seg mot, men det mange mener egentlig ligger bak er at han allerede på fredag kan bli fratatt sitt sete i senatet, som følge av at han har blitt fradømt retten til å ha offentlige verv, fordi han ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser.

I en lov fra 2012 heter det at alle som får en straff på mer enn to års fengsel også fradømmes retten til å ha offentlige verv i seks år. Berlusconi mener denne lovbestemmelsen bryter med konstitusjonen.

Letta gikk direkte inn i denne saken i sin tale til senatet.

- I en demokratisk stat blir dommer respektert og etterfulgt, alltid med retten til å forsvare seg, men uten særbehandling, for eller mot individer, uavhengig av om de er borgere eller senatorer, sa Letta.

Slutt på utpressing

Berlusconis oppførsel har blitt sammenlignet med utpressing, fordi han er i ferd med å miste retten til å inneha offentlige verv, og dermed truet med å felle regjeringen.

Etter avstemmingen i senatet sa Letta at det nå måtte bli en slutt på denne taktikken.

- Det vil ikke bli mer utpressing, for nå er det klart at det ikke fungerer, sa Letta.

- Fra dette punktet vil jeg begynne å jobbe videre for Italia og samtidig vite at det ikke er noen forbindelse mellom regjeringen og rettsvesenet, sa Letta.

På forsiden til den italienske avisen Corriere della Sera sto det onsdag å lese at «Berlusconi har ni liv og vi kan ikke utelukke et tiende».

Silvio Berlusconi svarte ikke på spørsmål da han forlot senatet onsdag. Utenfor ble han møtt med negative tilrop, som for eksempel at han skulle forsvinne.

Et parlamentsmedlem fra PdL, som skal stå nær Berlusconi, sier ifølge det italienske nyhetsbyrået Adnkronos at Berlusconi skal ha sagt at "de trodde at de hadde tatt knekken på meg, men de må fortsatt regne med meg".

Advarte mot konsekvensene

I en tale til senatet før avstemningen la Enrico Letta vekt på suksessen til hans fem måneder gamle regjering. Statsministeren la også frem sin plan for å bedre Italias elendige økonomi og senke arbeidsledigheten. Han advarte mot konsekvensene hvis Italia nå kastes ut i en ny politisk krise. Letta ga klart uttrykk for at det var en fatal risiko knyttet til valget politikerne skulle ta.

- Gi oss tillit til å realisere disse målene. Gi oss tillit for alt som har blitt gjort, sa Letta til applaus fra senatorer.

At Silvio Berlusconis partifeller vente seg mot ham kan være et tegn på at mannen, som har preget italiensk politikk de siste tiårene, nå synger på sitt siste politiske vers.

I og med splittelsen i hans eget parti gikk det rykter om at partiet ville gå i oppløsning og deles i forskjellige fraksjoner. Spørsmålet er om Berlusconis helomvending i siste minutt også reddet hans eget parti fra å gå under.

- Nå har vi en sterkere og mer samlet regjering, sa Letta etter avstemmingen i senatet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder