Vil ikke utlevere: Kvinnen til høyre for Skah er hans forlovede Farhoun Hanan. Bildet er tatt i forbindelse med løslatelsen av Skah i juni. Han måtte da melde seg for politiet hver 15 dag, og kunne ikke forlate landet. Foto: Brynjar Skjærli

Frankrike vil ikke utlevere Khalid Skah

Franske myndigheter avviser Norges krav om utlevering av den voldssiktede norskmarokkaneren Khalid Skah, ifølge den franske radiostasjonen RFI.

Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Skahs norske advokat Brynjar Meling opplyser til NTB at han ikke kjenner til at det er kommet noen avgjørelse i saken. Meling har fått opplyst at en kjennelse først skal være klar 2. mai.

Ifølge flere franske medier falt kjennelsen i en ankedomstol i Paris onsdag. Domstolen mener ifølge den franske nettavisen AuFait at Skah ikke vil få en rettferdig behandling i norsk rettsvesen.

Får tilbake passet
Ifølge radiostasjonen RFI bestemte domstolen også at Skah skal få tilbake passet sitt, som ble inndratt da utleveringsbegjæringen fra norsk politi kom i fjor sommer. Skah ble pågrepet i Paris, men løslatt etter to dager mot kausjon og meldeplikt i påvente av utleveringsbeslutningen, som altså har latt vente på seg.

Den tidligere OL-vinneren har vært etterlyst siden 2009. Han er siktet blant annet for vold og trusler mot sin ekskone, trusler mot tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og for å ha holdt tilbake sine og ekskonas felles barn, som nå er 17 og 21 år gamle, i Rabat i Marokko.

Ikke fornøyde
Franske myndigheter har flere ganger gjort det klart at de ikke er fornøyde med den dokumentasjonen Norge har oversendt i denne saken. Ikke minst gjelder dette opplysninger om hvilken rolle den norske ambassadøren spilte da barna ble hentet fra Marokko til Norge. Franske justismyndigheter vil også vite om saken har fått noen rettslige etterspill for soldatene som var involvert.

I kjennelsen slår domstolen fast at norske myndigheters forklaring om barnas retur til Norge ikke var tilstrekkelige, ifølge RFI. En forverring i forholdet mellom Norge og Marokko som følge av affæren, gjør at domstolen sår tvil om hvorvidt Skah vil få en rettferdig behandling i det norske rettsvesenet ettersom han er marokkansk statsborger, skriver radiostasjonen.

Ønsket garantierI desember i fjor skulle en domstol i Paris ta stilling til norsk politis begjæring om utlevering av norsk-marokkaneren. Retten valgte da å utsette saken til februar i år. Til nyhetsbyrået AFP skal Skah ha sagt han heller ville dø enn å bli utlevert. Senere sa han derimot at han gjerne kom til Norge, men på visse vilkår.

- Jeg vil bidra til å kaste lys over hele denne saken. Men på grunn av min dårlige helsetilstand ønsker jeg garantier fra norske myndigheter om at jeg ikke skal måtte sitte i varetekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder