Penger - helsepersonell - feltsykehus - transportfly - isolatplasser - se hele listen!

Slik skal Norge bidra i kampen mot Ebola

Transportfly, helseteam, feltsykehus og 89 ekstramillioner. Slik skal Norge bidra i den internasjonale kampen mot Ebola.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Dødstallene etter historiens verste Ebola-epidemi har for lengst passert 3000. Nå truer den dødelige sykdommen Europa, og både lokale myndigheter og vestlige helsearbeidere jobber på spreng med å hindre spredning fra Vest-Afrika.

– Situasjonen er kritisk i ebolarammede land i Vest-Afrika. Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask oppskalering av innsatsen om utbruddet skal stanses, sa utenriksminister Børge Brende (H) under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og helseminister Bent Høie (H) mandag.

Der ble det kjent hva Norge skal bidra med i kampen mot Ebola. Nøyaktig hva de norske bidragene blir til slutt, er ikke klart.

Under pressekonferansen mandag understreket de tre statsrådene flere ganger at de var i løpende kontakt med både FN og andre organer for å bidra på en best mulig måte.

Men oversikten over bidragene norske myndigheter ser for seg, du kan se nederst i denne saken.

Nordmenn fra en rekke ulike organisasjoner jobber allerede med å behandle pasienter og hindre spredning av det dødelige viruset i flere av de hardest rammede områdene.

KAN FÅ NORSK STØTTE: Frivillige fra Leger uten grenser jobber for å begrense Ebola-spredningen fra hardt rammede steder som Sierra Leone og Liberia. Nå kan de få følge av norsk helsepersonell. Foto:Emmanuel Dunand,Afp

Nå kan de få følge av team med helsepersonell fra flere av de store norske sykehusene.

- Helsesektoren har både utstyr og personell som kan stilles til rådighet. Vi vil nå i samarbeid med FN, og andre involverte, identifisere hva det er mest nyttig at vi bidrar med, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Vil sende militært bidrag

Et annet mulig bidrag er et Hercules transportfly fra Forsvaret - et fly som egentlig skulle fraktet nødhjelp til Irak nå i høst. Men oppdraget ble stanset etter bare én tur.

I stedet kan både fly og mannskap bli satt inn i kampen mot Ebola, ved å frakte utstyr til og fra hardt rammede Sierra Leone.

Her vil flyet og de norske soldatene jobbe tett sammen med et britisk bidrag som allerede er i landet, ifølge Forsvaret.

Minst 7200 mennesker er smittet av Ebola så langt, nesten halvparten av dem har mistet livet.

Bare i Sierra Leone ble det forrige uke bekreftet et nytt Ebola-tilfelle nesten hvert tiende minutt.

Norske frivillige: Vi føler oss alene

De frivillige som i månedsvis har risikert livet med å hindre spredning av smitten, har vært knallharde i sin kritikk av manglende vestlig innsats mot Ebola. En av dem er norske Itta Helland-Hansen, som er en av 20 nordmenn som har jobbet for Leger uten grenser i de Ebola-rammede områdene.

– Vi føler oss rimelig alene her nede. Vi har varslet siden mars, men for verdens døve ører. Et ensidig fokus på frykt for spredning av viruset til andre land har heller ikke hjulpet på. Vi har tryglet høylytt. Når historien skrives vil det være med en hard dom over FNs medlemsland som lot denne epidemien løpe løpsk uten å handle, sa hun til VG forrige uke.

I dag er Leger uten grenser mer fornøyde med de norske bidragene:

- Vi er takknemlige for at Norge nå viser handlekraft og virkelig vil gjøre det de kan for å hjelpe til i arbeidet med å stanse ebolaepidemien, skriver Sebastian Stein, feltarbeider i Leger Uten Grenser, i en epost til VG.

- Planen til Norge vil ha en direkte påvirkning på bakken i de berørte landene. Det som er viktig er at dette settes i gang så fort som mulig. Norge viser nå at de tar dette på alvor og vi håper flere andre land følger etter, skriver han.

HER ER DE NORSKE EBOLA-BIDRAGENE

PENGER: Et nytt bidrag på 89 millioner kroner. Det betyr at det samlede norske pengebidraget i kampen mot Ebola til 184 millioner - mer enn alle de andre nordiske landene til sammen.

HELSEPERSONELL: Norge vurderer fortløpende å sende helsepersonell og -utstyr til de Ebola-rammede områdene. Det vil dreie seg om frivillige team på 10-15 helsepersonell som kan mobiliseres i løpet av «noen uker», og kommer fra de største sykehusene i Norge. Folkehelseinstituttet har også 10 personer som står på beredskap og kan reise.

FELTSYKEHUS: Norge vurderer å sende to store feltsykehus til de Ebola-rammede områdene. I tillegg vurderer regjeringen å sende ti telt som kan brukes til boliger, lager, osv.

NØDHJELPSLEIR: Norge har tilbudt å sende en mobil nødhjelpsleir med utstyr og materiell til å hjelpe inntil 500 mennesker.

HERCULES-FLY: Norge forbereder å sende et Hercules transportfly som skal frakte utstyr inn og ut av Sierra Leone. I løpet av et par dager vil det bli endelig bestemt om flyet blir sendt. Flyet vil bli en del av den britiske strukturen som er etablert i Sierra Leone.

SMITTEVERNUTSTYR: Forsvaret skal også ifølge forsvarsministeren «på kort varsel» kunne stille med smittevernutstyr og sykesenger.

AMBULANSEFLY: Norge har inngått avtale om å bruke sivile amerikanske ambulansefly fra selskapet Phoenix dersom norske statsborgere må evakueres fra Ebola-rammede områder. Som backup-løsning vurderer Norge å bruke en av Forsvarets C-130J Hercules transportfly.

ISOLAT-PLASSER I NORGE: Norge tilbyr isolatplasser ved Ullevål universitetssykehus hvis det oppstår behandlingsbehov for internasjonalt hjelpepersonell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder