Den gamle delen av Kånna skole i Ljungby i Sverige brant ned til grunnen natt til 19. oktober. Skolen var under ombygning til Flyktningmottak. Foto: LJUNGBY RÄDDNINGSTJÄNST ,

Svensk politi setter inn helikoptre for å hindre asylbranner

19 branner på svenske asylmottak etterforskes som mordbranner. Nå setter politiet inn helikoptre for å passe på at flere mottak ikke blir fanget av branner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sverige har de siste månedene blitt rystet av flere branner på landets asylmottak. Situasjonen har nå blitt så alvorlige at svensk politi setter inn helikoptre med varmesøkende kamera for å overvåke mottakene. Det melder Aftonbladet.

Fra 17. juni til 28. oktober har det vært 19 branner på svenske asylmottak. Over halvparten av brannene har oppstått i oktober. Alle etterforskes som mordbranner.

Løfven om brannene: - Ikke det Sverige vi er stolte av

Senest natt til onsdag brant det i et asylmottak i Danderyd i Stockholm. En årvåken vekter klarte å få kontroll på flammene før blålysetatene ankom stedet.

Skjerper stadig sikkerheten

I et forsøk på å hindre flere branner har flere kommuner leid inn ekstra vektere for å pratruljere nåværende og kommende mottak.

VOLDSOM BRANN: I helgen brant det kraftig i en nedlagt skole i Onsala i Kungsbacka. Skolen skulle ombygges til asylmottak. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt , NTB scanpix

Les også: Ingen pågrepet etter påtent brann i flyktningbolig

Svensk politi sendte for få dager siden ut alarmmelding og ba folk være på vakt mot nye branner. De har også satt ned store ressurser for både å etterforske brannene, men også i arbeidet mot å forhindre at flere asylmottak går opp i flammer. Det er politiets nasjonale operative avdeling, Noa, som har fått ansvaret for å koordinere arbeidet mot mordbrannene på mottakene, og flere enheter bistår.

Anders Giæver kommenterer: Trykkokeren Sverige

– Politihelikoptre kan gå over store overflater og er et godt supplement til det øvrige tilsynet, sier kommanderingssjef i ALMA, Jonas Hysing, på svensk politis hjemmesider.

Overvåker hele landet

Helikopterne kommer til å overvåke asylmottakene i alle politiregionene i landet. Politiet opplyser at helikopterne er utstyr med avansert teknkk og at de ved hjelp av disse kan fange opp langt mer enn man kunne ha sett fra bakken.

Les også: Asylsøkere nekter å forlate buss i Sverige

– Med varmekamera ser vi veldig godt selv i kompakt mørke og vi kan lede politipatruljene fram til en mistenkt gjerningsmann, sier Bengt Grønlund, som er sjef for politihelikopterne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder