Døde soldater kan skape politisk motvilje i Israel

Israel: - Ti palestinske militante drept

Fortsatt ingen tegn til endelig våpenhvile

Eksperter om påstått Hamas-kidnapping: Soldat-gissel kan være ren propaganda

GAZA/OSLO (VG) Det er full strid om hvorvidt Hamas har kidnappet en israelsk soldat. Drepte soldater er et sårbart punkt for Israel, men gisler er det verste marerittet.

Artikkelen er over fem år gammel

Sent søndag kveld feiret palestinere i Gaza og på Vestbredden den angivelige kidnappingen av en israelsk soldat. I morgentimene mandag kom en tilbakevisning fra Israel, uten at Hamas har trukket tilbake sin påstand.

Soldater som blir gisler er et marerittscenario for Israel, men forsker Cato Hemmingby ved Norges politihøgskole mener reaksjonen fra Israel tyder på at det ikke har skjedd.

– Normalt ville ikke Israel benektet det så raskt, men unnlatt å kommentere og eventuelt bekreftet senere dersom det hadde vært riktig, sier Hemmingsby, som er ekspert på det israelske forsvaret, til VG.

Harald Henden og Harald Berg Sævereid i Gaza. Byline. Foto: ,

Søndag kom Hamas-talsmann Abu Ubaida med følgende utsagn:

– Den israelske soldaten Shaul Aaron er i hendene til Qassam-brigaden, sa Ubaida i en Hamas-video.

Det ble imidlertid ikke vist frem bilder eller video av soldaten. Israel avviste rast påstanden.

"Det er ingen bortført israelsk soldat, og de ryktene er usanne", sa ambassadør Ron Prosor til journalister i New York før et møte i FNs sikkerhetsråd som skal drøfte krisen.

– Dette kan være ren propaganda fra Hamas. Israelerne sier at det ikke stemmer. Hvis ikke Hamas relativt raskt får vist frem vedkommende i live, må man regne med at dette bare er ren propanda og en måte å oppnå oppmerksomhet på, sier John Kristen Skogan ved Institutt for forsvarsstudier til VG.

– Det at israelerne sier at det ikke har skjedd, kan tyde på at det ikke har funnet sted, påpeker Hemmingby.

Påstandene fra Hamas er ikke omtalt i særlig grad av israelske medier etter Israels tilbakevisning.

SORG: Barna til en drept israelsk offiser sørger over tapet av faren i forbindelse med begravelsen ved Tel Aviv søndag. Foto:Gil Cohen Magen,Afp

Kidnapping av soldater er noe det israelske forsvaret frykter og har fryktet i en årrekke.

– Hamas har gått åpent ut og erklært at de har målsetninger om å kidnappe israelske soldater. Det israelske forsvaret sier de har gjort funn av plastikk-strips og bedøvelsesmidler, klargjort for den type operasjoner, i palestinske tunneler over grensen til Israel, sier Hemmingby.

En vellykket kidnapping vil være en seier for de palestinske militære.

– Hamas vil regne det som en liten taktisk seier og bruke det som propaganda overfor sine egne, samt bruke vedkommende som et sterkt forhandlingskort i videre forhandlinger. Den tidligere sjefen for israelsk sikkerhetstjeneste, Yuval Diskin som gikk av i 2011, har advart sterkt mot å kjøpslå med palestinerne i slike saker, først og fremst fordi det vil spore til flere kidnappingsforsøk, sier Hemmingby.

Han påpeker at det er ekstremt mye vanskeligere for Israel å håndtere en eventuell kidnapping i Gaza enn på Vestbredden, hvor Israel har mye større militær kontroll.

Fanget i fem år

KIDNAPPET: Gilad Shalit satt som Hamas-gissel i fem år, før han i 2011 ble løslatt i bytte mot over tusen palestinske fanger. Foto: Reuters,

I 2006 ble den israelske soldaten Gilad Shalit bortført av væpnede palestinere. Han satt i fangenskap i fem år før han fikk vende hjem i bytte mot at Israel satte fri 1027 fengslede palestinere. Flere av disse palestinerne er senere blitt fengslet på nytt.

Samtidig fortsetter kampene. Helgen var blodig.

Mandag morgen ble det klart at over 500 palestinere har blitt drept siden stridighetene startet 8. juli. På israelsk side er 18 soldater drept. 13 av disse ble drept søndag.

Den første av de falne soldatene skal ved en feil ha blitt skutt av egne styrker, og Israel har satt i gang en granskning av dødsfallet.

– Tapene er noe som må rettferdiggjøres. Israel må vise sine innbyggere at soldatene ikke har dødd forgjeves. Dette kan bidra til at målene ved bakkeinvasjonen blir flere. Det har vi sett ved andre lands operasjoner, da spesielt bakkeoperasjoner, sier Skogan til VG.

– Om den israelske bakkeoperasjonen skal bli oppfattet som vellykket i ettertid, kan ikke for mange israelske soldater bli drept. Nå har det allerede falt flere israelske soldater enn det gjorde i Gazakrigen i 2008-2009, sier Hemmingby til NTB.

– Landet har en militær styrke som er overlegen, og det er en forventing om at Israels taktikker skal være effektive. Et høyt antall egne døde kan i ettertid bli tolket som en lite vellykket militærkampanje. Offensiven vil bli kritisk gjennomgått når den er over, fortsetter forskeren.

Israel: - Ti palestinske militante drept

Israelsk militære opplyser at minst ti militante palestinere som tok seg inn i Israel mandag morgen, er drept.

Det var to grupper med palestinere som kom seg inn i Israel gjennom tunneler fra Gazastripen, ifølge en talskvinne for militæret.

Den ene gruppen ble angrepet av israelske soldater, som drepte minst ti av palestinerne. Den andre gruppen ble angrepet av israelske fly, sier talskvinnen.

Det er ukjent om israelske soldater ble såret i kampene. Nå knyttes det spenning til den videre utviklingen.

– Jeg tror israelerne kontinuerlig vurderer hvordan de skal fortsette operasjonen. Det at de har tatt valget å gå inn i tettbebygde strøk er en veldig alvorlig utvikling som vil medføre flere tap på begge sider.

- I tettbebygde strøk klarer ikke Israel å utnytte sin militære overlegenhet i like stor grad som i åpne områder. De militære styrkene vil nok gå hardt inn for å fjerne mest mulig av Hamas sine militære kapasiteter mens det venter på en eventuell våpenhvileløsning, sier Hemmingby.

– Det er vanskeligere å få på plass en våpenhvile nå, enn det var før Israels bakkeoffensiv på Gazastripen. Tapene på begge sider har ført til en polarisering, og partene står langt fra hverandre, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Mandag morgen ble det kjent at ti militante israelere skal ha blitt drept da de tok seg inn i Israel gjennom tunneler fra Gaza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder