Slipper navnet på politimannen som skjøt 18-åringen fredag

Første rolige natt i Ferguson siden søndag

Obama krever åpen etterforskning

KLEMMER, IKKE TÅREGASS: Den nye sikkerhetssjefen i Ferguson, Ronald Johnson, leder an i den nye tilnærmingsmetoden til politiet i Ferguson. Istedenfor tåregass og skarpskyttere mot demonstrantene, stiller politiet seg nå sammen med dem og ønsker rettferdighet for Michael Brown, 18-åringen som lørdag ble skutt av en politimann. Foto:David Carson,Ap

Her får politisjefen en klem av Ferguson-demonstrant

Etter fire netter med voldelige sammenstøt med demonstranter, endret politiet i Ferguson taktikk.

  • Cathrine Ekehaug
  • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er ikke redd for å være blant denne gruppen mennesker, sa Ronald S. Johnson til Washington Post natt til fredag.

Han hadde sin første dag på jobben som ny sjef for politistyrken som håndterer demonstrasjonene som har preget byen Ferguson siden en 18 år gammel afroamerikansk gutt, Michael Brown, ble skutt av en politimann lørdag.

Taktikkendringer ser ut til å ha fungert. Natt til fredag var den første rolige natten i den lille forstadsbyen, til tross for at flere tusen var i gatene. Politi med verneutstyr, SWAT-biler og skarpskyttere var borte fra gatebildet. Istedenfor gikk politiet sammen med demonstrantene.

Artikkel fortsetter under bildet

GÅR SAMMEN: Ronald Johnson, som vanligvis er trafikkpolitisjef, går sammen med demonstrantene i Ferguson sent torsdag kveld amerikansk tid. Bildet står i skarp kontrast til situasjonen de siste fire nettene, hvor politiet har brukt tungt militært utstyr mot folkemengdene. Foto:Scott Olson,Afp

Johnson kommer fra selv Ferguson, og er vanligvis trafikkpoliti. Johnson ble utpekt til ny sikkerhetssjef som et ledd i en ny og fredeligere tilnærmingsmetode til demonstrasjonene i Ferguson, skriver Washington Post.

– Vi har gjort en endring i politisammensetningen her, slik at tonen mellom demonstranter og politiet forhåpentligvis kan bedre seg, sa senator Claire McCaskill fra Missouri på en pressekonferanse om hendelsen.

Vil frigi navnet fredag

Natten før var situasjonen i Ferguson ganske annerledes: Flere journalister anholdt av politiet i Ferguson, men ble løslatt kort tid senere uten at det ble opprettet sak mot dem.

Antonio French er kommunepolitiker i St. Louis, og de siste nettene har han filmet og dokumentert opptøyene i Ferguson via Twitter. Også han ble arrestert natt til torsdag.

Fredag var han tilbake i gatene i Ferguson, og sier til CNN at den nye tonen er merkbart annerledes.

TÅREGASS: Natt til torsdag var sammenstøtene kraftige mellom politi i fullt militært utstyr og demonstrantene. Natten etter var tungt utrustet politi erstattet med politimenn som proklamerte at de sto sammen med demonstrantene for rettferdighet. Foto:Jeff Roberson,Ap

– Egentlig er det den tunge tilstedeværelsen av politi som har ført til at situasjonen har eskalert og ført til vold hver eneste natt. Det er godt å se denne nye tilnærmelsen, sa han til CNN natt til fredag.

Politiet i Ferguson planlegger å frigi navnet på politimannen som skjøt Michael Brown i løpet av fredag, skriver CNN, som har dette fra en kilde som er nærme etterforskningen.

Obama krever åpen etterforskning

USAs president Barack Obama sa på en pressekonferanse torsdag at han ønsket rettferdighet for Michael Brown.

– Vi skal gjøre det som er nødvendig for å finne ut av akkurat hva som skjedde, og for å sikre at vi får rettferdighet i denne saken, sa han.

Obama ba også om en åpen og gjennomsiktig etterforskning, og har bedt både Justisdepartementet og FBI om bistand.

Nye vitner sier at gutten beveget seg bakover, med hendene løftet over hodet da han ble skutt av politiet, skriver The Independent.

Revurderer militært utstyr-program

Bilder av politi med paramilitært utstyr i sammenstøt demonstranter har gjort at mange vil stoppe et Pentagon-program som går ut på at maskingevær og annet militært overskuddsutstyr blir gitt gratis til lokalpoliti i USA. Det melder nyhetsbyrået AP.

Et medlem av den amerikanske Kongressen, Hank Johnson (Demokratene), sier han vil innføre ny lovgivning for å dempe det han beskriver som en økende militarisering av politidistrikt over hele landet.

– Hovedgatene våre skal være et sted for handel, familier og avslapning, ikke stridsvogner og våpen.

– Militariseringen av USAs gater gjør oss mer engstelige og tilbakeholdne, ikke tryggere, sa Johnson til nyhetsbyrået torsdag.

Han får støtte fra den amerikanske justisministeren Eric Holder, som er bekymret for at politiets bruk av militært utstyr i Ferguson sender motstridende beskjeder.

Les også

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Ferguson: Høring mot politimannen som skjøt Michael Brown (18) startet

  2. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

  3. Advokat: – Darren Wilson forlater Ferguson-politiet

  4. Obama ønsker rettferdighet for død 18-åring i Ferguson

  5. Amerikanske myndigheter vil ha ny obduksjon av Michael Brown

  6. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder