- USA: Russland lyver

- FN: 2.600 drept i kampene

- Regjeringen i Ukraina vil bli medlem av forsvarsalliansen

FORDØMMER RUSSLAND: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier at russiske styrker er engasjert i direkte militære operasjoner inne i Ukraina. Her er han avbildet på sitt kontor i Brussel. Foto: Jørgen Braastad / VG Foto:Jørgen Braastad,VG

Regjeringen i Ukraina vil bli medlem av NATO: NATO: En åpenbar krenkelse av Ukrainas suverenitet

Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, fordømmer at Russland ignorerer sine internasjonale forpliktelser.

  • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over fem år gammel

VIL INN I NATO: Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk Foto:SERGEI SUPINSKY,AFP

Fredag melder NTB at den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vil at Ukraina skal bli medlem av forsvarsalliansen NATO.

Nyheten kommer like før alliansen holdt en pressekonferanse, etter et krisemøte de holdt fredag morgen, for å diskutere krisen i Ukraina.

NATO fordømmer Russlands handlinger

- Vi fordømmer at Russland ignorerer sine internasjonale forpliktelser, og krever at de må slutte å forsyne separatister, uttalte NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse fredag.

- Til tross for Moskvas nektelser er det nå klart at russiske tropper og utstyr ulovlig har krysset grensen til østlige og sør-østlige Ukraina. Dette er en del av et farlig mønster gjennom mange måneder for å destablisere Ukraina som en suveren nasjon, sier han.

Trosser innsats for fredelig løsning

- Russiske styrker er engasjert i direkte militære operasjoner inne i Ukraina. Russland fortsetter å forsyne separatister med stridsvogner, pansrede kjøretøy, artilleri og rakettkastere, uttaler han på pressekonferansen.

- Russland har skutt mot Ukraina fra både russisk territorium og innenfor Ukraina selv. Videre fortsetter Russland å opprettholde tusenvis av kampklare tropper nær Ukrainas grenser. Dette er en åpenbar krenkelse av Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Dette trosser all diplomatisk innsats for en fredelig løsning, sier han. Rasmussen opplyste at det skal opprettes flere fond som skal ha til hensikt å hjelpe Ukraina å gjøre dem sterkere og til å forsvare seg.

Russland skeptisk til medlemskap

Han uttalte at Ukrainas ønske om et medlemskap ikke ble diskutert på møtet i dag.

Russland har flere ganger tidligere reagert med sterk skepsis når naboland som tidligere var del av Sovjetunionen, har ytret ønske om å knytte tettere bånd til NATO.

I fjor høst unnlot den daværende ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj å undertegne to samarbeidsavtaler med EU. Beslutningen utløste store demonstrasjoner og etter hvert opptøyer som førte til at Janukovitsj ble presset fra makten.

Sammenlikner med 2. verdenskrig

Leder for den ideelle organisasjonen Human Rights Foundation (HRF), Garry Kasparov, tvitret i går aktivt om den spente situasjonen i Ukraina.

BLIR VANSKELIGERE: Garry Kasparov i menneskerettighetsorganisasjonen HRF, sier at Putin vinner uten motstand. Her avbildet på et sjakkarrangement i Tromsø i 2011. Foto:Rune Stoltz Bertinussen,NTB scanpix

– Obmama og EU fortsetter å lete etter lette og trygge måter å bekjempe Putin. De nektet å ta tøffe beslutninger og prisen vil alltid gå opp, skrev Kasparov på Twitter.

Kasparov ble regnet som en av verdens sterkeste sjakkspillere i tyve år. I 2005 trakk han seg tilbake fra profesjonell sjakk. Han ble født i Aserbajdsjan og har vært en

opponent til den russiske presidenten Vladimir Putin.

– Russiske sjefer tenker at Putin er gal, men han fortsetter å ha rett, og vinner uten motstand. Så de følger etter. Dette er 1938–39 om igjen, skriver han.

USA: Russland lyver

President Barack Obama mener Russland lyver når de nekter for russisk tilstedeværelse i kampene i Ukraina.

– Separatistene er støttet, trent, bevæpnet, og finansiert av Russland, uttalte presidenten på en pressekonferanse i Washington torsdag, ifølge Sky news.

SNAKKER IKKE SANT: USAs President Barack Obama sier Russland har bevæpnet, trent og finansiert separatistene i Ukraina, tross avvisninger fra Moskva. Etter meldinger om rundt 1.000 russiske soldater nå befinner seg i Ukraina, skal NATO holde krisemøte fredag morgen. Bildet er tatt i forbindelse med en orientering om andre sanksjoner mot Russland i slutten av juli. Foto:Joshua Roberts,Reuters

Uttalelsen kommer kort tid etter at regjeringen i Kiev varslet at Russland var i ferd med å invadere Ukraina. Ifølge NTB bekreftet den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko at russiske borgere har kjempet i Ukraina, og at flere av disse er soldater. I går ble det avholdt et krisemøte i Sikkerhetsrådet, der USAs FN-ambassadør Samantha Power uttalte at Russland sender soldater, stridsvogner og våpen for å støtte separatistene i Øst-Ukraina, ifølge NTB.

– Jeg anser handlingene som vi har sett den siste uken som en videreføring av hva som er pågått i flere måneder nå, uttalte Obama på pressekonferansen.

Ber om fakta

Utenriksministeren i Russland, Sergej Lavrov uttalte fredag at påstandene om at russisk millitære kjemper i Øst-Ukraina ikke er holdbare.

- Vi hører ulike antagelser, ikke for første gang, men ikke én gang har fakta blitt

SVARER PÅ ANKLAGENE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier det ikke foreligger fakta som støtter anklagene om russiske bidrag til de prorussiske separatistene i Ukraina. Foto:Markus Schreiber,AP

presentert for oss, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ber USA slutte med innblanding

Russlands FN-ambassadør besvarte ikke beskyldningene som fremkom på krisemøtet i FN-organet, men sa at «amerikanske spesialrådgivere» oppholder seg i Ukraina, og videre at han oppfordret USA til å avslutte sin innblanding.

– Vi kommer ikke til å anvende militære aksjoner for å løse problemet i Ukraina. Det vi gjør er å bidra til å mobilisere det internasjonale samfunn for å legge press på Russland, forteller Obama på pressekonferansen.

VÆPNET: En prorussisk opprører i byen Donetsk i Øst-Ukraina. Bilen i bakgrunnen skal ha blitt ødelagt i et av den ukrainske regjeringshærens artilleriangrep. Foto: Reuters/NTB scanpix Foto:Maxim Shemetov,Reuters

Mer enn 2.000 mennesker er drept i kamper de siste fire måneder i landet, ifølge BBC. FN melder fredag at 2.600 er drept i kampene i Ukraina. De prorussiske separatistene har den siste tiden utvidet sine områder til Novoazovsk, som ligger sørøst i landet. Flere er nå urolige for at det vil bli opprettet en korridor mellom Russland og Krim, som ble tatt fra Ukraina i mars.

Russland: Sveits skader seg selv

Onsdag ble det kjent at Sveits trapper opp sine sanksjoner mot Russland. Ifølge det Russiske utenriksdepartementet innebærer disse at all handel med militært utstyr, forsyninger av utstyr knyttet til petroleumsvirksomhet, alt samarbeid med Krim og Sevastopol, og alle finansielle tjenester har opphørt.

I tillegg har Sveits utvidet listen over russiske borgere og organisasjoner som ikke lenger får åpne bankkontoer i landet. For noen dager siden avlyste også finans- utdanning, og forskningsministeren, Johann Schneider-Ammann, sitt planlagte besøk i Russland, som skulle skje i oktober.

– Vi anser disse beslutningene fra Bern som grunnløse, og som viser at Sveits skader sine egne interesser ved å fortsette å følge de uvennlige skritt som USA og EU tar mot Russland, heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementet.

SATELLITTFOTO: Dette er et av flere bilder som NATO publiserte torsdag. Her er angivelig russiske artillerienheten inne i Ukraina.Foto: NATO Foto: ,

Billedbevis

NATO publiserte i går satellittbilder som alliansen mener beviser at russiske styrker er involvert i operasjoner i Ukraina. Brigadegeneral Nico Tak i NATO Nato opplyste at 1.000 russiske soldater nå befinner seg i landet, og kjemper side om side med separatistene, ifølge BBC.

– Dette er en fullskala invasjon, uttalte Mykhailo Lynsenko, sjefskommandør for deler av den ukrainske styrken i går.

Putin ba om korridor

Torsdag ba Vladimir Putin de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina om å opprette en humanitær korridor slik at omringede ukrainske regjeringsstyrker kan komme seg ut av krigsområdene, ifølge NTB.

– Jeg oppfordrer militsgruppene om å opprette en humanitær korridor til soldatene som er omringet, slik at de kan komme seg uskadet ut av kampområdene og forenes med sine familier og få medisinsk hjelp, het det i en uttalelse fra Putin.

Tror Ukraina vil stjele gass

Russland advarer om at det er fare for problemer med gassleveransene til Europa til vinteren. Årsaken er konflikten i Ukraina.

– Det er stor risiko for at Ukraina ulovlig tar gass som skal til Europa til eget bruk, sa den russiske energiministeren Aleksandr Novak under en pressekonferanse sammen med EUs energiminister Günther Oettinger. Det melder NTB.

Onsdag hevdet Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk at Russland har planer om å blokkere gassforsendelsene som går gjennom Ukraina til Europa.

Men Novak sa da at slike påstander er grunnløse.

Om lag en tredel av gassen som brukes i EU-området, kommer fra Russland. I fjor gikk halvparten av denne gasseksporten via rørledninger gjennom Ukraina

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder