Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror alvoret tynger velgerne

Siste målinger: Nei-siden med overtak i dagens målinger

FØLGER MED: Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, har tatt turen til Skottland for å overvære uavhengighetsavstemningen. Foto:Harald Henden,VG

Tror frykt kan hindre ja-seier

EDINBURGH (VG) Førstelektor Jan Erik Mustad tror usikkerhet gjør at mange skotter stemmer nei i dagens avstemning.

  • Harald Henden
  • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

**SISTE: Flere målinger som er blitt publisert på selve valgdagen, viser alle et knepent overtak mot løsrivelse:

*Byrået Ipsos Mori målte nei-flertallet til 53 prosent, mot 47 prosent for ja-siden. Byrået Survation viser det samme overtaket, mens Yougov viser 52 prosent til nei-siden, mot 48 prosent på ja-siden.

- Jeg tror ikke på meningsmålinger. Men jeg har en forferdelig følelse. Jeg er redd for hva som skjer om Skottland stemmer ja. Jeg frykter det. Det er så mange institusjoner vi vender ryggen, som vi vil måtte bruke mye penger på å gjenreise som våre egne, sier Coz McWillie fra Edinburgh til VG idet han kommer ut fra stemmelokalene etter å ha avgitt sin nei-stemme.

Ifølge Jan Erik Mustad, vil mange tenke som McWillie under dagens valg. Da VG snakket med Mustad i morgentimene torsdag hadde han stått utenfor valglokalet i Lauriston Street i Edinburgh i om lag en time og snakket med folk.

– De mest verbale er gjerne de som stemmer ja. Det er kulere å stemme ja enn nei, folk som stemmer nei hvisker det nesten bare når de sier det. Ja-storyen er lettere å selge, sier han.

Tror på nei

Mustad har jobbet med Storbritannia siden begynnelsen av 90-tallet, og er i dag førstelektor på Universitetet i Agder. Han tror nettopp det stille flertallet, de som ikke gjør mye av seg med bannere og slagord eller roper høyest i gatene, vil bli avgjørende for utfallet av valget.

– Jeg tror det blir nei. Magefølelsen min har skiftet til det, men jeg tror det blir et knapt flertall.

– Hvorfor tror du det?

– Jeg tror alvoret tynger. Det er lett å si ja i meningsmålinger når folk ringer, men det er noe annet når du står der og skal bestemme fremtiden for landet ditt. Dette er for de neste hundre årene, kanskje for alltid. Den situasjonen tror jeg får mange usikre til å stemme nei, sier han.

VG har de siste dagene vært i både historiske Sterling (krever abonnement) og oljebyen Aberdeen for å ta temperaturen før avstemningen.

Mustad tror det faktum at ja-politikerne har hatt vanskelig for å gi klare svar på hvordan et uavhengig Skottland vil bli seende ut, spiller inn.

– Det er et avgjørende element. Det er for mye som er uavklart, og det skaper denne frykten. Hva skjer med forsvaret, NATO, EU, monarkiet? Det er mange ubesvarte spørsmål. Det skaper en usikkerhet.

Største drøm

Utenfor lokalet i Lauriston Street står James MacDonald Reid med sine ja-buttons for å svare på spørsmål folk måtte ha om ja-siden før de stemmer. Men folk er godt opplyst, forteller han.

DRØMMER OM UAVHENGIGHET: James MacDonald Reid på plass utenfor stemmelokalet i Lauriston Street for å svare på andre velgeres spørsmål om ja-siden. Foto:Harald Henden,VG

– Det har ikke vært så mange spørsmål. Men de fleste herfra kjenner meg, så de sier god morgen, smiler han.

Han tør ikke tro på seier før han ser det.

– Jeg vet ikke hvordan det går. Men uavhengighet er min største drøm, sier han.

Førstelektor Mustad merker også stor interesse fra Norge, ikke minst fordi ja-siden ynder å sammenligne et uavhengig Skottland med Norge.

– Nordmenn er interessert i Skottland, og Skottland også i Norge. Vi har jo også en historisk tilknytning til Skottland. Nå som det har blitt så jevnt, er det mye oppmerksomhet rundt det. Det viser også oppslutningen av norske journalister her nede. Det er artig å se at interessen er så stor for oss som har holdt på med dette i 20 år, sier Mustad.

Les også

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Tror på nei-flertall i Skottland

  2. Slik har avstemningen forandret Storbritannia

  3. Slik opplevde de Skottlands viktigste dag: – Avstemningen har splittet folket i to

  4. Så splittet er Storbritannia etter valget

  5. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

  6. Kjendisene kaster seg inn i skjebnevalget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder