TIPUNKTSLISTE: Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden møtes i dag til kongress på Sørmarka kurs- og konferansehotell for å diskutere hvordan man skal vinne den politiske makten de neste tiårene. F.v.:  Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Sveriges statsminister Stefan Lövfen.
TIPUNKTSLISTE: Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden møtes i dag til kongress på Sørmarka kurs- og konferansehotell for å diskutere hvordan man skal vinne den politiske makten de neste tiårene. F.v.: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Sveriges statsminister Stefan Lövfen. Foto:Helge Mikalsen/Alain Jocard/Anders Wiklund,VG/AFP/NTB scanpix

Slik skal sosialdemokratene vinne Norden

UTENRIKS

Her er et tipunkts trylleformular som skal sikre et skinnende sosialdemokratisk Norden i fremtiden.

Publisert: Oppdatert: 11.11.14 10:40

I dag ankommer Sveriges nye statsminister Stefan Löfven og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt Oslo.

Møtes hvert 4. år

For å hindre at Erna Solberg (H) andre borgerlige skal regjere i nordiske land i fremtiden:

Samaks arbeiderkongress åpner på Sørmarka kurs og konferansehotell. Det høres ut som et av mange møter, men dette er en kongress som bare avholdes hvert 4. år, hvor toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden, samles.

Men når det ferske svenske statsministeren er i Norge, hopper han av kongressen et par timer for å dra til Oslo og møte statsminister Erna Solberg i ettermiddag, hvor de blant annet skal prate om nordiske utfordringer og miljø.

Samak har brent av over syv millioner kroner for å komme opp med en plan for hvordan de skal vinne Norden de neste tiårene, som har endt i en tipunktsplattform som kongressen skal debattere.

– Vi vil videreutvikle den nordiske velferdsmodellen, som er den mest vellykte samfunnsformen noe land og område noensinne har lykkes med å utvikle, sier partisekretær Raymond Johansen i Ap, som skal lede redaksjonskomiteen.

Luftige løfter

– Er den nordiske modellen sosialdemokratisk?

– Den er bygd på våre fellesskapsløsninger, ikke på høyresidens satsing på skattelette og private løsninger. En viktig del av den nordiske velferdsmodellen er det organiserte arbeidslivet. Det er under konstant press fra høyresiden. Vi ser det i Norge nå, hvor Solberg-regjeringen angriper arbeidsmiljøloven med krav om mer midlertidighet, lengre arbeidsdager og mer overtid.

– Når du leser de ti punktene, så fremstår de som ganske så luftige?

– Ja, jeg skjønner det, men slik må det nesten bli når du skal lage overbyggende linjer for alle de nordiske landene. Men de er også skarpe skiller: Vi skriver at politikere skal styre profitten og markedskreftene. Vi slår ring om det organiserte arbeidslivet og skal lede an i et grønt Norden. Det er andre valg enn det høyresiden står for, som i flere nordiske landene presser lønningene nedover.

Han fremholder at det foreligger et over 30 siders mer konkret dokument som de ti punktene er grunnlagt på og ikke minst et omfattende forskningsmateriale som norske Fafo har fått syv millioner kroner for å lage, som skal legges frem på kongressen.

– Vi skal legge en plan for hvordan vi skal vinne Norden i fremtiden og sikre at velferdsstaten fornyes, sier Aps partisekretær.

De ti stolpene:

1. Mer frihet. Fortsatt fremgang er ingen selvfølge. Nå er det vårt, og ikke minst de unges, oppdrag å sikre frihet og fellesskap for neste generasjon.

2. Gripe en ny tid. Sosialdemokratiet og fagbevegelsen har lenge formet gode, nordiske samfunn. Nå skal vi ta Norden videre i en ny tid. Fortsatt må politisk makt styre markedets makt.

3. Verdiene er moderne. I en skiftende og kompleks verden er det enda viktigere at vi står opp for frihet, likhet og fellesskap.

4. Arbeid til alle. Produktivt arbeid til alle er og blir fundamentet i gode, nordiske velferdssamfunn. Økt kompetanse, mer innovasjon og effektiv IKT gir tryggere jobber.

5. For alle. Vår misjon skal fortsatt være å sikre alle mennesker mulighet til å leve gode liv. Vi skal ta et særlig ansvar for medbestemmelse og rettigheter for dem som har minst ressurser, og vi vil gi barn et mer likeverdig utgangspunkt for slik å endre den sosiale arv.

6. Offensiv for likestilling. Likestillingen er kommet langt, men mye gjenstår, både i hjemmet, på jobben og i samfunnet.

7. Grønnere fremtid. Vi vil løfte fram et grønnere Norden. Vi

må være de første til å sikre at vi gjør vårt, nasjonalt og

internasjonalt, for klima og miljø.

8. Slå ring om organisert arbeidsliv. Anstendig arbeid møter nytt trykk innenfra og utenfra. Vi vil kjempe mot sosial dumping og todelte arbeidsmarkeder i Norden 􀂱 og styrke det organiserte arbeidslivet for å lykkes.

9. Felles velferd. Politikk, ikke profitt, må fortsatt styre velferden. Ny teknologi og samarbeid skal være to av nøklene for flere og bedre tilbud.

10. Et nytt fellesskap. Uten fellesskap, ingen frihet. Økende

mangfold i Norden skaper både muligheter og utfordringer.

«Gjør din plikt og krev din rett», respekt og sosial likhet.

Her kan du lese mer om