Ungarn vil kjøre flyktningene til grensen

Den ungarske regjeringen sender busser for å plukke opp flyktningene som er på vandring, og tilbyr å kjøre dem til grensen, opplyser en talsmann for statsminister Viktor Orbán.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hentingen med buss skal skje i løpet av de neste timene. Bussene skal både plukke opp tusenvis av migranter og flyktninger ved jernbanestasjonen i Budapest, og de om lag 1200 som har begynt å gå langs motorveien mot grensen til Østerrike, skriver NTB.

– Dette betyr ikke at de automatisk kan forlate landet, sier Janos Lazar, talsmann for den ungarske statsministeren, og understreker at den ungarske regjeringen avventer respons fra Østerrikes myndigheter.

Mer enn tusen flyktninger og migranter begynte fredag å gå til fots fra jernbanestasjonen i Budapest mot den østerrikske grensen – en distanse på 175 kilometer.

Politiet forsøkte ikke å stoppe dem da de gikk gjennom Budapest, men satte senere opp veisperringer på motorveien M1, da den store gruppen flyktninger, blant dem flere barn og personer på krykker og i rullestor, skapte kaos i trafikken.

RISIKOFYLT: Flere familier med små barn er blant de mange som ikke så annen utvei enn å legge ut på motorveien til fots, da ungarske myndigheter sperret av togene. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Engasjement på sosiale medier

Rundt 2200 mennesker i Østerrike har deltatt i en kampanje på sosiale medier for å organisere henting av migrantene og flyktningene i Ungarn, med privat transport.

«Den østerrikske staten og EU står passivt på sidelinjen og ser på at mennesker vandrer i Budapests gater under forferdelige forhold og uten å gi dem noe hjelp», skriver organisatorene bak kampanjen på Facebook, ifølge NTB.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

Bilder tatt sent fredag kveld viser hvordan familier med små barn går i mørket langs den trafikkerte motorveien - i håp om å nå frem til Østerrike og Tyskland.

Les saken og se bildene: Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

DESPERATE: Torsdag nektet ungarske myndigheter å frakte flyktningene videre inn i Europa med tog, før de hadde registrert seg. Fredag kveld forsøker mange å nå den østerrikske grensen til fots. Foto: Frank Augstein , Ap

Vil ikke registrere seg i Ungarn

Etter dager med desperasjon og massive protester fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt i håp om å komme seg til den østerrikske grensen.

Mange av flyktningene og migrantene er redde for at opphold og registrering i Ungarn vil gjøre at de ikke får komme til Tyskland - som er et mål for mange, fordi Dublin-konvensjonen åpner for at de da kan sendes tilbake til Ungarn igjen.

Torsdag og fredag denne uken brøt det ut fullt kaos på togstasjonene i Budapest og byen Bicske - hvor utmattede mennesker protesterte mot myndighetene som vil frakte dem til flyktningleirer i nærheten.

Fredag ettermiddag meldte en ungarsk TV-stasjon at en mann døde da han falt og slo hodet mot togskinnene, på flukt fra politiet.

Samtidig som desperate mennesker forsøker å ta seg inn i Østerrike til fots kom meldingen om at nasjonalforsamlingen i Ungarn fredag har vedtatt nye lover som gjør det straffbart å klatre over det nye piggtrådgjerdet langs grensen mot Serbia, melder NTB.

Bakgrunn: Flyktninger forsøker å gå fra Ungarn til Østerrike

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder