Politiet: Drapsmannen sparte alle som var hvite

Har sikret filmopptak fra angrepet

UTENRIKS

Politiet: Angrepet var planlagt

TROLLHÄTTAN (VG) Politiet forteller at 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson sparte elever og lærere som var hvite.

Publisert: Oppdatert: 23.10.15 15:06

– Han har valgt sine ofre. Dem som har vært mørke i hudet, har blitt angrepet. Dem med hvit hud, har ikke blitt angrepet.

Det forteller Thord Haraldsson som leder etterforskningen av skoleangrepet da politiet holdt pressekonferanse i Trollhättan fredag formiddag. Han forteller at politiet har sikret seg filmopptak fra skolen.

Lærer forteller: Slik gikk drapsmannen etter sine ofre

– Ut ifra de sekvensene jeg har sett kan man se at han møter to kvinner, og så ser man at en blødende mann tar seg frem gjennom korridoren. Vi ser også hva som skjedde med dem som var mørkere i huden, sier Haraldsson.

Les også: – Læreren vår reddet oss

Politiet mener at angrepet er motivert av hat og rasisme. 21-åringen var utkledd med maske, svarte klær og bevæpnet med sverd og kniv. Politiet mener drapsmannen var inspirert av nazisme. Det mener de også underbygges av måten han vandret rundt i korridoren på skolen.

– Han marsjerte ned i korridoren som en militær, sier han.

Etterlot beskjed

Politiet bekrefter at de har funnet et skriftlig brev fra gjerningsmannen hvor det kommer fram at handlingen skal ha vært planlagt.

– Er det et avskjedsbrev?

– Det er en type avskjedsbrev. Der beskriver han visse ting som vi kan knytte til hatkrminialitet. Han beskriver seg selv og hva som skal skje med han. Vi kan klart knytte det til ham og til at handlingen var planlagt, svarer Haraldsson, som legger til at han tror brevet skal være skrevet for hånd.

Ville beskytte: Elevassistent Lavin Eskandar (20) drept

Politiet har gjort flere beslag etter angrepet, men Haraldsson sier at beskjeden fra drapsmannen er det mest interessante.

1 av 26Skoletragedien i Trollhättan. Unge mennesker setter ned lys utenfor skolen. Foto: GISLE ODDSTAD, VG

Omfattende stikkvold

– Dette er en urovekkende og tragisk hendelse. Vi har bedrevet et intensivt utredningsdarbeid etter at hendelsen inntraff og vi er opptatt av å være åpne, opplyser kommanderingssjef Niclas Hallgren.

Han forteller at mannen har beveget seg over store områder på skolen, men at det kun er i to klasserom han har stukket ned elever. Politiet opplyser at drapsmannen kom til skolen klokken 10.09. Politiet ankom Kronan skole 10.15. Klokken 10.17 åpnet politiet ild mot mannen. Gjerningsmannen døde senere av skadene.

– Vi har jobbet intensivt i natt, i morges og på formiddagen. Alt peker på at dette er hatkriminalitet. I mistenktes bolig har vi gjort beslag som peker på at denne handlingen er planlagt, sier Haraldsson, som leder etterforskningen.

Les også: – Uskyldige barn skal ikke oppleve dette

Han bekrefter at det er et kraftig sverd og kniv som er brukt for å angripe ofrene.

– De har blitt utsatt for omfattende stikkvold, sier han, og legger til at gjerningsmannen er alene om handlingen.

Se bildet: Drapsmannen poserte med elever

Haraldsson forteller at politiet vil fortsette å etterforske det brutale skoleangrepet.

Har tatt flere beslag

Svensk politi aksjonerte i går mot drapsmannens bolig samt boligen til gjerningsmannens bror. Politiet opplyser at de har gjort flere beslag av gjenstander, men de ønsker ikke å gå i detaljer på hva disse skal dreie seg om.

– Vi skal snakke om disse gjenstandene med andre mennesker, og ønsker ikke å farge deres beretning om dette, vi vil ikke påvirke dem, sier sjef for operativ enhet i region Väst, Niclas Hallgren, til VG.

Ifølge Gøteborgs-Posten skal politiet også ha tatt beslag i 21-åringens bil.

15-åring har våknet

Torsdag ble Sverige rystet da den 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson gikk til angrep mot barne- og ungdomsskolen Kronan med flere kraftige stikkvåpen og drepte to personer. Ytterligere to personer svevde mellom liv og død, men de skal fredag morgen være stabile.

Eksperter: Enkelte vil applaudere drapsmannen

– Den 15 år gamle pasienten er stabil. Han er våken og i stand til å prate. Den 41 år gamle mannen var lenge kritisk skadet, men legene stabiliserte ham i går. Tilstanden hans er likevel alvorlig, opplyser Ulrika Jifland ved Norra Älvsborgs Länssjukhus' kommunikasjonsavdeling til VG fredag morgen.

Lærer til VG: – Da døren ble åpnet, hugget han til

Gjerningsmannen ble selv skutt av politiet på skolen, og han døde på sykehuset noen timer senere.

Her kan du lese mer om