I HARDT VÆR: NSA har de siste månedene fått mye kritikk for sin overvåking av både amerikanske og utenlandske borgere. Foto: PATRICK SEMANSKY/AP PHOTO

Journalist hevder USA overvåker Norge

Journalisten Glenn Greenwald, som står bak overvåkingsavsløringene basert på dokumenter fra Edward Snowden, sier til Dagbladet at han har dokumenter som viser at Norge ble overvåket av USA.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Ja, jeg har hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Glenn Greenwald i et intervju med Dagbladet.

Den amerikanske forfatteren og journalisten skriver for den britiske avisen The Guardian. Hans overvåkingsavsløringer, basert på dokumenter fra varsleren Edward Snowden, har hisset opp vestlige statsledere og gjort livet surt for USAs president Barack Obama. Torsdag hevdet avisen at NSA har avlyttet 35 statsledere etter å ha fått numrene fra et av departementene i den amerikanske regjeringen.

VGTV: Slik svarer USA på påstandene

Men USAs National Security Agency (NSA) har ikke bare spionert på de store nasjonene, som Frankrike, Italia, Tyskland og Brasil. Også Norge er utsatt for amerikansk spionasje, ifølge Greenwald. Han sier videre at det kommer flere avsløringer:

- Jeg har klart å sette sammen et team som jobber med å sortere dokumentene. Det er snakk om titusener av dokumenter. I tillegg er de brukket opp i deler, de er teknisk vanskelige og hvert dokument er som et puslespill. Derfor har jeg til nå konsentrert meg om de store nasjonene, sier Greenwald.

The Guardian meldte torsdag at amerikansk etterretning kan ha avlyttet 35 statsledere. Blant dem skal være Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg bekreftet fredag at spørsmålet om ulovlig overvåkning var en viktig del av samtalene med den amerikanske presidenten da Obama møtte de nordiske statsministrene i Stockholm i begynnelsen av september.

Han mener de nye opplysningene som er lekket til tyske og britiske medier gjør det nødvendig for USA å gi nye avklaringer.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder