Aktor: French bløffer om sykdommen

DÅRLIG HELSE: Joshua French er tilbake i timannscellen etter at rettssaken ble utsatt til 21. januar. Begge hans advokater mener det er fullstendig uforsvarlig at French må dele celle med ni mann. Foto: HELGE MIKALSEN

Syk French tilbake på fellescelle

KINSHASA (VG) Etter at han ble erklært for syk til å møte i retten, ble Joshua French sendt tilbake til cellen han deler med ni andre fanger i N'dolo-fengselet i Kinshasa.

Artikkelen er over seks år gammel

Da hadde dommer Serge Kabondo gitt forsvarerne medhold i at French ikke var i stand til å forklare seg i drapssaken mot han - til sterke protester fra aktor i saken.

BAKGRUNN: Ny utsettelse i French-saken

VG møtte advokat Hans Marius Graasvold fredag ettermiddag etter at han hadde hatt flere samtaler med French etter at retten ble hevet. Han understreker at det ikke er noen endring til det bedre i helsetilstanden til klienten.

Reiser fra Kongo

Rettssaken er foreløpig utsatt til 21. januar. Graasvold vil ikke spekulere i om forsvarerne vil be om ytterligere utsettelser.

- French er for øyeblikket ikke i stand til å opptre i retten på en forsvarlig måte. Han har behov for skikkelig behandling og evaluering. Det vil ta tid, sier Graasvold.

Advokaten forlater Kongo lørdag, men vil holde tett kontakt med sin kongolesiske forsvarerkollega frem til saken kommer opp igjen.

French deler celle med ni andre fanger i fengselet. Advokaten bekrefter at French ble sendt tilbake til denne cellen etter at retten var hevet. Forsvarerne er nå i dialog med fengselsledelsen for å bedre soningsforholdene for nordmannen. Graasvold har imidlertid ikke fått noen signaler fra fengselet om at forholdene kan bedres.

- Det er prekært at French får den behandlingen og den roen han trenger. Vi jobber nå kontinuerlig for å ivareta dette, sier han.

VGTV: - Uttalelsene er ikke en aktor verdig

I retten ble det opplyst at legene som undersøkte den drapstiltalte nordmannen ville legge frem en rapport fredag ettermiddag, men fredag kveld hadde Graasvold fortsatt ikke mottatt noen slik rapport.

Aktor anklaget French

Fredagens rettssak startet klokken 11.30 - to og en halv time senere enn planlagt. Det tok ikke mange minuttene før det bygget seg opp en heftig diskusjon rundt Joshua Frenchs helsetilstand mellom hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe og aktor Katenda Nkulu.

Forsvareren mente saken måtte utsettes fordi French er syk, mens Nkulu gikk langt i å antyde at French bløffer om sykdommen:

- Det handler ikke om noe annet enn at French har dårlig samvittighet og da gjør han dette, sa aktor.

FORTSETTER DIPLOMATIET: UDs spesialutsending Kai Eide (til høyre) blir noen dager til i Kongo og fortsetter sitt diplomatiske arbeid, assistert av Jon Otto Brødholt (i midten) fra Norges ambassade i Angola. Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, (til venstre) reiser hjem i helgen. Foto: HELGE MIKALSEN

Graasvold reagerer kraftig på aktors oppførsel og stemplet uttalelsene som «uverdige».

- Tror du aktors opptreden gjorde inntrykk på dommeren?

- Jeg opplevde dommeren som forståelsesfull. Samtidig kan ikke jeg la meg styre av hva jeg tror blir forventet i denne kulturen. Jeg må gjøre det jeg mener er riktig for å ivareta interessene til French på en best mulig måte.

Jobber i kulissene

Kripos-etterforskerne som bisto i etterforskningen av Tjostolv Molands død, og som nå er kronvitner for forsvaret, forlot Kinshasa fredag kveld. Graasvold understreker at deres vitnemål står sentralt og at forsvaret vil tilby deres forklaring til retten når saken kommer opp igjen.

UDs spesialutsending Kai Eide blir i Kongo de nærmeste dagene for å fortsette de politiske samtalene for å finne en diplomatisk løsning på saken til French.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder