Ebola-vaksine fungerte i ny apestudie: Kan hjelpe helsearbeidere

BEKYMRET: President Barack Obama mener det er avgjørende med bistand fra USA og andre land dersom Afrika skal få bukt med ebola-viruset. Her under NATO-toppmøtet i Wales fredag. Foto:,Reuters

Obama: Ebola-viruset kan mutere

En ny vaksine mot det fryktede ebola-viruset kan være på vei. Men USAs president Barack Obama frykter viruset kan mutere dersom verdenssamfunnet ikke handler raskt.

 • Erik Haugen Aspaas
 • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over fem år gammel

Søndag publiserte et av verdens fremste medisinske forskningssentre, NIH, resultater knyttet til en mulig ebola-vaksine. Fire vaksinerte aper som ble utsatt for ebola-viruset fem uker etter injeksjonen, ble ikke smittet.

VG+ har tidligere omtalt (abonnement) arbeidet med å finne en vaksine mot det fryktede dødsviruset. Det kanadiske firmaet Immunovaccine, har på oppdrag fra NIH, kommet frem til lignende resultater.

VAKSINE-UTVIKLING: Det amerikanske forskningssenteret NIH publiserte søndag undersøkelser som viser fremgang i jakten på en Ebola-vaksine. Dette bilder er fra det kanadiske firmaet Immunovaccine, som også utvikler en vaksine mot Ebola. Foto:Thomas Nilsson,VG

Effekten av denne vaksinen var imidlertid ikke varig: Ti måneder etter første injeksjon ble apene utsatt for ebolaviruset på ny, og da slapp kun to av dem unna smitte.

– Delvis beskyttelse er bedre enn ingen, sier Dr. Anthony Fauci, direktør i National Institutes of Healths institutt for allergi og infeksjonssykdommer ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Kortvarig beskyttelse kan nemlig ha stor betydning for vaksinasjon av helsepersonell som reiser inn og ut av de rammede områdene. Men det langsiktige målet er langvarig effekt, understreker Fauci. Nå jobbes det med en mer permanent vaksine der det benyttes en såkalt «prime-boost»: En første dose ble satt for å forberede apenes immunsystem, før man benyttet en forbedret utgave av ebola-vaksinen i en dose nummer 2.

I det nye forsøket var alle de fire apene beskyttet ti måneder etter den første sprøyten.

Nå skal vaksinen testes på mennesker før den eventuelt kan benyttes i kampen mot utbruddene i Vest-Afrika, skriver AP. Verdens helseorganisasjon håper resultatene fra de første prøvene forhåpentligvis vil være klare i november.

Obama: Kan bli verre

Søndag advarte USAs president Barack Obama mot at ebolautbruddet kan bli enda verre dersom USA og det internasjonale samfunnet ikke handler raskt. Ifølge Obama må begrensning av viruset i Vest-Afrika bli en sikkerhetsprioritet også i USA.

– Det man har nå er noe som skulle ha vært et problem det var mulig å begrense, men som sprer seg fordi folk ikke isoleres riktig, ikke trenes riktig og det ikke er nok helsepersonell, sier presidenten til NBC under et lengre intervju i programmet Meet The Press.

Obama mener det er essensielt at amerikanske militærstyrker bidrar med å sette i stand isolasjonsenheter og annet utstyr, samt sikre helsearbeiderne som kommer fra alle verdenshjørner for å hjelpe.

– Selv om vi gjør det, kommer det fremdeles til å ta flere måneder før problemet er mulig å kontrollere i Afrika, sier han.

Obama frykter at situasjonen kan bli svært farlig dersom de rammede afrikanske landene, spesielt Liberia, Sierra Leone og Guinea, ikke får nødvendig hjelp til å begrense smitten.

– Hvis vi ikke gjør den innsatsen nå, og dette sprer seg, ikke bare i Afrika men også til andre deler av verden, så er det en mulighet for at viruset muterer, smitter lettere og kan bli en trussel mot USA, sa han.

Lørdag ble det meldt at myndighetene i Sierra Leone vil forby alle landets innbyggere å forlate hjemmene sine i fire dager for å bekjempe ebola-epidemien.

– Vaksinen har ingen betydning for afrikanere

Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobiologi ved universitetet i Tromsø, er kjent med undersøkelsene.

POSITIVT: Professor Ørjan Olsvik ved UiTs avdeling for medisinsk biologi mener vaksinen er positiv for helsearbeidere. Foto:Ann Sissel Jenssen,VG

– Dette er et gjennombrudd i den grad at man kan trygge arbeidsvilkårene for helsearbeidere. Og hele ti prosent av dem som har mistet livet av ebola er helsearbeidere, forklarer Olsvik.

Men professoren stiller seg tvilende til hvorvidt disse vaksinene har noen effekt for det vi ser i Vest-Afrika nå.

– Dessverre er det ikke et stort skritt videre for den nåværende situasjonen. De som dør nå vil nok fortsette å dø, sier Olsvik.

Videre forteller han at vaksinen dog kan hjelpe for en familie som er tett på en smittet, eller for en landsby hvor det har vært utbrudd.

– Men for hele den afrikanske befolkningen vil denne vaksinen ha liten eller ingen betydning, avslutter Olsvik.

Mer enn 2000 døde

Ebolaepidemien hadde fram til 5. september krevd minst 2.097 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Også Nigeria og Senegal er rammet av utbruddet, mens et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

Les også

 1. Slik skal WHO stanse ebola-utbruddet

  WHO og FN legger listen høyt når tolv prioriterte punkter i kampen mot ebola listes opp.
 2. Vil behandle ebola-pasienter med blod fra overlevende

  Mens Vest-Afrika sliter med å få kontroll over tidenes største utbrudd av ebola, tror noen eksperter at en enkel…
 3. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

  Myndighetene i Sierra Leone vil forby alle landets innbyggere å forlate hjemmene sine i fire dager for å bekjempe…
 4. Overlevde ebola: «Jeg var varm, svimmel, svak, og alt var uklart»

  Siden Kent Brantly begynte å behandle ebola-pasienter, har han kun sett én overleve. Så ble han smittet selv.
 5. Forsket på ebola -  døde av sykdommen

  Fem av forskerne som har jobbet på spreng for å kartlegge ebola-DNA i sommer mistet livet som følge av det dødlige…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Forsket på ebola -  døde av sykdommen

 2. FN: Ebola truer matsikkerheten i Vest-Afrika

 3. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 4. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 5. Så stor er faren for ebola-spredning til Europa

 6. Ebolapasient har landet i Tyskland

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende
 3. Mali skjerper ebola-rutiner

  Bergens Tidende
 4. WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

  Aftenposten
 5. - 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar

  Bergens Tidende
 6. WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder