ANTI-TERROR: Terrorangrepene i Paris var naturlig nok ett av temaene da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Angela Merkel i Berlin onsdag. Foto:Tobias Schwarz,Afp

Toppmøte mellom Merkel og Stoltenberg: NATOs fem grep mot terror

BERLIN (VG) Jens Stoltenberg sier NATO må ta mer ansvar for antiterrorarbeid i Europa. Både han og Angela Merkel er dypt bekymret for økningen i antallet fremmedkrigere.

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg Tysklands forbundskansler Angela Merkel til en arbeidslunsj i Berlin. Temaene for samtalen var sikkerheten i Europa, Ukraina og selvsagt terrorangrepene i Paris.

Brødrene Kouachi som sto bak angrepet på avisen Charlie Hebdo var franske statsborgere. De skal flere ganger ha deltatt i væpnede konflikter i Jemen, og har vært et mål for fransk etterretning fram til 2009.

Likevel var det ingen som klarte å forhindre at brødrene startet bølgen av terrorangrep som totalt kostet 17 personer livet i Paris.

BAKGRUNN: Slik skal Europa stanse terroren

Opptil 5000 fremmedkrigere

Både Stoltenberg og Merkel har snakket om bekymringen som følger med det økende antallet unge muslimske europeere som reiser til Syria, Irak og Jemen for å knytte seg til ekstremistiske grupper.

Tirsdag la Europol fram ferske tall over at mellom 3000 og 5000 fremmedkrigere har reist fra Europa for å slutte seg til grupperinger i Syria og Irak.

– Vi er nødt til å styrke antiterrorarbeidet. NATO sitter på informasjon om fremmedkrigere som vender hjem, og denne informasjonen må vi bli bedre til å utveksle på tvers av medlemslandene, sier Stoltenberg.

Fem grep fra NATO

Han lister likevel opp fem områder der NATO kan bidra til å forhindre fremtidige terrorangrep:

* Øke informasjonsflyten om fremmedkrigere.

* Trene mer på antiterroroppdrag

* Finansiere teknologiprogram som kan utvikle nye og bedre metoder for å oppdage eksplosiver.

* Hjelpe naboland av NATO til å bygge opp egne sikkerhetsstyrker, politi og etterretning som kan skape stabilitet.

* Være forberedt på å delta i militæroperasjoner som er knyttet mot terrorgrupper, slik man gjorde i Afghanistan etter 11. september og gjør mot pirater nå.

Etter 11. september

På sin internasjonale pressekonferanse viste Stoltenberg til hvordan ustabiliteten i NATOs naboland, skaper en farlig situasjon for Europa. Han nevnte blant annet vold og konflikter i Syria og Irak, og kaos i flere Nordafrikanske land.

– Vi ser terrorangrep i våre gater som er knyttet til ustabilitet i denne regionen, sier Stoltenberg til VG.

Stoltenberg fikk også spørsmål om hvordan NATO skal reagere dersom det nå viser seg å være riktig at Al-Qaida Jemen beordretangrepet, slik de selv hevdet i en video onsdag.

– Forrige gang et NATO-land ble angrepet av en navngitt terrorgruppe, var etter 11. september. det endte med NATOs største militære operasjon i Afghanistan?

– Det blir feil av meg å konkludere med hva som vil skje, dersom etterforskning viser hvem som sto bak. Dette må etterforskningen gi svar på, svarte Stoltenberg.

STYRKER: Antiterrortrening, teknologiutvikling og mer informasjonsflyt, er noen av tiltakene som skal forhindre mer terror i Europa. Foto:Tobias Schwarz,Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder