FLEKSER MUSKLER: Kinesiske jagerfly ble torsdag sendt inn i den omstridte luftforsvarssonen som Kina har opprettet i Sør-Kina-havet. Foto: REUTERS

Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

Statlig kinesisk presse identifiserer fredag Japan som «hovedmål» i den nye luftforsvarssonen som Kina har opprettet over en omstridt øygruppe i Sør-Kina-havet.

Artikkelen er over seks år gammel

Hvis Japan ikke respekterer den nye luftforsvarssonen, må Kina «uten å nøle treffe betimelige mottiltak», skriver avisa Global Times, som står det kinesiske kommunistpartiet nært.

Andre land som sender fly inn i sonen, deriblant USA, bør derimot ignoreres så lenge de ikke går for langt, mener avisa.

«Det vi bør gjøre nå, er å svare strengt på provokasjoner fra Japan», skriver Global Times i sin leder.

Kinesiske jagerfly

Både Kina og Japan gjør krav på øygruppen i Sør-Kina-havet som Kina nå har opprettet en luftforsvarssone over.

Det kinesiske luftforsvaret er i «høy beredskap» og vil svare på trusler i området, advarer militærets pressetalsmann Shen Jianke.

Torsdag sendte Kina jagerfly til området for å overvåke den nye luftforsvarssonen, som offisielt ble opprettet lørdag. Tidligere har både Japan og Sør-Korea trosset Kina og latt militære fly krysse sonen uten forvarsel.

Ifølge statlige kinesiske medier gjennomførte de kinesiske jagerflyene rutinemessige luftpatruljer i tråd med internasjonal praksis, melder BBC.

Flere med krav

Forsvarssonen omfatter et område på størrelse med arealet til Nord-Norge og Trøndelag til sammen. Både Kina, Japan, Taiwan og Sør-Korea gjør krav på deler av områdene som forsvarssonen dekker.

Kina krever at alle fly som krysser sonen, skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter. Hvis ikke risikerer de det kineserne kaller «forsvarsmessige hastetiltak».

Den japanske kystvakten opplyste torsdag at flyene dens hadde krysset forsvarssonen uten å møte noen reaksjon fra Kinas side. Også det sørkoreanske forsvaret har opplyst at et av dets fly har passert gjennom sonen Kina hevder å ha opprettet, uten å melde ifra til kinesiske myndigheter.

Dermed følger Sør-Korea i fotsporene til USA, som tidligere i uken sendte to ubevæpnede B-52 bombefly gjennom samme sone, uten å varsle kineserne.

Australia reagerer

Flyforsvarssonen som Kina har opprettet, omfatter også en klippe og et område Sør-Korea lenge har gjort krav på. Sør-Korea vil fortsette å patruljere området uten å varsle Kina, ifølge talsmannen.

Australia har også reagert sterkt på sonen, og tirsdag ble Kinas ambassadør kalt inn på teppet av australsk UD.

Dette utløste en voldsom ordstrøm fra Kina, som kalte Australias protest «uansvarlig» og ba regjeringen i Canberra om å «korrigere sin feil». Men Australia holder på sitt og nekter å beklage.

Les også

 1. USA sendte bombefly til omstridte øyer i Østkinahavet

  USA trosser Kina og har krysset luftrommet over de omstridte øyene i Østkinahavet med to B-52-bombefly.
 2. Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

  Kina har opprettet en kinesisk forsvarssone i luftrommet over noen øyer og et stort havområde som Kina strides med Japan…
 3. Kina fester grepet rundt omstridte øyer

  Japan reagerer sterkt etter at Beijing har gjort det klart at Kina vil forsvare luftrommet over de kontroversielle øyene…

Mer om

 1. Japan
 2. Kina
 3. USA

Flere artikler

 1. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

 2. Japan utfordrer Kinas flysone

 3. USA sendte bombefly til omstridte øyer i Østkinahavet

 4. Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

 5. Kina sender hangarskip til Sør-Kinahavet

Fra andre aviser

 1. Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

  Aftenposten
 2. Kina har sendt jagerfly til forsvarssone

  Fædrelandsvennen
 3. Japan utfordrer Kinas flysone

  Bergens Tidende
 4. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

  Bergens Tidende
 5. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

  Aftenposten
 6. Japan utfordrer Kinas flysone

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no