MORSOMT: Kong Harald blir åpenbart offer for et humoristisk, britisk understatement fra rektor for Universitetet i Oxford, Lord Patten of Oxford, da kongen torsdag formiddag i Sheldonian Theatre ble kreert til æresdoktor ved Universitetet i Oxford. Foto: SCANPIX

Her blir Kong Harald æresdoktor i Oxford

Kongen ble torsdag formiddag kreert til æresdoktor ved Universitetet i Oxford.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Han kan bære tittelen Doctor of Civil Law (DCL), en heder som bare gis til statsoverhoder og til rektorer ved Oxford-universitetet.

- Harald Hårfagres sønn Haakon var trolig i 920 første norske kongelige som fikk sin utdannelse i England - da ved hoffet til kong Athalstan. Jeg fulgte opp en mer enn tusen år lang tradisjon da jeg ankom Balliol College i 1960, sa kong Harald i Oxford torsdag.

ÆRESDOKTOR: Her holder seremonimesteren, professor Richard Jenkyns, sin tale på latin om grunnene til at den norske konge bør bli æresdoktor, og kongen følger oppmerksomt med. Foto: SCANPIX

Kongen studerte økonomi og statsvitenskap ved Balliol College i Oxford fra 1960 til 1962, og han er hedret både for sin rolle som statsmann og som foregangsmann for et tett vennskap mellom Storbritannia og Norge. I 1983 ble kong Harald utnevnt til æreselev ved Balliol.

I kappe og hatt

Kong Harald kom til universitetsområdet torsdag formiddag, og ble tatt imot av høytstående representanter for universitetet.

I et eget rom i Clarendon Building byttet han til en spesiell kappe og hatt, og deretter ledet han prosesjonen fram til Sheldonian Theatre der den vel 40 minutter lange seremonien fant sted.

Den ble ledet av seremonimesteren, professor Richard Jenkyns, som på latin fremførte argumentene for hvorfor Norges konge skulle bli hedret med tittelen æresdoktor DCL av Oxford. Rektor ved Universitetet i Oxford, Lord Patten of Barns, foretok den høytidelige handlingen.

Også daværende kronprins Olav har bodd i Oxford og studert ved Balliol College, og han ble æresdoktor ved universitetet i 1937. Kong Haakon ble kreert til æresdoktor DCL ved Universitetet i Oxford i 1943.

Nobelprisvinnere

I sin tale trakk kong Harald blant annet fram Englands enestående posisjon for norske studenter og forskere. Tusenvis av nordmenn har tatt sin høyere utdannelse her, og England har utdannet flere norske enn noe annet land utenfor Norge. I dag studerer vel 3.000 norske ungdommer i England, hvorav 23 ved Oxford. Og kongen har med interesse merket seg at i hvert fall en student er ved hans gamle alma mater Balliol.

Oxford-universitetet har en nesten tusen år lang historie, og kong Harald pekte på at i løpet av denne tiden er her utdannet fem personer som alle har mottatt sin Nobels fredspris i Oslo. Og ytterligere 42 personer med akademisk tilknytning til Oxford har fått en Nobelpris.

Studievenn

Etter kong Haralds tale gikk prosesjonen ut av Sheldonian Theatre og over til Divinity School der det ble holdt en privat mottakelse og lunsj.

Her var kongen ledsaget av Nick Bevan, en av kongens nære bekjente fra studietiden på 1960-tallet.
Dronning Sonja var ikke med til Oxford, men hadde privat program i London.

Det er imidlertid ikke bare konger av Norge som er blitt hedret av Universitetet i Oxford. Komponisten Edvard Grieg ble æresdoktor i musikk 29. mai 1906. Og i 2001 mottok tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland den samme æresdoktortittelen som kong Harald ble hedret med torsdag - Doctor of Civil Law.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder