FORNØYD: Canadas statsminister Justin Trudeau forteller at miljøspørsmål, arbeidernes rettigheter, likestillingsspørsmål og bilindustrien er områder der avtalen trenger mer arbeid, men at de har fått gjort mye. Foto: Kham Reuters

Stillehavsland jobber videre med handelsavtale uten USA

Canadas statsminister Justin Trudeau er fornøyd med enigheten om viktige punkter i en ny handelsavtale for stillehavsområdet, men advarer om at mye gjenstår.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Til tross for at president Donald Trump har trukket USA fra avtalen Trans-Pacific Partnership (TPP), fortsetter arbeidet.

Lørdag ble handelsministrene fra elleve land i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) enige om «kjerneelementer» i avtalen, noe som regnes som et viktig gjennombrudd. Landenes ledere klarte ikke å bli enige om en avtale om veien videre uten USA, men handelsministrene kom likevel fram til en foreløpig avtale der enkelte detaljer er utelatt og skal utarbeides senere.

Kina: Vokser frem som USAs største utfordrer

Vanskelige punkter

Trudeau sier miljøspørsmål, arbeidernes rettigheter, likestillingsspørsmål og bilindustrien er områder der avtalen trenger mer arbeid, men kom ikke med konkrete eksempler.

– Vi har fått gjort mye, men mye arbeid gjenstår, sier Trudeau.

En krevende balansegang mellom høyverdige mål og pragmatiske løsninger er nødvendig i det videre arbeidet, slo den japanske finansministeren Toshimitsu Motegi fast.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENIGHET: Lørdag ble handelsministrene fra elleve land i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) enige om «kjerneelementer» i avtalen, noe som regnes som et viktig gjennombrudd. Møtet ble holdt i Da Nang i Vietnam fredag. Foto: Mick Tsikas AP

– Substansen i dette er noe alle TPP-landene kan si seg enige i. Dette sender en svært klar beskjed til USA og andre land i regionen, sier Motegi.

Regnet etter bruttonasjonalprodukt, er Japan den tredje største økonomien i verden, etter USA og Kina.

Ministrene droppet noen nøkkelpunkter i TPP-avtalen som USA hadde sørget for å få med, blant annet beskyttelse av åndsrett og opphavsrett.

Trump: Varsler at han vil «bruke slegge» for å sette USA først i handelspolitikken

Vil reforhandle

Fremtiden til TPP (Trans-Pacific Partnership) var usikker etter at Donald Trump trakk USA ut av prosessen i januar. De gjenværende landenes ministre jobbet på overtid for å kunne komme med en uttalelse fredag. Det har vært krevende å finne en vei videre uten USA, som er den største økonomien i området og som inntil sist vinter var en viktig støttespiller for TPP.

Trump har på sin side gjentatt sitt standpunkt om å alltid sette USA først og sier han ikke ønsker å inngå store handelsavtaler. Han foretrekker bilaterale avtaler og ønsker å reforhandle flere av de omfattende handelsavtalene landet har vært med på å inngå tidligere.

Kina er ikke en del av TPP, men president Xi Jinping fikk applaus da han på en forretningskonferanse under APEC-toppmøtet tok til orde for «et multilateralt handelsregime» og videre fremdrift mot en frihandelssone i Asia og Stillehavsregionen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder