Sverige brøt torturkonvensjonen

FNs torturkomité retter skarp kritikk mot Sverige for brudd på torturkonvensjonen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Bakgrunnen for kritikken er den svenske regjeringens framferd da to terrormistenkte egyptiske asylsøkere ble avvist og deportert til Egypt i 2001.

Torturkomiteen skriver at garantien Sverige fikk fra Egypt om at de to mennene ikke ville bli torturert, var utilstrekkelig. Svenske myndigheter burde ha kjent til at tortur forekommer i landet og at risikoen er spesielt høy for fanger som holdes på grunn av politiske eller sikkerhetsmessige forhold, heter det.

- Alvorlig kritikk

Sveriges innvandringsminister Barbro Holmberg sa fredag at regjeringen ikke har rukket å behandle FNs kritikk.

- Dette er en alvorlig kritikk. Vi kommer til å analysere dette nøye for å se hvilken betydning det kan få for fremtiden, sier Holmberg til nyhetsbyrået TT. Hun påpeker at FN-komiteen ikke har tatt stilling til om mannen ble utsatt for tortur.

- Det de har gjort er at de har gjort en helt annen risikovurdering enn hva den regjeringen har gjort, sier Holmberg. Sverige blir også kritisert for ikke å med en gang ha gitt alle opplysninger til torturkomiteen. Anna Wigenmark, jurist ved den svenske Helsingforskomiteen, er fornøyd med FN kritikk av Sverige.

- Det er interessant at er såpass kritisk til regjeringens handlemåte i denne saken, sier Wigenmark til TT.

- Verdiløse garantier

Også menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) rettet nylig kraftig kritikk mot den svenske regjeringen for at den tillot at de to egypterne ble hentet ut av landet.

Avdøde utenriksminister Anna Lindh skal ha gitt tillatelse til at et amerikansk fly plukket opp egypterne i Stockholm. Ifølge HRW foreligger det «svært troverdige» opplysninger om at de terrormistenkte Ahmed Agiza og Mohammed al-Zery ble torturert i Egypt.

Garantiene svenske diplomater fikk for at de to ikke skulle bli dømt til døden, torturert eller mishandlet på annet vis, stempler organisasjon som verdiløse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder