Catalonias president: Utlyser ikke nyvalg

President Puigdemont vil ikke utlyse nyvalg i Catalonia.

 • Martha C. S. Holmes
 • Hege Wallenius

Artikkelen er over to år gammel

Det kunngjorde han i en tale klokken 17 torsdag ettermiddag. Han ber om at det katalanske parlamentet avgjør hva de vil gjøre videre, etter at den spanske sentralregjeringen har varslet at den vil ta over makten i regionen.

Regionpresident Carles Puigdemont sier i en tale torsdag at han vurderte å skrive ut nyvalg i Catalonia, men at han valgte ikke å gjøre det likevel. Årsaken er at han ikke hadde fått nok garantier for at den spanske regjeringen dermed ville droppe sine planer om å ta kontroll over regionen, ifølge AP.

Uttalelsen fra Puigdemont kom 2,5 time etter han opprinnelig skulle tale, noe som skapte full forvirring i den spanske regionen.

Opprinnelig skulle han tale utenfor den katalanske regjeringsbygningen klokken 13.30, så klokken 14.30. Etter å ha utsatt erklæringen med én time, valgte presidenten likevel å ikke møte det massive antallet demonstranter som hadde samlet seg på torget.

Kunne stoppet iverksettelsen av artikkel 155

Det spanske sentatet har denne uken diskutert hva de skal gjøre med Catalonia. De skal etter planen stemme over forslaget om å avsette den politiske ledelsen i Catalonia og frata regionen selvstendigheten fredag.

Regjeringen annonserte lørdag at den vil iverksette artikkel 155 i den spanske grunnloven, og frata Catalonia all selvstendighet - dersom ikke Puigdemont innen torsdag avlyser planene om å løsrive Catalonia fra resten av Spania.

Det alternativet som skal ha mest støtte i senatet akkurat nå, er å ha nyvalg i bytte mot at 155 ikke aktiveres, melder radiokanalen Rac 1.

Det var torsdag ventet at Puigdemont ville gå med dette, for å unngå at artikkel 155 i grunnloven skal iverksettes. Det valgte han likevel til slutt å ikke gjøre.

Det er varslet et møte i det spanske senatet klokken 17. torsdag ettermiddag, der iverksettelsen av artikkel 155 skal diskuteres. Puigdemont ba tidligere torsdag om å få sende en representant til dette møtet, på tross av at Catalonia tidligere sa de ikke ønsket å delta. Dette møtet er den siste muligheten statsminister Mariano Rajoy har gitt Catalonia til å si at de lar være å erklære uavhengighet.

Fredag møtes senatet for å stemme over og formelt vedta hvordan artikkel 155 skal iverksettes. Hvis Puigdemont skulle ende opp med å erklære nyvalg likevel, settes dette på pause.

Katalansk minister til VG: Jeg fortsetter uansett hva Rajoy sier.

KAN BRYTE STILLHETEN: Det har vært usikkerhet rundt hva regionpresident Puigdemont vil gjøre med at Spania truer med å iverksette artikkel 155 frem til nå. Foto: Ivan Alvarado Reuters

Massive demonstrasjoner i Catalonia

Puigdemonts annonserte uttalelse om nyvalg vakte sterke reaksjoner i den katalanske uavhengighetsbevegelsen. På torget der Puigdemont sa han skulle komme med sin erklæring oppsto det massive demonstrasjoner.

– Artikkel 155 kan ikke være et forhandlingskort, skrev partiet Demokratene i Catalonia i en pressemelding torsdag, og hevdet partiet ville forholde seg til resultatene fra folkeavstemningen den 1. oktober som ga flertall for katalansk uavhengighet.

Frustrerte katalanske uavhengighetsforkjempere uttrykte stor skuffelse og mye sinne over nyheten om at presidenten kunne velge å la være å erklære uavhengighet

Carles Riera i det katalanske partiet CUP, som er et av støttepartiene i Puigdemonts regjering, var også svært negativ til Puigdemonts planlagte annonsering, skrev El Publico.

– Til nå har uavhengighetsbevegelsen hatt et problem, nå har den to, uttalte han tidligere torsdag.

Regionpresidentens planlagte uttalelse ble annonsert etter at regionregjeringen i Catalonia hadde diskutert hvordan de ville gå fram for å forhindre at Catalonia mister selvstendigheten i et syv timer langt møt ifølge La Vanguardia.

De spanske partiene ønsker nyvalg

Talsmannen for det største opposisjonspartiet i Spania, PSOE, sa om Puigdemonts mulige uttalelse at dette ville være en «fantastisk nyhet» og en «seier for demokratiet», ifølge La Vanguardia.

Spanias ambassadør om Catalonia: – De har fortsatt tid på seg til å følge loven.

Regjeringen og statsminister Mariano Rajoy har tidligere sagt at den eneste måten Catalonia kan unngå å miste all selvstendighet er å ikke erklære uavhengighet, og å holde nyvalg, og mener dette er den beste løsningen.

Mer om

 1. Spania

Flere artikler

 1. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

 2. Slik kan den politiske krisen i Spania ende

 3. Catalonia: Har erklært løsrivelse fra Spania

 4. Spanias ambassadør om Catalonia:  – De har fortsatt tid på seg til å følge loven

 5. Spania-ekspert: – Dette er ekstremt farlig

Fra andre aviser

 1. Catalonias president sammenligner regjeringen i Madrid med Francos diktatur

  Fædrelandsvennen
 2. Madrid har besluttet å frata Catalonia selvstyret, prosessen starter lørdag

  Aftenposten
 3. Catalonias regjering avsatt – enkelte voldelige protester

  Aftenposten
 4. Rajoy avsetter Catalonias regjering

  Bergens Tidende
 5. Catalonias regionpresident legger uavhengigheten på is

  Fædrelandsvennen
 6. Spania varsler nyvalg i Catalonia

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder