NEKTER KONTAKT MED HAMAS: - Hamas er en terrormyndighet, og vi nekter kontakt med dem, sa Israels fungerende statsminister Ehud Olmert i et regjerningsmøte søndag. Foto: AFP

Olmert utelukker kontakt med "terrormyndigheten"

(VG Nett) Israels fungerende statsminister Ehud Olmert utelukker all kontakt med Hamas. Olmert kaller Hamas-regimet en «terrormyndighet».

  • Andreas Fosse

Den fungerende statsministeren kom med sine synspunkter da den israelske regjeringen møttes dagen etter at Hamas tok over ledelsen i den palestinske selvstyremyndigheten , melder nyhetsbyrået AP.

- Når Hamas får flertall i selvstyremyndigheten, blir den palestinske lovgivende forsamlingen en terrormyndighet. Det vil Israel ikke akseptere, sa Olmert til sin egen regjering.

Vil gi humanitær hjelp
Men selv om Olmert nekter noen som helst form for kontakt med Hamas, ønsker han at humanitær hjelp fortsatt skal nå palestinerne.

- Det er uaktuelt for oss å inngå kompromisser med en terrororganisasjon, men på den andre siden har vi ingen intensjon om å skade de humanitære behovene til det palestinske folk, sa Olmert.

Handelsblokade
Israels regjerning bestemte søndag å innføre flere sanksjoner og tiltak for å knuse den allerede haltende palestinske økonomien. Israel planlegger å holde tilbake overføringer på rundt 50 millioner dollar (nesten 340 millioner norske kroner) fra skatter og tollavgifter som månedelig samles inn på vegne av palestinerne.

Israel vurderer også en handelsblokade av palestinsk varer. Nesten all palestinsk eksport fra Gaza må gjennom Israels grenser.

Sist onsdag bestemte også Kongressen i USA at de vil stoppe all bistand til palestinerne så lenge Hamas ikke vil gi avkall på sitt politiske mål om å utslette Israel som stat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder