Ville fly inn i Det hvite hus

(VG Nett) Terrortiltalte Zacarias Moussaoui (36) fortalte i retten fredag hvordan han planla å styrte et fly inn i Det hvite hus.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SKYLDIG: Zacarias Moussaoui erklærte seg delvis skyldig i terrortiltalen mot ham. Foto: REUTERS

Nå forteller han om et angrep som kunne forandret verden. Et angrep hvor han planla å styrte et 747-fly inn i Det hvite hus.

Osama bin Laden skal ha håndplukket Moussaou til å dra til USA for å ta del i en operasjon som gikk ut på å føre store fly inn i bygninger.

Bin Laden skal også ha godkjent Moussaous plan om å sikte på Det hvite hus, ifølge en «kunngjøring med fakta» som ble lagt fram i retten fredag, skriver CNN.

Øvde i flysimulator

- Husk drømmen din, skal bin Laden han sagt til Moussaoui, som også har fortalt sine al-Qaida-bekjente om planene for presidentboligen.

Men han hevder at planene ikke har noen sammenheng med angrepene den 11. september 2001.

- Det var ikke som en del av 9/11. Jeg er ikke 9/11-materiale, sa han i retten fredag.

Han forklarte videre at han var en del av en «større konspirasjon» ment å komme etter 11.september-angrepene. Hans mål var å fly et 747-fly og «treffe Det hvite hus» med det, sa han.

- Jeg kom til USA for å bli en del av, ok, en konspirasjon om å bruke fly som masseødeleggelsesvåpen... Til slutt, sa han.

Det overordnede målet var ifølge CNN å befri sjeik Omar Abdul Rahman, en terrorist også kjent som «den blinde sjeiken» som soner en livstidsdom etter å ha stått bak bombeangrepet på World Trade Center i 1993.

Moussaoui ble arrestert 16. august 2001 i Minnesota da det vekket mistanke at han kom til en flyskole og betalte nesten 45.000 kroner for trening i en Boeing 747-simualator. Han skal ikke ha vært interessert i verken take-off eller landing, kun hvordan man flyr.

Dødsstraff

Franskmarokkaneren erkjente seg skyldig i alle de seks tiltalepunktene, som omfatter planlegging av terrorangrep, flykapring og ødelegging av fly, bruk av masseødeleggelsesvåpen, drap og ødeleggelse av eiendom. Han kan ende opp med dødsstraff.

- Vi ønsker dødsstraff i denne saken. Det er ikke lenger noe tvil om at Moussaoui deltok i en terrorkonspirasjon, sa USAs justisminister Alberto Gonzales fredag.

Fransk etterretningstjeneste har hatt Moussaoui i kikkerten siden 1999, og varslet FBI om ham og tilknytningen til Islamsk Jihad da han dukket opp i USA i slutten av 2000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder