Viser bilder av død Zarqawi

Publisert: Oppdatert: 08.06.06 18:00

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) Det amerikanske forsvaret har offentliggjort bilder av den døde al-Zarqawi.

Al-Qaida-lederen har vært jaget av amerikanske soldater i lang tid, og bare de siste ti dagene skal det ha vært gjort flere forsøk på å drepe han.

Drept i luftangrep

I går kveld ble det gjennomført et luftangrep mot et hus i Hibhib nord for Bagdad, og det var under dette angrepet at en av verdens mest ettersøkte menn ble drept.

Iraks stasminister Nuri al-Maliki møtte sammen med amerikanske militære toppledere i dag pressen for å annonsere drapet. Nyheten ble mottatt med applaus.

Generalmajor Bill Caldwell, talsmann for de amerikanske styrkene i Irak, viste på en TV-overført pressekonferanse i Bagdad et bilde som skal vise at den drepte irakiske al-Qaida-lederen er død. Han hadde øynene lukket og det var spor av blod på bildet.

Tidligere har det kommet flere rapporter på at al-Qaida-lederen var død, men ingen av disse har blit verifisert. Med bilder av den døde terrorlederen har USA dokumentasjon for sine påstander. Al-Zarqawis egen gruppe har nå også bekrefter at Abu Musab al-Zarqawi er drept.

Ifølge AP skal lokale informanter ha gitt opplysningene som førte til at de amerikanske styrkene kunne slå til. I alt skal åtte personer ha blitt drept i angrepet . Blant disse var det to kvinner som skal ha hjulpet al-Zarqawi.

Fryktet

Zarqawi har spredd frykt og terror både blant sjiamuslimer i Irak og blant utlendinger som oppholder seg i landet. Al-Qaida og al-Zarqawi har fått skylden for drapet på en rekke utenlandske gisler, selv om eksperter er uenige om hvor stort ansvar Zarqawi alene har hatt for disse handlingene.

BILDERIGG: SE ZARQAWIS MANGE ANSIKT.

Jordanskfødte Zarqawi opptrådte første gang i Afghanistan i 2001, der han ble ansett for å være en rival til Osama bin Laden. Han kom til Irak som leder for gruppene Tawhid og Jihad, og han tok raskt ansvaret for kidnappinger og halshogging av utenlandske borgere.

Denne artikkelen handler om