USAs Syria-angrep: Russland trapper opp Syrias luftvern

Russland vil hjelpe Syria med å styrke luftvernet etter USAs angrep.

 • Runa Røed

Artikkelen er over tre år gammel

Russiske militærstyrker skal styrke Syrias luftvernet, ifølge nyhetsbyrået AP. Talsmann fra det russiske forsvarsdepartmentet, generalmajor Igor Konashenkov, sier at flere metoder vil bli satt i gang for å styrke det syriske forsvaret og hjelpe til å beskytte det han omtaler som den mest sensitive syriske infrastrukturen.

VGTV: Her regner amerikanske missiler over Syria

Konashenkov sier at USAs angrep heller ikke gikk spesielt bra, og hevder ifølge The Guardian at bare 23 av de 59 missilene nådde basen utenfor byen Homs.

Natt til fredag lokal tid angrep USA en syrisk luftbase. Angrepet var ifølge USAs forsvarsdepartement en straff for det kjemiske angrepet i byen Khan Sheikhun tirsdag. Både USA og en rekke andre land mener det var syriske regjeringsstyrker som sto bak angrepet.

Norge støtter Trump: – Nå må lidelsene ta slutt

Suspenderte avtale

Amerikanske myndigheter understreker nattens angrep var en direkte reaksjon på det kjemiske angrepet tirsdag, og ikke begynnelsen på en bredere militær fronting mot Assad.

Syrias president Bashar Al-Assads kontor fordømmer USAs angrep, ifølge AP, og beskriver det som en uforsvarlig og uansvarlig oppførsel.

Russland reagerer dessuten kraftig på angrepet, og sier det kan skade forholdet med USA alvorlig. Fredag formiddag melder nyhetsbyrået AP også at Russland har suspendert en avtale med USA fra 2015 om tiltak som skal hindre hendelser mellom russiske fly og fly fra kolaisjonsstyrken som opererer i Syria. Dette er en direkte reaksjon på nattens angrep.

OVERSIKT: Disse landene støtter Trump

Venter Tillerson til Russland

Forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier forventer en tøff tone fra Russland fremover.

– Hva dette får å si for forholdet mellom Russland og USA avhenger helt av hva som skjer videre. Dersom dette er en enkeltstående episode så får det vel ikke all verdens betydning, men det blir vel en skarp russisk reaksjon og en tøff tone utad.

– Men vi får se når USAs utenriksminister Rex Tillerson skal til Russland neste uke. Da får vi se mer hvilken vei dette tar.

Melby mener det avgjørende spørsmålet nå er hvorvidt angrepet på den syriske flybasen var første etappe på en langsiktig strategi eller en reaksjon mot Syrias bruk av kjemiske våpen.

– Det spørsmålet får vi vel etter hvert svar på. Hvis dette følges opp med aktivt amerikansk diplomati overfor russerne og kanskje også muligheten for ytterligere opptrapping, hvis dette ikke bidrar til at russerne legger press på Assad og kanskje også ser seg nødt til å bidra til at Assad forsvinner.

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Russland
 3. Syria
 4. USA

Flere artikler

 1. USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

 2. Trump viser muskler: Presidentens triumfdøgn

 3. Slik endret Trump mening om Syria

 4. – Kan endre USAs Syria-strategi

 5. Tillerson: Forholdet mellom USA og Russland har nådd et lavpunkt

Fra andre aviser

 1. Putin anklager USA for aggresjon

  Bergens Tidende
 2. Trump hardt ut mot Putin for å støtte «dyret Assad»

  Bergens Tidende
 3. Trump roses av Israel, Saudi-Arabia og Storbritannia

  Bergens Tidende
 4. Beskyldningene hagler mellom USA og Russland før morgendagens møte i Moskva

  Aftenposten
 5. Putin er rasende på Trump: - Faren for sammenstøt har økt betydelig.

  Aftenposten
 6. Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder